ورزشهای مناسب زانو درد
برای کاهش زانو درد همواره به مراجعین می گوییم که در ابتدا بهتر است وزنتان را کاهش دهید، از زانوبندهای استاندارد و با کشکک آزاد استفاده کنید و هم چنین برای تقویت عضلات چهار سر ران، روی سطح صاف پیادهروی کنید.
بالا و پایین رفتن از پله را به حداقل ممکن برسانید و آن را هم به آهستگی و یک پله، یک پله انجام دهید؛ و این را به خاطر داشته باشند که با زانوی سالم پله ها را بالا و با زانوی آسیب دیده پله ها را پایین آیند. هم چنین مصرف روزانه کلسیم طبیعی خود را افزایش دهند.
به بیماران مبتلا به زانو درد توصیه می کنیم که روی زمین بنشینید و پاها را دراز کنید. سپس بدون حرکت دادن زانو، عضلات ران را منقبض کنید. این انقباض را حداقل 5(در روزهای اول) تا 20 ثانیه(بعد از 2 هفته از شروع تمرین ها) ادامه دهید و بعد پاها را شل کنید. این نرمشها را سه با در روز و هر بار به مدت 5 دقیقه انجام دهید. البته در روزهای اول کمی افزایش درد، طبیعی است و اگر زانو درد زیاد باشد باید نرمش را کم یا متوقف کنید.
هم چنین افرادی که زانو درد دارند می توانند مخلوطی از روغن های گیاهانی با طبع گرم مانند زیتون و بادام و کنجد و سیاه دانه را روزانه 2 بار برای ماساژ زانوها استفاده کنند. در مقالههای جدید توصیه می شود که انقباض و انبساط کامل عضلات زانو در طول روز محدود نگردد. البته اگر در مدت طولانی زانوهایتان را خم نکرده اید، نباید به طور ناگهانی انها را خم کنید.
درمان و تشخیص زانو درد
امروزه روشهای جراحی زانو درد کم تهاجمی چون آرتروسکوپی برای تشخیص زانو درد و آسیبدیدگیهای مفاصل زانو و شانه ارائه شده است که خوشبختانه امکانات و مهارت استفاده از آن در کشورمان وجود دارد.
با کمک آرتروسکوپی که تکنیکی برای درون بینی مفصل است، توانایی در انجام اعمال جراحی و تشخیص زانو درد، خیلی رشد کرده است. کاربرد این وسیله در تشخیص بیماری مفاصل است و علاوه بر آن در جراحی نیز به کمک جراح میآید. استفاده از این روش در درمان بیماریهای ارتوپدی به طور عمده در ضایعات مینیسک و پارگیهای رباطی با کمترین آسیب و عارضه همراه است. حتی دررفتگیهای مکرر شانه، پارگیهای رباطی اطراف شانه، مفصل مچ پا و به مقدار کمتر، آسیبدیدگی مفصل لگن نیز با آرتروسکوپی قابل تشخیص و درمان است.
البته درصورتی که متخصصان، آموزش ویژه آرتروسکوپی را ندیده باشند یا تکنیکها را ناقص اجرا کنند، انجام عمل از سوی این افراد میتواند عوارض زیادی را برای بیمار مبتلا به زانو درد به دنبال داشته باشد. نباید فراموش کرد که این روش نیز مانند دیگر روشهای جراحی بدون عارضه نیست و حتی با وجود مهارت جراح در استفاده ار این روش میتواند عوارضی چون خشکی زانو، پارگی مجدد، دردهای جلوی زانو و بندرت عفونت را بهدنبال داشته باشد.
در بیمارانی که به دلیل مراجعه دیر هنگام دچار ساییدگی شدید مفصل زانو شده باشند، این تکنیک قابل اجرا نخواهد بود و روشهای دیگر درمانی پرهزینه تر که معمولا با موفقیت کمتری نیز همراه است باید صورت بگیرد. پس نباید از خاطر برد که مراجعه و تشخیص بموقع و زود هنگام، شرط اصلی و غیرقابل انکار درمان ضایعات و آسیبهای مفصلی زانوست.