تاندونیت آشیل؛ علل، علائم و درمان

پارگی تاندون آشیل یکی از انواع پارگی تاندون مچ پا ، آسیبی است که پشت پایین ساق پا را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این پارگی بیشتر در افرادی رخ می‌دهد که ورزش‌های تفریحی و سرگرمی انجام می‌دهند.تاندون آشیل یک طناب فیبری بسیار قوی است که عضلات پشت ساق پا را به استخوان پاشنه وصل می‌کند. اگر تاندون آشیل بیش از حد کشیده شود، ممکن است به صورت کامل یا بخشی از آن پاره شود و یا منجر به التهاب آشیل شود .

علت تاندنیت آشیل

 این بیماری به علت ضربات و فشار های مکرر و طولانی مدت به تاندون آشیل بوجود میاید.
  • وقتی سطح فعالیت بدنی خود را ناگهان زیاد میکنیم مثلاً طول مدت دویدن روزانه خود را ناگهان دو برابر میکنیم فشار زیادی را به تاندون آشیل وارد کرده که میتواند موجب آسیب و متعاقب آن التهاب شود.
  • وقتی عضلات پشت ساق قابلیت انعطاف کافی نداشته باشند فعالیت شدید بدنی میتواند موجب اعمال نیروهای کششی زیاد به تاندون آشیل شده و به آن آسیب بزند.
  • وجود برجستگی استخوانی در محل اتصال تاندون آشیل به استخوان پاشنه ممکن است موجب سائیده شدن مکرر تاندون به برجستگی شده و موجب آسیب و التهاب تاندون آشیل شود.

علائم تاندنیت آشیل

 شایعترین علائم عبارتند از

  • درد و خشکی روی پاشنه آشیل در صبح ها
  • درد روی تاندون آشیل که با فعالیت شدیدتر میشود
  • درد شدید روی آشیل در روز بعد از ورزش شدید
  • کلفت شدن تاندون آشیل
  • برجستگی استخوانی در محل اتصال تاندون اشیل به استخوان پاشنه

ممکن است شما درد خفیف تا شدیدی را در اطراف مچ پا یا درد درساق پایتان تجربه کنید. شما همچنین ممکن است متوجه تورمی در اطراف مچ پایتان شوید. از دیگر علائم تاندونیت آشیل، احساس ضعف تاندون در زمانی ست که شما سعی دارید درحین راه رفتن، با پای آسیب دیده فشاری را وارد کنید.

تشخیص تاندونیت آشیل

پزشکتان سوالات خاصی را از بیماری شما خواهد پرسید. او معاینه خاصی را از پشت ساق پای شما به عمل خواهد آورد. پزشک ممکن است قادر باشد، ضخیم شدن تاندون را با انگشت لمس و حس کند. اگر علائم شما شدید باشد، پزشکتان ممکن است برایتان یک عکس رادیولوژی ، سونوگرافی یا MRI درخواست کند. به طور کلی بررسی های دیگر لازم نیست و وی می تواند تشخیص را بر اساس علائم بالینی و سابقه بیماری بگذارد.

عوارض تاندونیت آشیل

گزانتوم  Xanthoma ( یک وضعیت پوستی که در آن چربی در زیر پوست رسوب می کند ) در بیماران مبتلا به کلسترول بالا می تواند در تاندون آشیل ایجاد شود.

درمان تاندونیت آشیل

مثل همیشه، درمان اولیه بر اساس رویکردی محافظه کارانه است. با پرهیز از نرمش  یا ورزش، باید به پا استراحت داده شود. داروهای ضد درد می تواند برای کاهش درد مچ پا استفاده شود. شما ممکن است نیاز به پوشیدن کفش مناسب، نسبتا نرم و تغییر در روش ورزش داشته باشید تا استرس به تاندون کاهش یابد. هر چه درمان زودتر شروع گردد، شانس بهبود بیشتر خواهد بود.

حتی موارد خفیف تاندونیت آشیل می تواند نیاز به هفته ها تا ماه ها استراحت داشته باشد تا تاندون خود را ترمیم کند. بیماران نیاز به زمان کافی برای بهبود آسیب دارند  و نباید در شروع  ورزش و فعالیت هایی که برای تاندون استرس زا هستند، عجله کنند.

فیزیوتراپیست ممکن است برایتان تمرین هایی خاص را تجویز کند تا ساق پا را  دوباره قوی و انعطاف پذیر کند.

پزشکتان ممکن است یک بریس شب را برای خم نگه داشتن پایتان برایتان تجویز کند تا تاندون آشیل شما در هنگام خواب کوتاهتر و محکم تر باشد. اگر درد یا سفتی شما همچنان ادامه یابد ، پزشکتان ممکن است برایتان یک چکمه و یا وسایلی مشابه را برای محافظت مچ و پایتان، به مدت 4 تا 6 هفته تجویز نماید تا تاندون فرصت ترمیم پیدا کند.

درمان برای مشکلات شدید مانند پارگی های بزرگتر تاندون ممکن است نیاز به عمل جراحی و یا وسایل محافظ ساق پا در حرکت، باشد.

شما در طول مدت درمان نمی توانید سیگار بکشید، چون سیگار کشیدن، سرعت بهبود را به وسیله کاهش جریان خون کاهش داده و ترمیم بافت را به تاخیر می اندازد.

اگر شما شرایط پزشکی دیگری مانند دیابت یا بیماری قلبی داشته باشید که خطرات مرتبط با عمل جراحی را افزایش می دهد، پزشکتان ممکن است روش های درمان غیر جراحی را تجویز نماید.

عموما درمان تاندونیت آشیل طولانی ست، اما اکثر مردم می توانند به ورزش و فعالیت های دیگر باز گردند.

پیشگیری از تاندونیت آشیل

اکثر صدمات تاندون آشیل هنگام ورزش رخ می دهد و قابل پیشگیری است. شما می توانید بدن خود را قبل از ورزش با انجام 5 تا 10 دقیقه پیاده روی یا دوچرخه سواری به تدریج گرم کنید. شما همچنین می توانید تمرینات کششی تاندون را انجام دهید. پس از ورزش شدید هم با حدود 5 دقیقه دویدن آهسته، پیاده روی و یا کشش، بدن خود را سرد کنید. در طی ورزش یا هر گونه فعالیت شدید، کفش های مناسب و دارای پاشنه نرم بپوشید. شما همچنین می توانید از  پد پاشنه و یا دیگر وسایلی که استرس در تاندون آشیل را کاهش می دهند، استفاده کنید.

منابع: مدیران، ایران ارتوپد

تماس