جراحی شکستگی پایین استخوان بازو و عوارض آن

شکستگی پایین استخوان بازو یا به عبارتی دیگر بالای مفصل آرنج که به آن شکستگی سوپراکندیلر هم میگویند، حدود دو درصد کل شکستگی های بالغین را تشکیل میدهند. شکستگی پایین استخوان بازو در بالغین نادر بوده ولی یکی از شکستگی های شایع در بچه ها است. اهمیت شکستگی پایین استخوان بازو در احتمال آسیب رسیدن به شریان براکیال یا بازویی است که ممکن است بسیار خطرناک باشد.

جراحی شکستگی پایین استخوان بازو

در صورتیکه قطعات شکسته شده جابجا شده باشند درمان شکستگی پایین استخوان بازو جراحی است. در اطاق عمل بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته و یا کل اندام فوقانی وی بیحس میشود. پزشک جراح ارتوپد (دکتر وریانی)  با شکافتن پوست و کنار زدن عضلات، محل شکستگی پایین استخوان بازو را در دید مستقیم خود قرار داده و پس از کنار هم قرار دادن قطعات شکستگی، آنها را به یکدیگر به توسط وایر یا پیچ و پلاک متصل میکند.

زخم بسته میشود و تا مدتی کل اندام فوقانی بیمار توسط یک اتل محافظت میشود. گاهی اوقات پزشک در حین جراحی عصبی را که از پشت آرنج عبور میکند و در شکستگی پایین استخوان بازو ممکن است در خطر باشد جابجا کرده و آنرا چند سانتیمتر تغییر مکان میدهد.

گاهی اوقات پزشک ارتوپد برای دسترسی بیشتر به محل شکستگی و برای اینکه بهتر بتواند قطعات شکسته شده را ببیند و کنار هم قرار دهد مجبور میشود قسمتی از استخوان سالم آرنج را بشکند. در انتهای عمل جراحی این قطعه مجدداً در سر جای خودش با پیچ یا پین محکم میشوند. گاهی اوقات اگر شکستگی پایین استخوان بازو خیلی خرد باشد و سن بیمار زیاد باشد پزشک معالج تصمیم میگیرد تمام قطعات شکسته شده را خارج کرده و مفصل آرنج را با یک مفصل مصنوعی جایگزین کند.

عوارض شکستگی پایین استخوان بازو

شکستگی پایین استخوان بازو در مفصل آرنج : مانند هر عمل جراحی دیگر، درمان جراحی این شکستگی ممکن است با خطرات و عوارضی همراه باشد که مهمترین آنها عبارتند از :

عفونت محل عمل و شکستگی پایین استخوان بازو

عفونت محل عمل جراحی از عوارض نادر ولی مشکل زای درمان شکستگی پایین استخوان بازو است. در مواردی که عفونت، استخوان را درگیر میکند درمان مشکل  میشود.

آسیب عصبی و شکستگی پایین استخوان بازو

ممکن است یکی از اعصاب آرنج بعد از شکستگی پایین استخوان بازو تا مدتی خوب کار نکند و موجب بیحسی و ضعف در ناحیه شود که معمولاً بعد از چند هفته بهبود میابد.

جوش نخوردن و شکستگی پایین استخوان بازو

ممکن است حتی با وجود عمل جراحی، شکستگی پایین استخوان بازو جوش نخورد. علل این جوش نخوردن ممکن است رعایت نکردن دستورات لازم بعد از جراحی ، همراهی بیماری های دیگر مثل دیابت یا مصرف سیگار، باز بودن شکستگی یا عفونت در محل شکستگی پایین استخوان بازو باشد. اگر شکستگی پایین استخوان بازو جوش نخورد ممکن است به عمل جراحی دیگری برای تحریک جوش خوردن نیاز پیدا شود.

محدودیت حرکت آرنج و شکستگی پایین استخوان بازو

بعضی از بیماران بعد از درمان شکستگی پایین استخوان بازو نمیتوانند آرنج خود را بطور کامل صاف کرده یا آنرا بطور کامل خم کنند. مقدار محدودیت حرکت باقیمانده به عوامل بسیاری از جمله شدت شکستگی و سن بیمار و نوع درمان و همکاری بیمار بستگی دارد.

تولید استخوان اضافه و شکستگی پایین استخوان بازو

گاهی اوقات بدنبال این دسته از شکستگی ها استخوان های اضافه در تاندون ها یا عضلات اطراف ارنج ایجاد میشوند. این استخوان ها گاهی موجب محدودیت حرکت آرنج میشوند. در این صورت اگر محدودیت بوجود آمده زیاد باشد استخوان ها بعد از گذشت مدت زمانی توسط عمل جراحی خارج میشوند.

متاسفانه احتمال عود این عارضه وجود دارد و برای کاهش احتمال عود معمولا عمل جراحی خروج این استخوان های اضافه با تاخیر انجام میشود. پزشک معالج معمولا از داروهای خاصی جهت پیشگیری و ممانعت از ایجاد تشکیل این استخوان ها بعد از شکستگی پایین استخوان بازو استفاده میکنند.

 آرتروز یا استئوارتریت و شکستگی پایین استخوان بازو

ساییدگی مفصلی از دیگر عوارض شکستگی های سوپراکندیلر آرنج است. ممکن است این ارتروز موجب درد و محدودیت حرکت آرنج شود. البته وجود استئوآرتریت همیشه به معنای درد و محدودیت حرکت نیست و گاهی اوقات درفعالیت های روزمره بیمار مشکلی را بوجود نمیاورد.

  • اطلاعات بیشتر….

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.

تشخیص و درمان شکستگی گردن استخوان بازو

                                                 تشخیص و علائم شکستگی تنه استخوان بازو

                                                                                                 علت و درمان درد بازو

منبع:ایران ارتوپد 1 . 2 . 3

تماس