دو دسته عمده عضلات در ناحیه ران وجود دارند که بر روی زانو اعمال اثر میکنند.
عضلات چهارسر یا کوادری سپس Quadriceps muscles در جلوی استخوان ران قرار دارند و به توسط زردپی یا تاندونی به همین نام به لبه بالایی استخوان کشکک متصل میشوند. از لبه پایینی کشکک هم یک باند فیبرو محکم به نام زردپی یا تاندون کشکک یا Patellar tendon خارج شده و به یک برجستگی در قسمت بالایی و جلویی استخوان درشت نی به نام توبروزیته تیبا Tibial tuberosity میچسبد.
با انقباض عضله چهارسر تاندون چهارسر و بدنبال آن کشکک و بدنبال آن تاندون کشکک زانو به بالا حرکت کرده و زانو صاف میشود.
وظیفه استخوان کشکک زانو اینست که فاصله تاندون چهارسر را از مفصل زانو بیشتر کرده و در نتیجه مانند یک اهرم نیروی عضله چهارسر را بیشتر کند. با انقباض عضله چهارسر کشکک زانو در داخل شیار بین دو کندیل به سمت بالا و پایین حرکت میکند.
اتصال عضلات چهارسر به پایین فقط از طریق تاندون چهارسر نیست بلکه در دو طرف تاندون چهارسر هم پرده های بافتی محکمی قرار دارند که از زیر عضلات چهارسر خارج شده اند. این پرده ها در واقع امتداد تاندون چهارسر به خارج و داخل هستند و به آنها رتیناکولای کشکک Patellar retinacula میگویند. این پرده ها در دو طرف استخوان کشکک قرار دارند.
در واقع میتوان گفت از سطح زیرین عضلات چهارسر یک تاندون پهن بشکل پرده خارج شده و با سمت پایین آمده و به سطح جلویی و بالایی تیبیا متصل میشود ولی قسمتی از این تاندون پهن در وسط کلفت تر شده که به آن نام تاندون چهارسر را نهاده اند و استخوان کشکک در واقع در داخل این تاندون قرار دارد
تاندون چهارسر و تاندون کشککی در واقع یک تاندون با اسمی متفاوت هستند که استخوان کشکک را در درون خود جای داده اند. مجموع تاندون های چهارسر و کشکک زانو و تاندون کشکک و پرده های دو طرف استخوان کشکک را کلا ” مکانیسم اکستانسور” Extensor mechanism میگویند. اکستانسور به معنای باز کننده است و مقصود بازکننده و مستقیم کننده مفصل زانو است.
با انقباض عضلات همسترینگ زانو خم شده و با انقباض عضلات کوادری سپس یا چهارسر ران زانو خم میشود
عضلات همسترینگ زانو Hamstring muscles در سطح پشتی یا خلفی استخوان ران قرار داشته و به توسط تاندون های همسترینگ که به بالا و پشت تیبیا متصل میشوند زانو را خم میکنند.
عضلات چهارسر در جلوی ران قرار دارند. در تصویر بالا سه قسمت از این چهار قسمت به رنگ های مختلف نشان داده شده است. قسمت واستوس مدیالیس به رنگ زرد، قسمت واستوس لترالیس به رنگ آبی و قسمت رکتوس فموریس به رنگ قرمز دیده میشود. قسمت واستوس اینترمدیوس در پشت این سه قسمت قرار دارند.
راههای برای تقویت عضلات زانو
شنا کردن یکی از ورزش هایی است که پزشکان برای درد زانو و تقویت عضلات زانو توصیه می کنند.هر شنایی به جز شنای کرال پشت برای زانو مفید است.علاوه بر شنا شما می توانید در قسمت کم عمق استخر قرار بگیرید و به مدت ۱۵ دقیقه در عرض استخر راه بروید.این حرکت بدون این که فشاری بر روی زانو ها وارد کند موجب تقویت عضلات زانو می شود.البته امکان این ورزش همیشه مهیا نیست. دومین گزینه ای که می توانید برای تقویت عضلات زانو انجام دهید پیاده روی است.پیاده روی آرام فشار زیادی بر زانو ها وارد نمی کند.اگر زانوی شما قبلا آسیبی ندیده پیاده روی سریع برای شما ضرری ندارد ولی پیاده روی سریع برای عضلات زانو های آسیب دیده مناسب نیست.
ورزش هایی که در آن خم می شوید و می پرید و یا ورزش هایی که به دفعات زیادی در آن ها بر روی عضلات زانو ها خم می شوید برای زانو ها مضر است. مانند: بسکتبال، فوتبال، تنیس، بدمینتون و ….
وتوجه داشته باشید ورزشکاران حرفه ای بعد از گذراندن دوران بدن سازی و تقویت عضلات زانو وارد ورزش ها شده اند و قبل از شروع ورزش بدن خود را اصولی و مناسب گرم می کنند و به همین دلیل احتمال آسیب دیدن زانو در آن ها کم است.