حدود 10% بالغین همیشه از گردن درد شاکی هستند و شکایت عمده این بیماران شامل درد، سفتی، محدودیت حرکت گردن و بالاخره اختلال حسی و ضعف اندام های بالایی است. سر انسان حدود 4 تا 5 کلیوگرم وزن دارد. وظیفه تحمل این وزن نسبتاً سنگین را مهره های قسمت فوق انی ستون فقرات و ماهیچه های اطراف آن بر عهده دارند.
هنگامی که سر به حالت عمودی قرار گیرد، این وزن بین ماهیچه ها و مهره ها به میزان مساوی تقسیم می شود، ولی در صورتی که سر به مدت طولانی وضعیتی متفاوت و خمیده به جلو داشته باشد، فشار وزن سر روی گردن افزایش یافته و در نتیجه دردهای گردنی به وجود می آید.
به طور کلی اختلال در هر یک از ساختمان های گردن می توانند در ایجاد درد و ناراحتی دخیل باشد که شامل ستون مهره گردنی (شامل 7 مهره ی گردنی)، تاندون ها، دیسک گردن، عضلات شرکت کننده در گردن و بالاخره اعصاب این ناحیه هستند.
بیشترین علل وجود دردهای مختلف در ناحیه گردن ناشی از سه بیماری شایع آرتروز، فتق دیسک و سندرم های عضلانی است که در صورت وجود درد در ناحیه گردن و انتشار آن به دست ها حتی در مراحل اولیه آن بایستی به پزشک مراجعه کرد تا تشخیص قطعی در مراحل اولیه صورت گیرد چرا که درمان گردن درد در این مراحل بسیار مفیدتر و مؤثرتر واقع می گردد.
از دیگر علائم گردن درد ناراحتی های گردن شامل سردرد، عدم امکان چرخاندن و تکان دادن گردن و حتی نداشتن کنترل روی ادرار و مدفوع. اگر چه تفکیک اختلال در هر کدام از ساختارهای گردن مشکل است، ولی با شرح حال و معاینه و تصویر برداری ها می توان تا حدودی به این هدف دست یافت.
علائمی که ایجاد می شود براساس نوع اختلال، بیماری وشرایط متفاوت است علائم گردن درد که با آسیب دیدگی گردن ایجاد می شود شامل موارد زیراست:
- خونریزی
- شکسته شدن استخوان
- آسیب دیدگی راه های تنفسی
- تغییررنگ پوست مانند کبودی
- ایجاد درد درنواحی دیگر بدن
- تورم بافت ها
علل گردن درد
1- 1 کشیدگی عضلات گردن و گردن درد (Cervical Strain)
این اختلال در اثر گرفتگی عضلات گردن و عضلات بالایی پشت ایجاد می شود. این حالت می تواند در اثر فشارهای فیزیکی شدید به گردن، وضعیت بد گردن به مدت طولانی، عادت بد خوابیدن، و یکسری فشارهای عصبی ایجاد شوند. به طور شایع علائم گردن درد شامل درد، خشکی گردن، سفتی در عضلات فوقانی پشت و شانه که ممکن است حتی برای بیشتر از 6 هفته نیز طول بکشد.
مدت زمانی بهبودی به فاکتورهای مختلف از جمله سن فرد، سطح سلامتی فرد، شدت کشیدگی عضله، وسعت کشیدگی عضله و سابقه وجود یا عدم وجود آسیب قبلی مشابه بستگی دارد. به درمان کشیدگی عضلات گردن در انتهای این فصل پرداخته شده است.
1. 2 فتق دیسک بین مهره ای و گردن درد(Cervical intervertebral disc herniation)
شاید این اختلال شایع ترین دلیل گردن درد باشد که به دلیل تغییرات ساختمانی در یک یا چند عدد از دیسک های بین مهره ای است. علامت شایع درد گردن شامل درد هنگام چرخاندن یا کج کردن (tilting) گردن است. درد ممکن است با نگه داشتن سر در یک وضعیت خاص به مدت طولانی تشدید شود.
به خصوص هنگام رانندگی، مطالعه و کار با کامپیوتر. درد به ناحیه پشت سرری عضلات اطراف گردن، عضله ذوزنقه ای و همچنین به اندام های بالایی انتشار می یابد. دیسک بین مهره ای به صورت بالشتک یا صفحه ای بین دو جسم مهره در ستون فقرات قرار می گیرد و جذب کننده فشارهایی است که به ستون مهره ها وارد می شود.
بنابراین دیسک ها همانند یک کمک فنر، ضربات وارده به ستون فقرات را خنثی می کنند. این عناصر به هنگام اعمال فشار قابلیت تغییر شکل داشته و بدین طریق شدت ضربات را کاهش می دهند. شکل اصلی دیسک ها زمانی که تحت فشار نباشند، کروی است؛ ولی هنگامی که در حل فاصل مهره ها قرار می گیرند، تحت تأثیر فشار وارده پهن می شوند و شکل تخم مرغ را به خود می گیرند.
در مواردی که دیسک بین مهره ای پاره شده باشد و روی پرده های نخاع فشار آورد، درد منحصر به گردن، پشت سر و عضلات اطراف گردن است و پارگی دیسک رخ می دهد، اما اگر پارگی دیسک گردن طرفی باشد و روی ریشه اعصاب فشار بیاورد علاوه بر گردن درد، بیمار از دردهای منتشر در اندام های فوقانی شکایت دارد.
بیمار از اختلالات حسی (گزگز، مورمور، خواب رفتگی، بی حسی) و گاه کاهش قدرت اندام های بالای شکایت دارد. در این اختلال حرکات شانه علی رغم درد محدودیت ندارد.
گردن درد که بیشتر درجوانان دیده می شود به مراتب کمتر از فتق دیسک بین مهره ای مهره های کمری است. ضربه مهمترین عامل در پیدایش گردن درد است. در اثر پاره شدن صفحه بین مهره ای، قسمت مرکزی آن به خارج راه می افتد و ممکن است روی پرده های نخاع و یا ریشه های اعصاب فشار آورد.
شایع ترین محل فتق در گردن بین مهره ی 6-5 و 6-7 است. همچنین این اختلال در مردان سیگاری و ورزشکارانی که شیرجه می روند، شایع تر است. شرح حال و معاینه و تصویر برداری مثل عکس ساده و MRI در تشخیص کمک کننده هستند.
درمان گردن درد
درمان گردن درد شامل روش های درمان طبی و جراحی است.
درمان گردن درد در اکثر مواقع غیر جراحی است. اگر علائم گردن درد شدید نباشد با درمان محافظه کارانه که می تواند درمان دارویی، استراحت و فیزیوتراپی باشد، تا حد زیادی درد و ناراحتی بیمار بر طرف می شود. اگر شدت علائم گردن درد زیاد باشد و با درمان طبی و فیزیوتراپی بهبود نیابد و در ام آر آی و میلوگرافی نیز تأیید شود، نیاز به عمل جراحی دارد. درمان جراحی گردن درد با دو روش انجام می شود:
– جراحی باز روش متداول و مرسوم در جراحی درد گردن می باشد و طی آن دیسک خربا شده تراشیده و برداشته می شود و ممکن است همراه آن جوش دادن مهره بالا و پایین آن هم طی عمل صورت گیرد.
– جراحی گردن درد از طریق شکاف کوچک پوستی که خود به دو روش لیزری و آندوسکوپی از طریق برش کوچک پوستی انجام می شود.
– این موارد از شایع ترین علل گردن درد بودند با بروز هر کدام از علائم زیر مانند یک ضربه شدید به گردن یا سر، درد شدید، عدم کنترل اختیار ادرار یا مدفوع، احساس ضعف و یا کرختی در بازو و یا پا و دردی که بعد از 1 هفته درمان در خانه بهبود نمی یابد، حتماً در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
پیشگیری
پیشنهاداتی برای جلوگیری از درد گردن ناشی از طرز ایستادن یا نشستن از قرار زیر می باشد:
طرز نشستن یا ایستادن خود را اصلاح کنید، طرز قرار دادن لگن خود را تنظیم کنید، سینه خود را به آرامی بالا بیاورید، چانه خود را به آرامی تکان دهید و شانه های خود را شل کنید.
موقعیت نشستن خود را طوری تنظیم کنید که بتوانید به درستی بنشینید.
در حین کار به کرات حرکت کششی انجام دهید و طرز نشستن و ایستادن خود را تغییر دهید.
سعی کنید بر روی شکم نخوابید، زیرا این کار باعث کشیدگی بیش از حد گردن شما می شود.
برای محافظت از گردن در حین خواب یک بالش طبی مخصوص تهیه کنید.
با روش های شل کردن عضلات و حرکات اصلاحی و ورزش گردن با اثرات منقبض کننده عضلانی استرس مبارزه کنید.
برای بهبود وضعیت عضلات خود به صورت منظم ورزش کنید.
-
اطلاعات بیشتر….
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.