آرتروز انگشتان و مچ دست ها، چه خصوصیاتی دارد، چه سیری را طی می کند و باعث بوجود آمدن چه نشانه هایی در فرد می شود؟
بیشترین محل درگیر آرتروز انگشتان و مچ دست عبارتند از:آخرین مفصل از مفصلی که بین دو استخوان آخری قرار دارد و مفصل ابتدایی یا پایه ی انگشت. سایر مفاصل با درصد متفاوت درگیر می شوند. این نوع درگیری مفاصل دست در جریان آرتروز، درست بر عکس درگیری مفاصل طی بیماری آرتریت روماتوئید می باشد. به این معنی که در آرتریت روماتوئید بند انتهایی و همچنین بندی که در ابتدای انگشت شست قرار دارد، کمترین درگیری را پیدا می کنند.
آرتروز انگشتان و مچ دست به طور تقریبی در زنان چهاربرابر مردان دیده می شود. شروع آرتروز مچ دست به گفته ی بسیاری ازپزشکان برای درمان آرتروز مچ دست تقریباً از میانسالی و همزمان با یائسگی است. این مطلب یعنی رابطه ی بین آغاز آرتروز انگشتان و مچ دست و شروع یائسگی هنوز به طور قطع ثابت نشده است. اگر به خاطر داشته باشید، مکانیزم های مختلفی در ایجاد درد ناشی از آرتروز زانو دخالت داشتند. گفته می شود، عامل اصلی درد درآرتروز انگشتان و مچ دست، سینوویت (التهاب غشاء پوشاننده ی غضروف مفصلی) می باشد.
آرتروز انگشتان و مچ دست باعث ایجاد درد، تورم، قرمزی در محل مفاصل می شود. این پدیده گاهی منجر به ایجاد ندول ها و غده هایی در کنار انگشتان می شود که اگر در خانواده مادربزرگ مبتلا به آرتروز انگشتان و مچ دست داشته باشید، به راحتی می توانید این ندول ها را مشاهده کنید.
ندول هایی که در کناره ی بندهایی انتهایی انگشتان مشاهده می شود «ندول هبردن» و آنها که در بند ابتدایی مشاهده می شوند، «ندول بوخارت» نامیده می شوند. این ندول ها معمولاً قرمز و دردناک می باشند.
تشخیص آرتروز انگشتان و مچ دست با رادیوگرافی ساده به عمل می آوریم، یافته های زیر به طور مشخص مشاهده می شوند .
1- کاهش فضای مفصلی و آرتروز انگشتان و مچ دست
2- ایجاد شدن استخوان اضافی در کناره ی مفصل و آرتروز انگشتان و مچ دست(استئوفیت)
3- رسوب بیشتر کلسیم در استخوان های زیر غضروف و آرتروز انگشتان و مچ دست (اسکلروز)
4- ایجاد کیست های استخوانی و آرتروز انگشتان و مچ دست
آرتروز انگشتان و مچ دست معمولاً خود را با احساس ناخوشایند، سوزش، خارش و درد در فضاهای مفصلی نشان می دهد. در ماه های ابتدایی شروع بیماری آرتروز انگشتان و مچ دست، معمولاً خاصیتی بالا، پایین رونده دارد. یعنی برای مدتی بهتر شده و مجدداً دردناک می گردد.
در این دوران تورم مفصلی آغاز شده و کیست های اطراف مفصلی خود را نشان می دهند. بعد از دوره ای که در افراد متفاوت با هم فرق می کند، تورم مفصل انگشتان ابتدا نرم و قرمز بود، سفت شده و باعث فیکس شدن مفصل می گردد. بر اساس آنچه که گفته شد می توان به این نتیجه رسید که آرتروز انگشتان و آرتروز دست در سنین میانسالی زنان آغاز شده و در عرض چند سالی به فرم نهایی خود تبدیل شده، به همان صورت باقی می ماند. آرتروز انگشتان و مچ دست دست ها معمولاً با عوارض کمی همراه است.
درگیری مچ دست ها می تواند یک بیمای ایجاد کند که از آن با عنوان سندرم کانال کارپ (بیماری کانال مچ دست) نام برده می شود. سندرم کانال کارپ شایع بوده و علاوه بر آرتروز، علل متعدد دیگری در سندرم کانال کارپ نیز دارد که عبارتند از چاقی، دیابت، آرتریت روماتوئید، کم کاری تیروئید و… البته گاهی علت خاصی نمی توان برای آن پیدا کرد.
بیماران مبتلا به سندرم کانال کارپ معمولاً از بی حس شدن، کرختی و گزگز و مورمور انگشتان دست و به خصوص انگشتان شست، اشاره و میانی و قسمتی از انگشت حلقه شکایت می کنند. بیماری سندرم کانال کارپ گاهی نیمه های شب به خاطر ایجاد علائم ذکر شده از خواب بر می خیزد مقداری انگشتان و مچ دست خود را تکان داده و حتی گاه آن را با پشت دست به زمین می زند.
علت سندرم کانال کارپ گیر افتادن عصب مدیان در کانالی است که در قسمت قدامی مچ دست قرار دارد و در اثر عوامل ذکر شده (چاقی و…) دچار تنگی شده است. علاوه بر سندرم کانال کارپ، ناپایداری سایر مفاصل و یا فیوز شدن و کاهش دامنه حرکت مفصل از عوارض دیگر آرتروز انگشتان و مچ دست ها می باشد.
بیماران مبتلا به رتروز انگشتان دست می توانند برای درمان رتروز انگشتان دست خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی) مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.
-
اطلاعات بیشتر….
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.