آرتروز مفصل هیپ ( محل قرار گیری استخوان ران در لگن) چه خصوصیاتی دارد؟ چه سیری را طی می کند؟ و باعث بوجود آمدن چه علائمی در فرد می شود؟
همانند آنچه که برای مفصل زانو عنوان شد، مفصل هیپ نیز در سه ناحیه می تواند دچار آرتروز شود. از آنجایی که نامگذاری علمی این سه ناحیه می تواند باعث مشکل تر شدن فهم مبحث آرتروز هیپ شود، آن ها را تنها بر اساس شماره نامگذاری می کنیم. خاطر نشان می شود که سطح شماره ی 1 بیشترین نوع آرتروز هیپ را شامل شده (حدود 60 درصد موارد) و در مردان بیشتر از زنان دیده می شود. سطح شماره ی 2 کمتر شیوع داشته (حدود 25 درصد افراد) و در زنان بیشتر از مردان دیده می شود. آرتروز سطح شماره ی 3، حدود 15 درصد بیماران را درگیر کرده و زنان بیشتر از مردان مبتلا می شوند.
عوامل متعددی می توانند زمینه را برای ایجاد آرتروز مفصل هیپ فراهم کنند که بعضی از آنها عبارتند از
- جابجایی مادرزادی آرتروز مفصل هیپ
- بیماری پرتز (یک بیماری دوران کودکی درآرتروز مفصل هیپ)
- اختلال در اندازه و طول استخوان ران (وقتی یک استخوان به هر دلیلی نسبت به استخوان روبرو کوتاهتر یا بلندتر باشد، فشار وارد آمده بر دو مفصل، به یک اندازه تقسیم نشده و باعث ایجاد فشار بیشتر در یک مفصل نسبت به مفصل دیگر می شود.)
- اختلال در ساختمان حفره ای که سر استخوان ران در آن فرو می رود.
عده ای از پزشکان معتقدند، معمولاً ردپای یکی از عوامل چهارگانه ذکر شده، در ایجاد آرتروز مفصل هیپ وجود دارد. در حالی که، عده ای دیگر معتقدند، تنها در یک چهارم موارد، می توان گناه ایجاد آرتروز مفصل هیپ را به گردن یکی از عوامل ذکر شده انداخت.
جالب است که بدانید، چاقی بر خلاف نقشی که در ایجاد آرتروز زانو دارد، در ایجاد آرتروز مفصل هیپ، نقش چندانی را بازی نمی کند. درد به هنگام راه رفتن، علامت اصلی آرتروز هیپ می باشد. این درد می تواند خود را در نقاطی مثل کشاله ران، بر روی باسن طرف مربوطه، در قسمت جلویی ران و یا در زانو نشان دهد. به دردی که از مفصل هیپ آغاز شده اما در زانو احساس می شود، درد راجعه می گویند.
این نوع از درد باعث می شود که گاهی در تشخیص علت درد زانو دچار مشکل شویم. یعنی نفهمیم که درد زانو به علت آرتروز زانو است یا درد راجعه از آرتروز مفصل هیپ است. خشکی ناشی از بی حرکتی و کاهش دامنه ی حرکت، از علائم شایع دیگر در آرتروز هیپ می باشند. محدودیت حرکت باعث می شود که بیمار مبتلا نتواند به خوبی کفش ها و جوراب هایش را بپوشد.
وقتی پزشک، بیمار را معاینه می کند، متوجه کاهش دامنه ی حرکت، همراه با ایجاد درد در مفصل مربوطه می شود. اختلال در گردش ران به سمت داخل یکی از شایعترین علائم مربوط به کاهش دامنه ی حرکت مفصل می باشد. اگر آرتروز شدید باشد، پزشک به هنگام معاینه و حرکت دادن مفصل متوجه صدا دادن (خرت خرت کردن) می شود، اما به خاطر محل مفصل قادر به لمس این صداها نیست. کاری که در مورد مفصل زانو به راحتی امکانپذیر است.
لمس عمقی کشاله ی ران باعث ایجاد درد در مفصل شده و می تواند نشانه ای از بورسیت ثانویه به آرتروز باشد. وقتی بیماری پیشرفت کند، می تواند منجر به کوتاهی پا شده که علت آن مهاجرت سر مفصل استخوان ران به قسمت بالای حفره می باشد.
عضلات اطراف مفصل دچار ضعف شده و باعث می شود، بیمار راه رفتنی شبیه اردک پیدا کند. پیشرفت آرتروز مفصل ران (هیپ) از الگوهای متعددی پیروی می کند. بسیاری از کسانی که به علت تشدید علائم بالینی و مقاوم بودن به درمان کاندید جراحی تعویض مفصل می شوند، معمولاً تشدید بیماری خود را به یک دوره 3 ماه تا 3 ساله گذشته نسبت می دهند.
این دوره برای مفصل زانو معمولاً چندین سال طول می کشد. نوعی از آرتروز مفصل ران که به آن بیماری «سریعاً پیشرونده» می گویند، معمولاً در عرض چند ماه، بیمار را به جایی می رساند که چاره ای جزء تعویض مفصل نداشته باشد.
بهبود خودبخودی آرتروز هیپ خیلی به ندرت و تنها در 5 درصد بیماران مشاهده می شود. مطالعات متعدد نشان داده اند که پیشرفت بیماری و سرعت سیر آن به سمت مرحله ی نهایی، در آرتروز با سطوح متفاوت درگیر با هم فرق می کنند. به عنوان مثال وقتی آرتروز از نوع مرکزی باشد، پیشرفت بیماری کند و آهسته است.
خوابیدن استخوان بر روی هم، یک عارضه بزرگ در آرتروز مفصل هیپ می باشد. نکروز و روی هم خوابیدن سر استخوان ران از عوارض دیگر آرتروز مفصل هیپ می باشد.
بیماران مبتلا به آرتروز مفصل هیپ می توانند برای درمان آرتروز مفصل هیپ خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی) مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.
-
اطلاعات بیشتر….
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.