جراحی و علل شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه

شکستگی استخوان ترقوه یا کلاویکول Clavicle در ناحیه شانه جزو شکستگی های شایع بخصوص در بچه ها و ورزشکاران است. استخوان ترقوه قسمتی از شانه است . این استخوان مانند استخوان کتف کمک میکند تا اندام فوقانی به تنه اتصال پیدا کند. استخوان ترقوه تنها ارتباط استخوانی اندام فوقانی با تنه است.

ترقوه یک استخوان بلند است که در طول خود دو قوس دارد و به شکل حرف S البته با انحنای کمتر است. این استخوان از طرف داخل در مجاورت استخوان جناغ قرار گرفته و مفصل استرنوکلاویکولر Sternoclavicular را درست میکند و در طرف خارج در کنار زائده آکرومیون از استخوان کتف مفصل آکرومیوکلاویکولر Acromioclavicular را بوجود میاورد.

از زیر این استخوان عروق و اعصاب مهمی عبور میکنند ولی خوشبختانه این عروق و اعصاب در حین شکستگی ترقوه بندرت آسیب میبینند. شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه معمولا در قسمت وسطی آن اتفاق میفتد. ک ه در این مقاله با علت و علائم شکستگی شانه و درمان آن می پردازیم.

ضربات شدیدی که به ناحیه شانه وارد می شود معمولا در حین تصادف اتومبیل، سقوط از ارتفاع یا زمین خوردن در حین تمرینات ورزشی ایجاد می گردد می تواند علت شکستگی شانه در فرد صدمه دیده شود. این ضربات ممکن است موجب شکسته شدن سر یا گردن استخوان بازو شود. اگر قطعات شکسته شده نسبت به هم جابجایی زیادی نداشته باشند درمان شکستگی شانه معمولا با استفاده از آتل گچی یا بانداژ خاصی به نام بانداژ ولپو صورت میپذیرد و در صورتی که قطعات شکسته شده نسبت به هم جابجایی زیادی پیدا کنند درمان شکستگی  درد شانه معمولا با استفاده از عمل جراحی توسط جراح شانه انجام میشود.

علل شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه

شکستگی شانه و کتف معمولاً به خاطر افتادن بر روی شانه (برای مثال در هنگام اسب سواری، تکل زدن در فوتبال، یا دوچرخه سواری) یا به خاطر برخورد با یک بازیکن دیگر در فعالیت های ورزشی همچون راگبی یا فوتبال (برای مثال یک برخورد شدید به شانه و مفصل آن) ایجاد می شود. ترک خوردگی و شکستگی کتف و شانه همچنین می تواند در نتیجه افتادن بر روی آرنج یا کشیدن بازو نیز برای فرد ایجاد شود. در این موارد، نیرو از طریق شانه به استخوان ترقوه منتقل می شود و اگر شدت آن به مقدار زیاد باشد، ممکن است باعث ترک خوردن و یا شکستگی ترقوه شود که باید توسط جراح شانه بررسی شده و در صورت ضرورت عمل جراحی انجام گیرد. معمولا پس از ترمیم استخوان و انجام حرکات اصلاحی و فیزیوتراپی شکستگی ترقوه، عملکرد طبیعی به مفصل باز می گردد.

شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه در حین زایمان

بعضی از نوزادان در حین زایمان مشکل دچار شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه میشوند. در حین عبور نوزاد از کانال زایمانی فشارهای زیادی که به شانه وی وارد میشود ممکن است آنقدر زیاد باشد که موجب شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه شود.

ضربه مستقیم و شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه

استخوان ترقوه تا سن بیست سالگی کاملا سفت و محکم نمیشود و تا این سن بر اثر ضربات مستقیم به راحتی دچار شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه میشود. این ضربات مستقیم میتوانند بطور مثال بدنبال اصابت چوبدستی به استخوان ایجاد شوند.

ضربه غیر مستقیم و شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه

ضربه غیر مستقیم به استخوان ترقوه معمولا در حین ورزش و به علت زمین خوردن ایجاد میشود. در حین زمین خوردن فرد بطور غیر ارادی دست خود را بصورت کشیده به جلو میاورد و معمولا اولین جایی که به زمین برخورد میکند کف دست است.

نیروی برخورد به زمین از کف دست به آرنج و بعد به شانه اعمال شده و میتواند موجب شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه شود. گاهی اوقات هم شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه بر اثر افتادن بر روی شانه ایجاد میشود.

عمل جراحی شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه

در موارد معدودی شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه نیاز به عمل جراحی دارد که مهمترین آنها عبارتند از

  • در شکستگی های با جابجایی زیاد (معمولا جابجایی یا روی هم سوار شدن Over riding بیش از دو سانتیمتر ) و یا در شکستگی های همراه با شکستگی حفره گلنوئید در استخوان کتف
  • در مواردی که همراه با شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه، عروق و اعصاب مهمی در اطراف شکستگی آسیب دیده باشند این عروق و اعصاب باید ترمیم شوند و بعد از ترمیم آنها شکستگی به توسط پلاک فیکس شود
  • در موارد جوش نخوردن شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه بعد از درمان بسته
  • شکستگی انتهای خارجی استخوان ترقوه نزدیک به مفصل آکرومیوکلاویکولر

بیماران مبتلا به شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه می توانند برای درمان شکستگی استخوان ترقوه در ناحیه شانه خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی)  مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.

  • اطلاعات بیشتر….

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.

درمان درد شانه با لیزر

                                درمان و علائم درد شانه

                                                               درمان و تشخیص دررفتگی مفصل شانه

منبع:ایران ارتوپد 1 . 2

تماس