بیماری های مچ دست و دست
مچ دست به صورت پلی دست را به ساعد متصل می کند، از 8 استخوان کوچک به وجود آمده که در دو ردیف قرار گرفته اند. این استخوان ها علاوه براینکه با یکدیگر مفصل می شوند از بالا به استخوان ساعد و از پایین با استخوان کف دست نیز مفصل می شود.
این استخوان ها، با رباطهای نسبتاً محکمی به یکدیگر اتصال یافته اند، بنابراین مچ دست پر از تاندون ها و رباطها و استخوان کوچک است که آسیب به هر کدام مچ را مستعد ایجاد انواع بیماری ها می کند. از بین همه مفاصل اندام فوقانی، مفصل مچ حساسترین مفصل به صدمات و جراحات است. افتادن روی دست باز و یا ضربه های مستقیم به مچ می توانندمنجر به کیست مچ دست یا طیف وسیعی از جراحات را ایجاد کنند.
هم چنین استفاده مکرر و زیاد از مچ دست نیز می تواند باعث ایجاد بیماری های مختلفی نظیر گانگلیون پشت دستی، بیماری دکوروان، آرتروز قاعده انگشت شصت و سندرم تونل کارپ (مچ دستی) را ایجاد کنند. در این قسمت بیشتر سعی بر توضیح مختصر بیماری های مچ دست بدون سابقه ضربه است.
گانکلیون مچ دستی (Carpal ganglion)
گانکلیون مچ دستی (غلیظک)، برجستگی نرمی است که در اطراف مفصل ها وغلاف رباط ها به خصوص در ناحیه مچ دست دیده می شود و در واقع گانکلیون مچ دستی شایعترین برآمدگی کیستیک در پشت مچ دست است. گانکلیون مچ دستی یا کیست سینوویال مچ دست شایع ترین توده یا تومور خوش خیم دست است.
منشأ این توده از کپسول مفصلی مچ دست و گاهی اوقات از غلاف سینوویال تاندون می باشد.علت بروز گانکلیون مچ دستی به روشنی مشخص نشده است با این حال ممکن است ضربات مکرر وارده به مچ یا حرکات مکرر و یکنواخت مچ دست موجب گانکلیون مچ دستی شود.
گانکلیون مچ دستی بیشتر در جوانان دیده می شود و به صورت برجستگی کوچکی است به اندازه نخود یا فندق با حدود مشخص، نرم و تا اندازه ای متحرک که ممکن است به طور ناگهانی ویا تدریجی ایجاد شود. بیمار مبتلا به گانکلیون مچ دستی ممکن است شکالیتی از این برجستگی نداشته باشد ولی غالباً از درد مختصر و کم شدن قدرت مچ دست شکایت دارد. کیست های گانکلیون مچ دستی ممکن است به مرور زمان بزرگتر یا کوچکتر شده و یا حتی محو شود.
معمولاً در هنگامی که بیمار فعالیت های زیادی را با مچ دست انجام می دهد کیست بزرگتر می شود. کیست ممکن است مدتی محو شده و پس از مدتی دوباره عود کند. در بسیاری اوقات گانکلیون مچ دستی حتی بدون درمان پس از چند سال محو می شود. در 90% موارد این گانکلیون مچ دستی در سطح پشتی دست هستند ولی در 10% موارد می توانند در سطح کف دستی نیز ایجاد شوند که در این موارد می توانند باعث فشار به اعصاب کف دستی و ایجاد علائم مثل گزگز و مورمور نیز شود.
درمان گانکلیون مچ دستی
گانکلیون مچ دستی اغلب خودبه خود درمان می یابند و اگر فرد شکایت زیادی از درد نداشته و یا این کیست ها با عملکرد دست فرد تداخلی ندارند نیاز به اقدام خاصی نیست. ولی در صورت درد شدید و یا هر گونه شکایتی از طرف بیمار، باید درمان صورت گیرد.
درمان گانکلیون مچ دستی ممکن است با تخلیه مایع بوسیله سوزن یا عمل جراحی انجام پذیرد. مایع لزج و غلیط درون آن با سوزن کلفت تخلیه می شود و پس از آن محلول کورتیکواستروئید طولانی مدت یا پردنیزولون (نوعی کورتون) در آن تزریق می شود و مچ دست با آتل به مدت 3 تا 4 هفته بی حرکت نگه داشته می شود. در بچه ها تمایل به بهبودی خودبخودی گانکلیون مچ دستی بیشتر است.
بیماران مبتلا به بیماری های دست می توانند برای درمان بیماری های دست خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی) مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.
-
اطلاعات بیشتر….
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.