جرای تعویض مفصل زانو مفصل نتیجه بسیار خوبی برای بیماران مبتلا به آرتروز دارد و درصد موفقیت آن بسیار است. در جراحی تعویض مفصل زانو خود مفصل جابه جا نمی شود، بلکه روکش آن تعویض می شود.
مفاصل در محل اتصال همه استخوان ها وجود دارند. برخی از آنها متحرک، برخی نیمه متحرک و تعدادی نیز ثابت هستند. طبیعی است مفاصل متحرک بیشتر در معرض خطر تخریب و ساییدگی هستند.یکی از این مفاصل در معرض خطر، مفصل زانوست که فشار زیادی را در طول عمر متقبل می شود.
هر گونه آسیب به مفصل غضروفی آرتروز نام دارد. آرتروز زانو در حالت شدید آن، بیماری محدودکننده ای است که زندگی فرد را تحت الشعاع قرار می دهد. خانه نشینی و ناتوانی در حرکت، بسیاری از بیماران را کاملا ناامید و افسرده می کند. ولی دانش پزشکی پیشرفته برای این گروه از بیماران نیز راه چاره ای اندیشیده است و آن نیز تعویض مفصل است. تعویض مفصل کیفیت زندگی بیمار را ارتقا بخشیده و او را به زندگی بازمی گرداند.
آرتروز از نظر درجه بندی به سه دسته خفیف، متوسط و شدید تقسیم می شود. اغلب در نوع خفیف می توانیم علائم را با آموزش صحیح تا حد زیادی کنترل و حتی درمان کنیم و مانع پیشرفت آن شویم. این افراد نیازی به درمان دارویی هم ندارند. عمده این بیماران در سنین چهل تا پنجاه سالگی قرار دارند. با افزایش سن، آرتروز شدت می یابد.
نوع بعدی آرتروز متوسط است این افراد نسبت به نوع قبلی مشکلات بیشتری دارند و در بالا و پایین رفتن از پله ها، چهارزانو و دوزانو نشستن، ورزش کردن و… دچار درد هستند. این بیماران علاوه بر آموزش، به دارو هم نیاز دارند. البته این گروه نیز اگر بیماری شان تشخیص داده شود قابل کنترلند.
جراحی تعویض مفصل زانو
جراحی تعویض مفصل زانو مفصل نتیجه بسیار خوبی برای بیماران دارد و درصد موفقیت آن بسیار است. در این جراحی خود مفصل جابه جا نمی شود، بلکه روکش آن تعویض می شود.
به طور طبیعی دو استخوان ران و ساق در محل زانو به هم می رسند و محل تلاقی آنها با مفصلی جدا می شود. روی هر کدام از این استخوان ها حدود 3 میلی متر غضروف مفصلی وجود دارد که این غضروف در حالت عادی صاف و صیقلی است، ولی در بیماری آرتروز تکه تکه، خورده شده و سطحی ناصاف دارد.
در بیمارانی که مفصل تخریب شده است، بروز صدا در مفصل، درد، آب آوردگی و تورم زیاد دیده می شود. در این جراحی مقداری از مفصل تراشیده می شود و روکشی فلزی جایگزین می شود.
عوارض بعد از جراحی تعویض مفصل زانو
بیمارانی که عمل جراحی تعویض مفصل زانو انجام می دهند، نسبت به عفونت حساسیت بیشتری پیدا می کنند. این افراد وقتی به دندانپزشکی می روند یا سونداژ انجام می دهند و به طور کلی هر کاری که روی بدن آنها انجام می گیرد، ممکن است باکتری وارد خونشان شود که باید پزشک معالج را از وجود مفصل مصنوعی مطلع سازند، زیرا بیماران حتما باید از آنتی بیوتیک استفاده کنند.
وجود باکتری در خون می تواند به محل پروتز رسیده و در آنجا عفونت و مشکلاتی را برای مفصل جدید ایجاد کند.
با شدیدتر شدن آرتروز مبتلایان حتی در حالت نشسته هم دچار درد و ناراحتی هستند. اغلب این بیماران زن بوده و اضافه وزن دارند. خوردگی مفصل آنقدر شدید است که استخوان ها کاملا روی همدیگر قرار می گیرند، زیرا دیگر غضروفی باقی نمانده است.
برای آشنایی با نرمش هایی بعد از جراحی تعویض مفصل زانو بر روی لینک کلیک کنید
منبع:ایران ارتوپد