افزایش قوس کف پا ( Pes cavus )

Pes cavus یا افزایش قوس طولی پا یک اختلال ژنتیک که سبب افزایش عمق قوس کف پا می شود که عمدتا این قوس غیر قابل انعطاف است و با اعمال فشار نیرو به زمین در حین راه رفتن از بین نمی رود .

اگر از زیر به کف پای یک فرد بزرگسال نگاهی بیندازید، متوجه یک منحنی رو به بالا در وسط کف پای او می‌شوید که اصطلاحاً به آن قوس کف پا گفته می‌شود. در واقع این تاندون‌ها هستند که این قوس را شکل می‌دهند، یعنی اگر همه‌ی تاندون‌ها به میزان لازم به سمت داخل کشیده شوند، کف پا ، قوس متعادل و انحنای طبیعی خود  را پیدا می‌کند، ولی اگر تاندون‌ها به طور صحیح و به میزان لازم با هم کشیده نشوند، یا این قوس کم می‌شود و یا اصلاً قوسی به‌وجود نمی‌آید، که به این حالت افتادگی قوس پا یا اصطلاحاً صافی کف پا گفته می‌شود.

افزایش یافتن گودی کف پا سبب کاهش سطح تماس کلی کف پا در هنگام اعمال وزن روی پا و در نتیجه افزایش یافتن فشار وارد بر پاشنه و استخوان های کف پایی درناحیه جلوی پا می گردد از سویی قوس زیاد کف پا سبب کشیده شدن تاندون آشیل شده و آنرا به آسیب مستعد می کند بخاطر اعمال نیروی بیشتر بر روی استخوان های کف پایی و پاشنه احتمال شکستگی های استرسی در استخوانهای کف پا افزایش می یابد .

در اثر افزایش قوس کف پا همچنین احتمال له شدگی در پاشنه پا وبه تبع آن درد پاشنه بیشتر می شود . از سویی افزایش قوس کف پا منجر به کمردردهای مزمن در این دسته از ورزشکاران می گردد.

رشته‌های پیوندی کف پا، طناب‌های پیوندی ضخیمی هستند که از بافت پیوندی زیر سطح استخوان پاشنه پا شروع شده و در کف پا به سمت پنجه‌ها امتداد می‌یابند. رشته‌های پیوندی کف پا موجب قوس کف پا می‌شوند. هرگاه این رشته‌ها ملتهب ‌شوند یا در آن‌ها پارگی‌های ریز زیاد شود، به آن التهاب رشته‌های پیوندی کف پا گفته می‌شود.

هنگامی‌که التهاب رشته‌های پیوندی کف پا طولانی ‌شود یا آسیب ادامه یابد، بدن بافت نرمی را که ضعیف و آسیب دیده است با استخوان ترمیم می‌کند و ایجاد خار پاشنه مینماید . خار پاشنه پا یکی از دلایل اصلی درد پاشنه است. خار پاشنه استخوان رشد کرده‌ای است که به استخوان پاشنه چسبیده است و در قوس کف پا رشد می‌کند.

عوارض

• درد در پا در خلال دویدن

• از عوارض افزایش قوس کف پا ، درد در انگشتان بخصوص انگشت شست پا است .

• احساس ناراحتی در کمر در خلال دویدن طولانی

• افزایش میزان بروز شکستگی های استرسی در استخوان های کف پا

نکات مهم در افزایش قوس کف پا

• اعمال کشش های زیاد استاتیک روی عضله پشت ساق پا

• مراجعه به پزشک متخصص برای درمان افزایش قوس کف پا و تجویز ابزار حرکات اصلاحی ارتوپدی

• توجه به اقدامات لازم برای جلوگیری از آسیب دیدگی مثل انتخاب کفش مناسب وانجام ورزشهای لازم قدرتی و کششی برای افزایش قوس کف پا

• استفاده از یک کفش مناسب و اصلاح شده برای افزایش قوس کف پا

• در افزایش قوس کف پا باید به این نکته توجه کرد که کفش های عادی در قسمت داخلی وسط کفش نرم هستند . در این ورزشکاران باید قسمت داخلی وسط کفش سفت تر باشد .

بیماران مبتلا به افزایش قوس کف پا می توانند برای درمان افزایش قوس کف پا خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی)  مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.

  • اطلاعات بیشتر….

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.

عوامل،علل و پیشگیری از پا درد

                                       گودی کف پا

                                                     درد پا؛ علل و درمان

منبع:کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی

تماس