لغزش مهره ها و درمان آن

لغزش مهره

در این اختلال معمولاً مهره ی بالایی روی مهره ی پایینی به جلو می لغزد این اختلال بیشتر در قسمت پایین ستون مهره ای یعنی چهارمین و پنجمین مهره ی کمری دیده می شود.

عواملی که باعث پیدایش لغزش مهره می شوند شامل علل مادرزادی، ضربه، تومور و آرتروز بین مهره ای است. عوامل ارثی را در پیدایش این بیماری نباید از نظر دور داشت. خانواده هایی که در آن افراد زیادی به این بیماری دچار هستند، گزارش شده اند.

لغزش مهره به طور شایع در زنان دیده می شود. لغزش مهره ممکن است هیچ گونه نشانه ی بالینی نداشته باشد و به طور اتفاقی به وجود آن پی برده شود. شکایت عمده بیمار مبتلا به لغزش مهره ، کمردرد است که ممکن است با دردهای سیاتیکی همراه باشد. پیدایش دردهای سیاتیکی ممکن است، ناشی از فتق دیسک بین مهره ای مهره لغزنده و یا فشار روی ریشه اعصاب در محل لغزش باشد.

چون تعداد زیادی از افراد مبتلا به بیماری لغزش مهره نشانه های مشخصی ندارند، لذا از هر بیمار مبتلا به لغزش مهره که از دردهای سیاتیکی شکایت دارد باید آزمایش های دقیق عصبی، از جمله آزمایش های مربوط به پارگی دیسک بین مهره ای به عمل آورد و بعد اقدام به درمان نمود. عکس رادیولوژی نیز به تشخیص این ضایعه کمک می کند

درمان لغزش مهره

غالباً درمان لغزش مهره و درمان سیاتیک  به درمان غیرجراحی شامل ورزش های طبی، کمربند طبی، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی و مسکن به خوبی جواب می دهند. در مواردی که درمان سرخوردگی مهره مؤثر نباشد و با حملات درد تکرار شود باید اقدام به عمل جراحی کرد.

در جوانان باید مهره مبتلا به مهره مجاور جوش داد. در بعضی موارد که بیمار فقط از دردهای سیاتیکی شکایت دارد، به خصوص در پیرمردان، برداشتن قوس خلفی مهره که شل و جدا از جسم مهره ای است به تسکین درد کمک می کند.

شایعترین مکان های فتق دیسک در محل های دیسک بین مهره های L4-L5 (مهره چهارم و پنجم کمری) و دیسک بین مهره های L5-S1 (مهره پنجم کمری و مهره اول استخوان خاجی). فتق دیسک می تواند روی ریشه های اعصاب فشار آورده ، فشار روی عصب توسط دیسک بین مهره‌ای L5–S1 میتواند باعث کمردرد و یا حتی فلج شدن یک عضو شود.

شایع ترین زمان وقع فتق دیسک در سنین میانسالی یعنی دهه 3 و 4 زندگی است و در مردان شایع تر از زنان است. فتق دیسک باعث دردهای سیاتیکی می شود. درد سیاتیک، دردهای تیرکشنده در اندام های تحتانی هستند که از پشت باسن، ران، پشت ساق و گاه تا کف پا انتشار می یابند.

سیر طبیعی بیماری فتق دیسک به صورت مراحل مکرر عود درد و علائم همراه با فواصل کاملاً بدون درد می باشد. اکثر بیماران درد کمر و پا را به یک حادثه و ضربه نسبت می دهند ولی با سؤالات دقیق، معلوم شده است که در اکثر موارد، بیمار سابقه ی چند ماهه و گاه چند ساله از درد مزمن را قبل از درد شدید فعلی مرتبط با حادثه داشته است. در خیلی از موارد درد با استراحت خوب می شود و با انجام فعالیت سنگین، خم شدن های مکرر و وزنه برداری سنگین، مبتلا به فتق دیسک می شود.

این درد اکثراً به صورت درد کمر و پشت ران بوده که با استراحت، خوب می شود. در اغلب موارد خم شدن ناگهانی کمر تشدید یافته و اغلب درد اندام تحتانی بیشتر از کمر می باشد. اگر درد پا کمتر بوده و درد کمر بیشتر باشد باید دقت داشت که ممکن است ناشی از فتق دیسک نباشد. درد فتق دیسک به طور متناوب رخ می دهد و با فعالیت و خصوصاً نشستن بدتر می شود و با دراز کشیدن بهتر می شود.

از دیگر عوامل تشدید کننده فتق دیسک می توان به عطسه و سرفه کردن اشاره کرد. در مراحل اول فتق دیسک در بیمار انتشار ندارد، به صورت یک درد حاد و شدید ایجاد می شود. فتق دیسک در مراحل اول درمان نمی خواهد.

با یکی دو هفته استراحت بدون انجام کارهای مکانیکی و در صورت ازدیاد درد، مصرف مسکن و شل کننده عضلات بهبود می یابد.. اما اگر فتق دیسک آنقدر شدید باشد که منجر به اختلالات حرکتی و حسی شده باشد بیمار باید به یک جراح اعصاب مراجعه کند تا در صورت لزوم تحت جراحی قرار بگیرد.

گفته شد که در فتق دیسک معمولاً 2 ریشه ی عصبی L5 و L1 (ریشه ی پنجم کمری و اول خاجی) بیشتر گرفتار می شود در صورت درگیری ریشه ی L5، درد بیمار به سمت انگشت شست پا است و بیمار هنگام راه رفتن روی پاشنه ی پا درد دارد.

اگر ریشه ی S1 درگیر باشد انتشار درد به سمت انگشت کوچک پا می باشد که در این حالت بیمار نمی تواند روی پنجه راه برود و راه رفتن با درد همراه است. قابل ذکر است که تا این مرحله هنوز دیسک لومبوساکرال  پاره نشده است، در صورت ادامه روند بیماری دیسک پاره شده و علائم اختلال حرکتی و حسی ایجاد می شود.

انتهای ستون فقرات از دو مهره L5-S1 تشکیل شده است که به آن مفصل لومبوساکرال هم گفته می‌شود. ساختار بخش لومبوساکرال طوری ساخته شده که هم قدرت و هم ثبات قسمت انتهایی ستون فقرات را تأمین کند و یک مفصل چندمنظوره تشکیل داده که به چرخش قسمت فوقانی بدن و خم شدن در جهات مختلف کمک می‌کند. از آنجا که این بخش هم دامنه حرکتی وسیعی را فراهم می‌کند و هم نیروی زیادی را تحمل می‌کند، بسیار مستعد آسیب‌دیدگی‌های ناشی از جراحات حاد یا آسیب‌دیدگی‌های فرسایشی ناشی از سائیدگی تدریجی است.

بیماران مبتلا به فتق دیسک و لغزش مهره ها می توانند برای درمان فتق دیسک و لغزش مهره ها خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی)  مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.

  • اطلاعات بیشتر….

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.

فتق دیسک بین مهره ای

                     علائم و علت فتق دیسک کمر

                                               علائم و پیشگیری از فتق دیسک کمر

تماس