عوامل مؤثر در ایجاد آرتروز

آرتروز و سرطان ریه

تحقیقات اخیر نشان می دهد، افرادی که از آرتروز رنج می برند بیش تر در معرض ابتلا به سرطان ریه قرار دارند.
محققان اعلام کردند، آرتروز پس از عواملی چون مصرف دخانیات از جمله عوامل خطرساز ابتلا به سرطان ریه به حساب می آید.
گروهی از دانشمندان آمریکایی با انجام یک سری آزمایشات گسترده بر روی بیش از ۱۶ هزار بیمار که برخی از سرطان ریه و برخی دیگر نیز از آرتروز رنج می بردند، به نتایج تازه ای دست یافتند.
نتایج این سری آزمایشات نشان داد، اکثریت افرادی که مبتلا به سرطان ریه شده اند در اغلب موارد از آرتروز نیز برای مدت زمانی طولانی رنج می بردند.
محققان اعلام کردند ابتلا به آرتروز و عدم اقدام برای درمان قطعی آن در ۴۳ درصد موارد می تواند منجر به بروز سرطان ریه شود.

آرتروز و چاقی

مردان چاق اگر می خواهند به آرتروز دچار نشوند باید وزن خود را كم كنند.
چاقی خطر ابتلا به آرتروز زانو و آرتروز لگن را در مردان افزایش می دهد.
پژوهشگران در سوئد با بررسی ۲۶۰۰ فرد سالمند متوجه شدند، چاقی ، خطر ابتلا به آرتروز زانو را در مردان و زنان افزایش می دهد اما آرتروز مفصل لگن فقط در مردان چاق افزایش می دهد.
بر پایه یافته های این پژوهش ، نیاز به تعویض مفصل زانو در افراد چاق به مراتب بیش از افراد دارای وزن طبیعی است.
چاقی یكی از شایعترین علل مرگ و میر و معلولیت در افراد است و تنها راه مقابله با آن اصلاح سبك زندگی است.

رژیم غذایی در بیماری آرتروز

تغذیه مناسب، کلید اصلی جلوگیری از انواع بیماری ها از جمله آرتروز است. اولین مرحله اصلی در درمان آرتروز، رساندن وزن به حد ایده آل است. وزن اضافی باعث ایجاد فشار بر روی مفاصل و در نتیجه عوارض آرتروز می گردد. رعایت یک رژیم غذایی که حاوی فیبر بیشتری باشد ( فاقد مواد شیمیایی آلوده که باعث ایجاد استرس در بدن می شود، باشد)، مصرف بیشتر میوه ها و سبزی جات تازه، ماهی ، دانه ها و غلات سبوس دار توصیه می شود. مصرف ماهی های آب های سرد از جمله ماهی آزاد ( سالمون ) توصیه می گردد. مصرف چربی های اشباع ، روغن های هیدروژنه یا جامد ، غذاهای پرچرب و سرخ کرده و شکر توصیه نمی گردد، چرا که این مواد غذایی باعث ایجاد اسیدیته ی بالای محیط داخلی مفاصل شده و این حالت موجب افزایش درد  در مفاصل و در نتیجه التهابات آنها می شود.
مصرف میوه، سبزی، غلات كامل ( تصفیه نشده وسبوس دار)، آجیل ، دانه های خوراكی و ماهی باعث كاهش التهاب مفاصل یا آرتروز می شوند.
گوشت های پرچرب، تخم مرغ ، مارگارین، کره، کافئین، الکل، شکر سفید، تنباکو و محصولات لبنی باید از رژیم غذایی حذف شوند. در حدود یک سوم از افرادی که از بیماری آرتریت روماتوئید رنج می برند به سولانین ها و یا بعضی گیاهان حساس اند که از آن جمله می توان سیب زمینی ، فلفل ها، بادمجان، گوجه فرنگی و تنباکو را نام برد که باید از رژیم غذایی این گروه از افراد حذف گردد. توصیه می شود که حداقل 6 تا 8 لیوان آب در طول روز جهت دفع سموم از بدن مصرف شود.

غذاهایی که می توان مصرف نمود

-سبزیجات برگ سبز مانند جعفری، شاهی، کرفس ، کلم پیچ
– هویج
– جودوسر، محصولات تهیه شده از گندم
– محصولات تهیه شده از سویا
– غلات کامل مانند برنج قهوه ای، ارزن، جو، گندم، جوی دو سر
– ماهی های آب های سرد مانند ماهی آزاد ساردین، شاه ماهی.

غذاهایی که باید از مصرف آنها پرهیز کرد

تحقیقات نشان داده که علائم آرتروز ، حتی در کسانی که آرتریت روماتوئید دارند ، کاهش خواهد یافت ، به شرط آن که این افراد با یک رژیم گیاهخواری سازش یابند. این رژیم فاقد غذاهای با منشاء حیوانی به خصوص محصولات لبنی است. مواد غذایی که نباید در این بیماری مصرف شوند ، شامل گروه های زیر است:
– مهار کننده های جذب کلسیم : گوشت قرمز، لبنیات ، تخم مرغ، جوجه، الکل، قهوه ، شکر تصفیه شده، اکثر شیرینی جات، نمک اضافی
– غذاهای دارای اگزالات بالا : ریواس ، زغال اخته، آلوها ، کنگر ، اسفناج
– غذاهای خانواده ی گیاهان تاج ریزی ها : گوجه فرنگی، بادمجان، سیب زمینی، فلفل ها، تنباکو
– غذاهایی که موجب تورم و آب آوردگی می شوند : گندم سیاه، لبنیات، کلیه ی چربی های حیوانی، مغزها و آجیل ها، دانه های چرب دار، کره ی حاصل از دانه ها.

با خوردن ميوه و سبزي خود را در مقابل آرتروز محافظت کنيد

محققان و متخصصان تغذيه توصيه مي‌كنند كه با خوردن ميوه و سبزي خود را در مقابل آرتروز محافظت کنيد .
نوشيدن يک ليوان آب پرتقال در روز مي تواند آرتروز را از شما دور کند.
تحقيقات نشان مي دهد که نوع خاصي کاروتن ترکيبي که غالبا در برخي ميوه ها و سبزي ها يافت مي شود مي تواند عامل اين مساله باشد.
يافته هاي قبلي دانشمندان نشان داده بود که کاروتن – ماده زرد و نارنجي رنگ ميوه‌ها و سبزي‌ها مي‌تواند با اثرات آنتي‌اکسيدان خود التهاب را کاهش دهد.
تحقيقات نشان مي‌دهد: افرادي که بيشترين مصرف بتا- کريپتوزانتين و زيگزانتين – را داشتند، حدود نصف ديگران در خطر ابتلا به التهاب مفصلي بودند.
محققان مي گويند اين اطلاعات ثابت کرد که برخي آنتي اکسيدان هاي غذايي مانند کاروتن هاي بتا کريپتوزانتين و زيگزانتين و همچنين ويتامين C مي توانند افراد را در مقابل آرتروز محافظت کنند.

آیا تغییرات آب و هوا می تواند بر آرتروز تاثیر بگذارد؟

بسیاری از تحقیقات نشان می دهند که عواملی مانند کاهش فشار هوا و افزایش رطوبت سبب بدتر شدن علایم آرتروز می شود.

این یک نظریه است که کاهش فشار با رطوبت در ارتباط است و می تواند سبب ورم مفاصل از جمله ورم مفصل زانو شود.

ورم سبب سفت و سخت شدن مفاصل می شود و در نهایت سبب بروز درد می شود.

رطوبت بالا هم سبب ایجاد همین حالت می شود، یعنی رطوبت بالا سبب سفت شدن مفاصل شده و درد ایجاد می کند.

علایم آرتروز زمانی بدتر می شود که ماهیچه های دور مفاصل، به راحتی منقبض شوند. هوای سرد هم موجب سفت شدن ماهیچه ها شده و آرتروز را بدتر می کند

تاثیر سرمای هوا بر روی مفاصل از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی افراد مبتلا به آرتروز از بدتر شدن علایم آن در هوای بارانی و برخی دیگر در هوای بادی شکایت می کنند.

اما مدارکی وجود ندارد که تاثیر دقیق آب و هوا را بر روی درد مفاصل نشان دهد و یا تحقیقات نشان دهنده آن نیست که در مناطقی با آب و هوای مرطوب و بارانی، تعداد افراد مبتلا به آرتروز زیاد است.

منبع:فيزيوتراپي، وبلاگ دكتر دقاق زاده

تماس