علل و علائم آرتروز زانو

آرتروز زانو یکی از مشکلات شایع بهداشتی درمانی جوامع بشری است که اغلب در سنین بالای 45 سال آغاز شده و مانع فعالیت روزمره، شغل، مسافرت، تفریح و ورزش می گردد.زانو بزرگترین مفصل بدن است که از سه استخوان ران، ساق و کشکک تشکیل شده است و به عنوان یک لولا عمل می کند و غضروف انتهای آن توسط کپسول مفصلی احاطه شده است.

آرتروز زانو یک بیماری مفصلی است که در آن غضروف مفصلی آسیب دیده و تخریب می شود. در سن 40 سالگی تقریبا اکثر افراد جامعه تغییرات آرتروز زانو را در مفاصل خود دارند، ولی بیشتر آنها علامت خاصی احساس نمی کنند.از آنجا که آرتروز زانو اغلب یک روند تخریب پیشرونده و برگشت‌ناپذیر است، اهداف درمان ساییدگی زانو شامل بهبود عملکرد و کنترل درد بیماران می‌باشد. 

علائم و نشانه ها

بیماری آرتروز زانو شروعی تدریجی و سیری پیشرونده دارد. مهمترین نشانه ها و علائم آرتروز زانو ،  تخریب و نازک شدن غضروف پوشاننده استخوان و کاهش فضای مفصلی است و معمولا در سنین بالاتر از ۴۰-۳۵ سال خود را نشان می دهد.

اولین علامت آرتروز زانو،زانو درد است. این درد با فعالیت بدنی بدتر شده و با استراحت بهتر می شود. هنگام بیدار شدن از خواب بیمار احساس می کند مفاصل او سفت شده اند و پس از ۵ تا ۱۰ دقیقه این حالت از بین می رود.  با پیشرفت بیماری و علایم آرتروز زانو به مرور زمان دامنه حرکات زانو کم و کمتر شده و ممکن است مفصل خشک و بی حرکت شود. گاهی بدنبال این آرتروز زانو یک کیست در پشت زانو تشکیل می شود و اندازه آن بزرگتر از یک نارنگی است که برداشتن آن ضروری نیست.

علل و دلایل

علل ابتلا به آرتروز زانو عبارت اند از:

  • ارث

بطوریکه در بعضی از خانواده ها و فامیل ها احتمال بروز آرتروز زانو زیاد است . 

  • اضافه وزن

موجب افزایش فشار روی زانو شده و احتمال سائیدگی آن را بیشتر می کندو یکی از مهمترین علت های آرتروز زانو می‌باشد. 

  • ســـن

با افزایش سن بیماری آرتروز زانو  بیشتر و شدیدتر میشود.

  • جنسیت 

خانم های با سن بیش از پنجاه سال بیشتر در معرض آرتروز زانو هستند.

  • ضربه 

ضرباتی که در حین ورزش یا آسیب هایی که بدنبال ضربات زانو ایجاد میشوند (مانند شکستگی، دررفتگی، پارگی منیسک و رباط های زانو) میتوانند در دراز مدت علت آرتروز زانو باشند .

  • شغل های خاص

شغل هایی که در آن ها کارهایی مثل زانو زدن، چمباتمه زدن، راه رفتن بیش از سه کیلومتر در روز، برداشتن اشیاء سنگین تر از 25 کیلو بطور مرتب و مستمر انجام میشوند میتوانند موجب اعمال فشار زیادی روی زانو شده و احتمال بروز آرتروز زانو را بیشتر کنند.

در شغل هایی مثل کارگرانی که در خطوط تولید کار میکنند، اپراتور های کامپیوتر، هنرمندان حرکات نمایشی، کارگران کارهای سخت مثل کار در معادن یا کار در کشتی احتمال بروز این بیماری بیشتر است.

  • ورزش 

مثل فوتبال، دو استقامت و تنیس بمدت طولانی و زیاد ممکن است احتمال ایجاد آرتروز زانو را زیاد کنند.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.

درمان آرتروز زانو با ورزش

علائم،درمان و علل آرتروز زانو

   عوارض آرتروز زانو و علائم آن

منبع:کلینیک آنلاین 1 . 2

تماس