دیسک کمر بیماری افراد میانسال است . شایع ترین سن ابتلا به دیسک کمر دهه سوم و چهارم است. در بسیاری از موارد قبل از تشدید درد کمر بیمار ماهها یا حتی سالها دوره های درد حاد کمر و سپس بهبود نسبی علایم را تجربه می کند. در یکی از این حملات در کشور بسیار شدید میشود و دیگر به درمانهای طبی پاسخ نمیدهد . دیسک کمر میتواند باعث ایجاد کمردرد یا درد اندام تحتانی بشود گاهی از اوقات دیسک کمر تنها با درداندام تحتانی بروز میکند . درد اندامهای تحتانی میتواند یک طرف یا دوطرفه باشد . درد در اندام های تحتانی میتواند همراه با کمر درد یا بدون کمر درد باشد .
در اکثر موارد کمردرد حالت مواج دارد و با استراحت و درمان طبی برطرف می شود. درد دیسک کمری از نوع درد مکانیکی است . یعنی درد با فعالیت سنگین ، خم و راست شدن مکرر ، چرخش کمری یا بلند کردن بار سنگین تشدید می شود. درد معمولاً در ناحیه تحتانی کمر شروع و به ناحیه ساکروایلیاک و گاهی تا پشت ران تیر می کشد. باید توجه داشت درد کمر تنها در اثر بیماری دیسک کمری نیست . نواحی دیگری از ستون فقرات شامل مفاصل فاست ها ، لیگمانهای طولی و پریوست مهره ها می توانند منشأ درد کمری و پشت ران باشند.
جراحی دیسک کمر
در مواردی که درمانهای حمایتی یا کنسرواتیو در بیماران مبتلا به پارگی دیسک کمری موفق نباشد، یا در بیماری که بهبود یافته در سال بیش از چهار بار عود داشته باشد درمان جراحی دیسک کمر برای بیمار توصیه میشود . مناسبترین زمان انجام عمل جراحی دیسک کمر یک ماه پس از ایجاد پیدایش درد است . مهمترین عامل ایجادکننده نتیجه خوب در جراحی انتخاب بیمار مناسب برای جراحی و و زمان ایجاد شدن دیسک میباشد .
فلسفه انجام عمل جراحی برای درمان دیسک کمر بدینگونه است که در دیسک هایی که مقاوم به درمان هستند قطعهای از هسته دیسک در محل پارگی حلقه قرار می گیرد و مانع جوش خوردن پارگی میشود . برای درک بهتر این مکانیزم مثالی میزنیم فرض کنیم که پوست دست شما پاره شده است قاعدتاً اگر آن را بخیه بکنید یعنی دو لبه پوست را به هم نزدیک کنید دو لبه به هم چسبیده و زخم التیام پیدا میکند.
اما اگر یک جسم خارجی مانند یک قطعه شیشه داخل پوست شما باشد اگر آن را بخیه کنید مجدداً زخم باز خواهد کرد زیرا جسم خارجی نمیگذارد که دو لبه پوست به هم برسند . در پارگی دیسک کمر نیز قطعه پاره شده همانطورکه در بالا توضیح داده شد مانع جوش خوردن حلقه دیسک میشود. درست مانند حالتی که یک جسم خارجی مانند ی بین دو لایه پوست بریده شده دست یک نفر قرار میگیرد . وقتی جراح قسمت پاره شده را برمیدارد دو لبه حلقه دیسک به هم می چسبند و بیمار خوب می شود .
در مواردی لازم است که عمل جراحی ديسک کمر به طور اورژانسی انجام شود .مانند مواردی که بیمار با فلج اندامها ی تحتانی و بی اختيار ی ادرار و مدفوع مراجعه ميکند که در اصطلاح پزشکي سندروم دم اسب ( کوآدااکوینا ) ناميده ميشود . زیرا فشار بر روی ریشههای عصبی باید در عرض 4 ساعت برداشته شود . در غير این صورت اختلالات عصبی بیمار بهبود نمییابد یک اگر در همه موارد دیگر به صورت غیر اورژانسی که در اصطلاح پزشکی روش انتخابی ( Elective) نامیده میشود انجام میگیرد .
نتیجه عمل جراحی دیسک کمر در کسانیکه در اندام تحتانی دارند بهتر است تا کسانیکه فقط کمردرد دارند . بیمارانی که فقط کمردرد دارند ممکن است از عمل جراحی نتیجه نگیرند. نتیجه عمل جراحی دیسک کمر برحسب شدت پارگی دیسک متفاوت است . در مواردی که هسته دیسک یا نوکلئوس پالیوزس به صورت آزاد در داخل کانال نخاعی باشد، که در اصطلاح پزشکی دیسک اکسترود نامیده میشود 99 درصد از بیماران به طور کامل یا نسبی بهبود درد دارند و در موارد فتق ناکامل 80% از بیماران بهبودکامل دارند.
اگر دیسک کمر کم برجسته باشد و مورد عمل جراحی قرار گیرد در 40% موارد بهبودی کامل سیاتیک حاصل می شود. باقی ماندن درد کمر بعد از جراحی با درجه پارگی دیسک کمر رابطه معکوس دارد. یعنی هرچه شدت فتق بیشتر باشد شانس باق ماندن درد کمر از جراحی کمتر است. به همین نسبت هر چه زمان عمل جراحی پس از ایجاد علایم طولانیتر باشد نتیجه عمل دیسک کمتر است.
برای آشنایی با علائم دیسک کمر بر روی لینک کلیک کنید
منبع:kamargardan