دلایل زیادی بیماری شانه در شناگران وجود دارد.
آسیب در بیماری شانه شناگران و درد ناشی از تحریک وفشار(ایمپینجمنت) وسایر مسائل در بافتهای شانه بدلایل زیر ایجاد می شود
● مکانیک ناقص حرکات ضربه ای(stroke) در شنا
● افزایش ناگهانی بار تمرین و یا افزایش شدت تمرینات ورزشی
● تروماهای میکروسکپی یا میکروتروما درنتیجه به استفاده بیش از حد از عضو
● خطاهای تکنیک تمرین وآموزش(مثلا نامتعادل بودن افزایش قدرت عضلات)
● تجربه شناگری در سطوح بالاتر
● انجام درصد بالاتری از شنای آزاد(( freestyle swum در تمرینات
● ضعف در عضلات تراپزیوس فوقانی و سراتوس آنتریور
● ضعف وفشردگی وسفتی در عضلات پشتی کاف شانه(عضلات اینفرا اسپایناتوس وترس ماینور) یا داشتن مفصل شانه با تحرک بیش از حد(هایپر موبایل) یا مفصل شانه خیلی شل( lax shoulder joint)
● شناگران حرکات بالای سر بسیار بیشتری را نسبت به سایر ورزشکاران انجام می دهند. در شناگران حرفه ای هفته ای حدود 16000 حرکت چرخش شانه انجام می شود واین مقدار سالانه به یک میلیون حرکت شانه می رسد، در حالیکه در بازیکنان بیس بال و تنیس، این مقدار تنها هفته ای 1000 حرکت شانه است. بنابر این تروماهای کوچک یا میکروتروما در شنا غیر قابل اجتناب است. وآسیب مکرر میکرو تروما یا آسیب های در حد میکروسکپی می تواند بیماری شانه شناگران را ایجاد کند.
از نظر پولارد وکروکر( در سال1999) و ویزنتال (در سال 2000)سه سندرم اصلی درد شانه در ورزشکاران دخالت دارند
● بی ثباتی
● ایمپینجمنت
● تاندونیت
● تاندونیت عضله دوسر بازو(بای سپس)
● بورسیت ساب آکرومیال
● تاندونیت روتاتور کاف معمولا در عضله سوپرا اسپایناتوس.
بعضی پژوهشگران براین باورند که علت شانه شناگران،تحریک مزمنی است که علت آن درگیری سر استخوان بازو( هومروس هد) وروتاتور کاف با قوس کوراکو اکرومیال در هنگام ابداکسیون(دور شدن بازو ازمحور بدن)است که باعث ایمپینجمنت می شود.
درمان و پیشگیری از درد شانه در ورزشکاران
● در طب فیزیکی و توانبخشی به بیماری درد و التهاب شانه شناگران و سایر ورزشکاران توجه شده ودرمان مناسب درد و آسیب شانه در انواع ورزشها انجام می گیرد. برای درمان ابتدا وضعیت بیماری شانه بررسی شده وبرحسب علت ونوع آسیب درمان شروع می شود. استراحت نسبی، یخ درمانی و تجویز داروهای مسکن ضدالتهاب در ابتدا انجام می شود. برای یخ درمانی کیسه محتوی قطعات کوچک یخ بمدت 20 دقیقه در هر بار و چند بار در روز بطور موضعی برروی قسمت دردناک، توصیه می شود. یخ لای حوله پیچیده شود تا از آسیب به پوست پیشگیری شود. در صورت کرختی وبی حسی و سفید شدن پوست باید یخ درمانی متوقف شود.
ممکن است درد شانه در ورزشکاران نیاز به 10 تا 14 روز مصرف داروی ضد التهاب مانند ایبوپروفن(ادویل،ژلوفن) یا ناپروکسن باشد . ممکن است تزریق موضعی کورتیزون توسط پزشک توصیه شده و انجام گیرد .برای ادامه درمان ، براساس معاینه و تشخیص پزشک وضعیت های نادرست تصحیح شده وبا انجام مانورها و با تجویز ورزش های تخصصی وفوق تخصصی درمان و توانبخشی انجام می شود. باید تکنیک های خطای ورزشکارهم تصحیح شود و کنترل تمرینات و تکنیک ورزشکار باید صورت گیرد.
منبع:دکتر رئیسی و دکتر احدی