وقتی این نیروها از حد تحمل استخوان بیشتر باشند شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) ایجاد میشود. در بین متاتارس ها پنجمین آنها بیش از بقیه دچار شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) میشود و بعد از آن شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) اول و دوم شایعتر از سوم و چهارم است.
بسیاری از شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) همراه با شکستگی ها یا پیچ خوردگی های مچ پا یا اندام تحتانی همراهند. شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) از لحاظ محل، شدت و بسیاری مشخصه های دیگر با یکدیگر متفاوتند.
علل شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس)
یکی از موقعیت هایی که میتواند موجب شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) شود پیچش شدید مچ پا به داخل و در وضعیتی است که نیروهای وزن به پنج پا وارد میشوند. علت دیگر شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) فرود نامناسب بخصوص روی یک سطح ناهموار است یعنی وقتی که فرد بعد از پریدن در حال فرود آمدن روی زمین است. ضربه مستقیم مثل افتادن یک شی سنگین هم میتواند موجب شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) شود.
در ورزش های مانند دویدن، پریدن بخصوص آنهایی که جهت حرکت مرتبا عوض میشود مانند فوتبال، بسکتبال و والیبال احتمال شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) بالا است. نوع خاصی از شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) بنام شکستگی استرسی وجود دارد که در آن شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) نه به دلیل یک ضربه واحد شدید بوجود میاید بلکه بدنبال ضربات متوسط ولی مکرر ایجاد میگردد.
شکستگی های استرسی معمولا در کسانی که زیاد راه میروند مانند سربازانی که زیاد رژه میوند یا در ورزشکارانی که زیاد میدوند دیده میشود و بیشتر در متاتارس های دوم و سوم پا ایجاد میشود.
علائم شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس)
- احساس درد شدید و ناگهانی در موقع ضربه اولیه
- گاهی اوقات بیمار صدای شکسته شدن استخوان را احساس میکند
- لنگش یا ناتوانی در راه رفتن به علت درد کف پا شدید
- تورم، خونمردگی در محل شکستگی
- فشار دادن محل شکسته شده با دست شدت درد را افزایش میدهد
- تغییر شکل محل شکسته شده
درمان شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس)
- در شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) بدون جابجایی درمان میتوان بصورت گچ گیری کف و مچ پا و ساق باشد و یا ممکن است پزشک معالج از آتل یا اسپلینت برای درمان استفاده کند.
- در شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) جابجا شده پزشک معالج بعد از بیحسی یا بیهوش کردن بیمار ابتدا اقدام به جااندازی بسته شکستگی میکند. اگر جااندازی موفقیت آمیز باشد مرحله بعدی درمان استفاده از گچ گیری برای ممانعت از جابجایی مجدد است. پس از آن پای بیمار حدود 6-4 هفته در گچ باقی میماند تا شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) جوش بخورد.
- اگر پزشک معالج نتواند با جااندازی بسته قطعات شکسته شده را در وضعیت مناسبی قرار دهد ممکن است نیاز به جااندازی باز یعنی عمل جراحی وجود داشته باشد. در این موارد به توسط عمل جراحی پوست شکافته شده و قطعات شکسته شده در زیر دید مستقیم جراح در موقعیت مناسب در کنار یکدیگر قرار میگیرند و سپس برای ممانعت از جابجایی مجدد از وسایلی مانند پین، پیچ، وایر یا پلاک استفاده میشود. بعد از جراحی معمولا برای محافظت بیشتر پا از یک آتل یا اسپلینت استفاده میشود.
- در مدتی که شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) هنوز جوش نخورده بیمار باید از وزن گذاشتن روی پا اجتناب کند تا شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) حرکت نکرده و فرصت داشته باشند تا به یکدیگر جوش بخورند. در این مدت بیمار معمولا برای راه رفتن از دو عصای زیر بغل استفاده میکند. بعد از جوش خوردن شکستگی بیمار میتواند بتدرج در عرض چند هفته به فعالیت های قبلی برگردد. بازگشت به فعالیت های ورزشی مستلزم بازپروری بیشتر و انجام تمریناتی برای افزایش دامنه حرکات به مفاصل کف و مچ پا و تقویت عضلات ناحیه میباشد.
- در صورتیکه شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) باز باشد بیمار باید هر چه زودتر مورد عمل جراحی قرار گیرد.
بیماران مبتلا به شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) می توانند برای درمان شکستگی استخوان های کف پا (متاتارس) خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی) مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.
-
اطلاعات بیشتر….
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.