درد شانه
درد شانه یکی از اختلالات شایع اسکلتی- عضلانی است که ممکن است به علت اختلالی در داخل خود مفصل شانه یا یک درد ارجاعی از جایی دیگر باشد. اختلالات شایع درد شانه شامل جراحات و التهابات حاد یا مزمن مفصل شانه، تاندون ها، رباط های اطراف یا ساختمان اطراف مفصل می باشد. در ادامه به تفکیک به توضیح چند بیماری شایع مفصل شانه که باعث ایجاد درد شانه می شود پرداخته شده است.
کمربند شانه ای که اندام فوقانی را به تنه وصل می کند از به هم پیوستن استخوان های بازو، کتف و ترقوه بوجود می آید. مفصل شانه از نوع مفاصل گوی و کاسه بوده و با توجه به کم عمق بودن حفره مفصلی، حرکت زیاد مفصل و شل بودن نسبی کپسول مفصلی، مفصل شانه ناپایدارترین مفصل بدن می باشد.
در واقع در رفتگی مفصل شانه به صورت حاد یا مکرر بیش از هر مفصل دیگر دیده می شود. در مجموع بیماری های ناحیه شانه عمدتاً مربوط به نسوج نرم اطراف مفصل (عضلات، تاندون ها و رباط ها و…) می باشد. آرتروز شانه به مرابت از آرتروز سایر مفاصل اندام تحتانی و حتی اندام فوقانی شیوع کمتری دارد. مهم ترین شکایت بیماران، درد، محدودیت حرکت، احساس ناپایداری، ضعف و بالاخره تغییر شکل شانه است.
اینکه درد در چه وضعیتی به وجود می آید یا تشدید می شود، کیفیت آن چگونه است (ممکن است درد تیز، مبهم یا ضربانی باشد) و آیا بیمار را از خواب بیدار م یکند از نکات مهمی است که حتماً باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین محل دقیق درد و انتشار آن نیز در تشخیص کمک کننده اند. برای مثال درد ناشی از آرتروز و یا دیسکوپاتی گردن ممکن است در ناحیه کتف یا شانه احساس شود.
آرتروز مفصل شانه
آرتروز مفصل شانه در مقایسه با سایر مفاصل کمتر دیده می شود و در معاینه بیماران اغلب سابقه ضربه های قدیمی شانه و پارگی کلاهک چرخنده (جزئی از ساختمان شانه) وجود دارد.
بیماران آرتروز مفصل شانه را اکثراً افراد بالای 50 سال تشکیل داده و از درد و محدودیت حرکات مفصلی شکایت دارند. در معاینه فیزیکی حرکات شانه به خصوص حرکات چرخشی محدود و دردناک است.
درمان های طبی آرتروز مفصل شانه شامل داروهای مسکن (مثل ایبوپروفن، دیکلوفناک، ناپروکسن و…) بنا به صلاح دید پزشک، فیزیوتراپی و تزریق داخل مفصلی کورتون ها که غالباً مفید واقع می شوند و در صورتی که درمان های طبی مؤثر نبودند و درد و ناراحتی بیماری شدید باشد، اقدامات جراحی نظیر تعویض مفصل مورد نظر قرار می گیرند.
اختلالات تاندون عضله ی دو سر بازویی (muscle biceps)
اختلالات تاندون (وتر) عضله دو سر بازویی شرایطی است که باعث ایجاد درد در جلوی مفصل شانه می شود. عضله دو سر بازویی، عضله ای در جلوی قسمت فوقانی بازو (ناحیه برجسته جلوی استخوان بازو) است. این اختلال در روند افزایش سن، خصوصاً در افرادی که استفاده زیادی از مفصل شانه خود می کنند اتفاق می افتد.
شایع ترین علائم اختلالات تاندون عضله ی دو سر بازویی شامل درد در قسمت جلوی بازو و شانه و ایجاد درد در بالابردن شانه هستند. گاهی اختلالات تاندون عضله ی دو سر بازویی آزرده ممکن است پاره شود که میت واند با صدای ناگهانی پاره شدن همراه باشد. اکثراً بیمار متوجه اختلالات تاندون عضله ی دو سر بازویی می شود و اغلب به دنبال یک کششش ناگهانی در عضله مثلاً در اثر بلند کردن ناگهانی یک جسم سنگین رخ می دهد و به دنبال این اتفاق درد و تورم شدید در ناحیه جلوی بازو احساس می شود.
در این موارد قدرت خم کردن بازو و چرخش ساعد به بیرون کاهش یافته، بازو تغییر شکل می دهد و برجستگی بیضی شکل سطح جلوی آن از بین می رود و در عوض برجستگی گردی در نیمه پایینی آن مشاهده می شود.
معمولاً بعد از تشخیص اختلالات تاندون عضله ی دو سر بازویی توسط پزشک با معاینه و تصویر برداری، اقدامات درمانی باید صورت گیرند.
درمان اختلالات تاندون عضله ی دو سر بازویی، جراحی و ترمیم وتر آسیب دیده است. در سایر موارد این اختلال اغلب خود محدود شونده است و خودبخود بهبود می یابد، اما این روند ممکن است ماه ها به طول بینجامد. یکسری اقدامات که به تسریح این روند کمک می کند عبارتند از:
– کاهش فعالیت و استراحت دادن به مفصل شانه (اجتناب از بالا بردن دست ها تا حد امکان و کوشش جهت حفظ بازو در پایین، نزدیک و جلوی بدن).
– گذاشتن یخ در نواحی دردناک: این کار می تواند هر 6-4 ساعت در روز به مدت 15 دقیقه تکرار شود.
– استفاده از داروهایی جهت کاهش تورم و درد مثلاً استامینوفن یا گروه داده های ضد التهابی غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن و یا ناپروکسن بسته به صلاحدید پزشک معالج
اگر درمان اختلالات تاندون عضله ی دو سر بازویی، علائم بهبود نیافت و یا پیشرفت کرد، ممکن است در این موارد بنا به نظر پزشک معالج فیزیوتراپی مناسب باشد. فیزیوتراپی در بسیاری از موارد با انجام و توصیه یکسری ورزش ها در بهبود علائم مؤثر است و اگر باز هم علائم اختلالات تاندون عضله ی دو سر بازویی بهتر نشد تعویض داروها و استفاده از روش های جراحی مد نظر قرار می گیرد.
در قسمت نحست تأکید می شود که سرمادرمانی، در مراحل حاد یعنی 72 ساعت اول تأثیرگذار است و پس از آن تأثیر گرما درمانی بیشتر است، البته به سن افراد و تحمل سرما نیز توجه شود.
بیماران مبتلا به درد شانه می توانند برای درمان درد شانه خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی) مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.
-
اطلاعات بیشتر….
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.