علل،درمان و علائم پوکی استخوان

پوکی استخوان یک بیماری شایع متابولیک استخوان بوده و در آن کاهش عمومی و شدید در توده استخوانی (پوک شدن استخوان) بوجود می‌آید.در پوکی استخوان عناصر تشکیل دهنده استخوان از نظر کیفیت تغییر نمی‌کند، ولی از نظر کمیت کاهش می‌یابد.

پوکی استخوان وقتی بروز می‌کند که کاهش توده استخوان بیش از حد سریع باشد. در ضمن خانم ها بسیار بیشتر از آقایان دچار پوکی استخوان می‌شوند. و همینطور با افزایش سن احتمال بروز پوکی استخوان بیشتر می‌شود.

ورزش مناسب پوکی استخوان

ورزش منظم سبب تقویت عضلات، تعادل، افزایش قدرت و استحکام استخوان‌ها، پیشگیری از پوکی استخوان و کاهش احتمال زمین خوردن و شکستگی استخوان ها می‌شود. فعالیت ورزشی باید به‌گونه‌ای تنظیم شود که سبب فشار زیاد بر استخوان‌ها و افزایش احتمال شکستگی نشود. این فعالیت‌ها در پیشگیری از پوکی استخوان در زنان کمتر از ۶۰سال مؤثر است.

ورزش‌هایی مانند پیاده‌روی، دویدن آهسته، کوه پیمایی، انجام حرکات هوازی با شدت ملایم، بالا رفتن از پله‌ها، ورزش‌های راکتی که در آنها وزن بدن توسط پاها حمل می‌شود و فعالیت عضلات و استخوان‌ها که در برابر نیروی جاذبه‌ صورت می‌گیرد مناسب‌ترین ورزش‌ها برای پیشگیری از پوکی استخوان هستند.

علل پوکی استخوان

پوکی استخوان که اغلب در افراد مسن دید ه می شود به علل مختلفی پدیدار می گردد که مهمترین علل پوکی استخوان کمبود طولانی مدت کلسیم و پروتئین در رژیم غذایی ،سطح پایین استروژن پس از یائسگی ، مصرف داروهای استرویید(کورتونی)، کمبود ویتامین ها( به ویژه ویتامین ث)  و پرکاری تیرویید می باشند.

از دیگر علل پوکی استخوان سرطان ، زمینه ژنتیکی مساعد ، کاهش فعالیت با افزایش سن ،استعمال دخانیات و بیماری های مزمن از جمله اعتیاد به الکل می باشند.

علائم پوکی استخوان

پوکی استخوان  در شروع تا سال ها بدون هیچ علائمی است.از مهمترین علائم پوکی استخوان، درد استخوان  است و این درد وقتی ایجاد می شود که استخوان دچار شکستگی می گردد. البته شکستگی های ناشی از پوکی استخوان معمولا بصورت شکستگی های ریز و بدون جابجایی و خفیفی هستند که بدون وارد شدن ضربه شدیدی به اندام ایجاد می شود.

پس بیمار مبتلا به پوکی استخوان بدنبال یک حرکت بدنی که ممکن است قدری متفاوت از حرکات معمول وی باشد دچار شکستگی ریز و بدون جابجایی یا با جابجایی اندک در استخوان می شود.

برای آشنایی با درمان پوکی استخوان بر روی لینک کلیک کنید

منبع:ایران ارتوپد.دانشنامه رشد.پایگاه اطلاع رسانی

تماس