تشخیص آرتروز زانو
همانطور که در سایر کتابهایم و در پاسخ به سؤال چگونگی تشخیص آرتروز زانو عنوان کرده ام، این بار نیز می گویم که پزشکان برای رسیدن به تشخیص آرتروز زانو، سه قدم اساسی بر می دارند. این سه قدم عبارتند از:
1- گرفتن شرح حال و صحبت کردن با بیمار
2- معاینه بیمار
3- استفاده از اقدامات تشخیصی مثل رادیوگرافی، آزمایشات خونی و…
شکایات بیمار مبتلا به آرتروز زانو بر اساس محل مفصل درگیر می تواند متفاوت باشد. همانطور که در قسمت های مختلف عنوان شد دردهای مفصلی شایعترین شکایت بیمار مبتلا به آرتروز زانو می باشند. بر حسب اینکه بیمار به چه نوع آرتروزی مبتلا باشد، از درد یک یا چند مفصل شاکی است.
گاهی تشخیص آرتروز زانو به سادگی و با همان نگاه اول امکان پذیر است. خانم میانسالی را در نظر بگیرید که با شکایت از درد زانوها، همچنین مفاصل انگشتان دست به پزشک مراجعه می کند. پزشک در معاینه بیمار متوجه صدا کردن مفصل زانوها در حین حرکت شده، ندول های هبردن و بوخارت را بر روی انگشتان دست او مشاهده می کند.
آرتروزها سفت، قرمز، متورم و دردناک می باشند. بدیهی است که تشخیص بیماری آرتروز زانو مشکل نیست، مشکل وقتی است که تظاهرات ناشی از آرتروز زانو غیر معمول است و با بیماری های دیگر اشتباه می شود یا حداقل باید به فکر بیماری های دیگر از جمله بیماری های روماتیسمی (آرتریت روماتوئید) بود.
گاهی اوقات مجبور می شویم برای اثبات تشخیص از اقدامات تشخیصی مثل انجام رادیوگرافی ساده، کشیدن مایع مفصلی و تجزیه آن، همچنین انجام اقدامات بیشتر مثل ام آر آی و… استفاده کنیم.
چگونه می توان شدت بیماری آرتروز را ارزیابی کرد؟
دسته بندی شکایات مربوط به آرتروز زانو و پرسش در مورد آن ها از بیمار همچنان نمره دادن بر حسب پاسخی که بیمار به پزشک می دهد یکی از راه های اصلی ارزیابی شدت آرتروز زانو می باشد.
در ادامه بحث اجازه دهید، روش نمره دادن به بیمار شاکی از آرتروز زانو را به عنوان مثال آورده و شدت بیماری را ارزیابی کنیم.
وقتی قرار است شدت بیماری آرتروز زانو را ارزیابی کنیم، در 7 محور از او سؤال کرده و نمره می دهیم. این 7 محور عبارتند از
1- درد در هنگام شب و آرتروز زانو
2- خشکی صبحگاهی و آرتروز زانو
3- درد پس از 30 دقیقه ایستادن و آرتروز زانو
4- درد به هنگام راه رفتن و آرتروز زانو
5- درد به هنگام بالا رفتن از پله ها بدون کمک گرفتن از دست ها و آرتروز زانو
6- حداکثر مسافتی که می توان راه برود و آرتروز زانو
7- فعالیت به هنگام زندگی روزانه که خود از 4 زیر گروه تشکیل شده است
- بالا رفتن از پله
- پایین آمدن از پله
- چمباتمه زدن
- قدم زدن بر روی زمین ناهموار
اجازه دهید در ادامه مطلب، طرز نمره دادن به هرکدام از محورهای فوق را با هم مرور کنیم.
وقتی یک بیمار از درد آرتروز زانو شاکی است، می توان قبل از شروع درمان (هر نوع درمانی اعم از دارو، فیزیوتراپی و…) به اون نمره داد و بعد از اتمام درمان یا حداقل پس از یک دوره ی چند ماهه ی درمان با انجام آزمون مجدد، نسبت به پاسخ درمانی، نتیجه گیری کرد.
بدیهی است که اگر ، پس از یک دوره ی درمان، نمره داده شده ، به میزان قابل توجهی کاهش یابد، نشان دهنده ی پاسخ مناسب به اقدام درمانی است. این اقدام می تواند فیزیوتراپی، درمان دارویی یا هر اقدام دیگر باشد.
بیماران مبتلا به آرتروز زانو می توانند برای درمان آرتروز زانو خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی) مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.
-
اطلاعات بیشتر….
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.