شکستگی لگن یکی از شایعترین و جدیترین آسیبهای مرتبط با پوکی استخوان برای جمعیت سالمند محسوب میشود. به عبارتی یکی از مهمترین علل شکستگی لگن پوکی استخوان می باشد.
اگر بدانید شکستگی استخوان لگن عامل بسیاری از حوادث منجر به فوت در مورد سالمندان میشود، خودتان هم باور میکنید که این لگن، استخوانی که در مرکز بدن قرار میگیرد و ستونهای بدنتان روی آن نصب شدهاند، در واقع مثل شیشه عمر شما مهم است و نباید بشکند.
انواع
شکستگی لگن عبارتست از ترک یا شکستگی در یک یا چند استخوان لگن که در انتهای ستون فقرات واقع شده اند. لگن خاصره اغلب بخشی از مفصل باسن است( وقتی دست های خود را روی مفصل های باسن قرار می دهید، در واقع آنها را روی استخوان های لگن خاصره گذاشته اید). شکستگی لگن می تواند ناشی از یک رخداد با شدت کم (شکستگی فشاری) یا شدت زیاد باشد که در ادامه به شرح هر یک از این شکستگی ها می پردازیم: شکستگی فشاری لگن: این نوع شکستگی ها عموما در بین دو گروه سنی نوجوانان و سالمندان رایج است. نوجوانان عموما شکستگی فشاری لگن را تجربه می کنند که ناشی از یک آسیب ورزشی مانند فوتبال، اسکی و هاکی یا فعالیتی مثل آهسته دویدن است. شکستگی فشاری لگن همچنین پس از زمین خوردگی های خفیف در بین افراد مبتلا به پوکی استخوان بوجود می آید و یا حتی وقتی استخوان ها ضعیف باشند، ممکن است لگن خود به خود شکسته شود. شکستگی لگن در بین افراد مسن بیشتر محدود به قسمت ضخیم تر استخوان های لگن می شود. این شکستگی های حلقه لگنی ناشی از زمین خوردن روی لگن از پهلو است. این زمین خوردگی ها ناشی از مشکلات تعادلی، مشکلات بینایی، عوارض جانبی دارو، ضعف عمومی ، موانعی که در سر راه قرار می گیرند، کف زمین لغزنده و فرش تا شده هستند. شکستگی های فشاری لگن اغلب از نوع خفیف هستند و با چندین هفته استراحت درمان می شوند. فیزیوتراپی در ترمیم استقامت و تعادل در این موارد بسیار موثر است. شکستگی لگن شدید: این نوع شکستگی عموما ناشی از اتفاقات شدیدی مثل تصادف عابر پیاده با وسایل نقلیه یا پرت شدن از ارتفاع می باشد. این نوع شکستگی لگن جان فرد را تهدید می کند و فرد مجروح باید سریعا به بخش اورژانس منتقل شده، جراحی شود و توانبخشی گسترده با فیزیوتراپی برای او تجویز شود.
موارد زیر از علائم شکستگی لگن می باشند:
• عدم توانایی حرکت پس از زمین خوردن
• درد شدید در باسن و کشاله ی ران
• ناتوانی در انداختن وزن بدن بر روی طرف آسیب دیده ی لگن
• گرفتگی، تورم و کبودی در اطراف باسن و لگن
• کوتاه تر بودن پا در طرف آسیب دیده ی لگن
• پیچیده پا به سمت خارج در طرف آسیب دیده ی لگن
درمان
درمان شکستگی لگن با فیزیوتراپی
جراحی شکستگی لگن
ورزش و حرکات اصلاحی
ورزش و پیشگیری از شکستگی لگن در افراد مسن
انجام ورزش و حرکات تعادلی که بانوان استقبال کمتری از آن میکنند، سبب کاهش شکستگی لگن در این جنس میشود. ورزش به منظور تناسب اندام و ایجاد تعادل در سالمندان ضروری است.
همچنین سالمندان باید از کفشهای مناسب و عاجدار استفاده کنند تا احتمال زمین خوردن آنها کاهش یابد.
در خانه نیز باید کف سرویس بهداشتی را به کفپوشهای مخصوص مجهز کرد تا مانع سر خوردن شود.
معمولا فرد مبتلا به پوکی استخوان از بیماری خود بیاطلاع است و زمانی متوجه میشود که در اثر یک ضربه کوچک مثل نشستن ناگهانی، لغزیدن و پیچ خوردن پا، زمین خوردن یا برخورد با اشیا، شکستگی استخوانهای قسمتهای مختلف بدن مثل استخوان لگن یا لهشدگی ستون فقرات کمری برای فرد پیش میآید.
با افزایش سن احتمال ابتلا به پوکی استخوان بیشتر می شود و افراد مسن باید برای اطلاع از سلامت استخوانهای خود به پزشک مراجعه کنند.
چون ورزش یکی از عوامل مهم قرار گرفتن کلسیم در داخل استخوانها و محکم شدن آنهاست، ورزش کمک بزرگی به پیشگیری از شکستگیها میکند. البته در صورت ابتلا به پوکی استخوان قبل از آغاز هر گونه تمرین ورزشی باید با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف مواد غذایی کلسیمدار مثل لبنیات کمچربی (شیر، ماست، پنیر، کشک و…) مفید است. اضافه کردن چای، پودر نسکافه، پودر کاکائو و قهوه به شیر باعث کاهش جذب کلسیم آن می شود.
شربتهای کاهشدهنده اسید معده مانع جذب کلسیم میشوند، بنابراین باید از مصرف خودسرانه آنها خودداری و با نظر پزشک مصرف نمایید.
نوشابههای گازدار مانع جذب کلسیم می شوند، پس باید تا حد امکان کمتر مصرف شوند.
استعمال دخانیات و مصرف الکل برای همه در هر سنی و در هر شرایطی مضر بوده و از جمله عوارض آنها تشدید پوکی استخوان است.
ویتامین D با افزایش جذب کلسیم از پوکی استخوان جلوگیری کرده و برای تامین آن باید هر روز در مقابل نور مستقیم خورشید قرار گرفت (تابش نور خورشید از پشت شیشه اثری ندارد).
منبع:پارسینه.پایگاه اطلاع رسانی