آسیب های غضروف در مفصل زانو در موارد زیادی به وجود می آید.این عارضه بیشتر درمیان ورزش کاران دیده می شود. غضروف مفصل زانو در انتهای پایینی استخوان ران و انتهای بالایی استخوان تیبیا یا درشت نی و در سطح پشتی استخوان کشکک زانو قرار گرفته است. سطح غضروف مفصل زانوصاف و لغزنده بوده و موجب می شود تا استخوان های تشکیل دهنده مفصل راحت تر بر روی هم حرکت کنند. غضروف مفصل زانو موجب کاهش اصطکاک بین سطوحی میشود که بر روی هم حرکت میکنند
علائم و نشانه ها
وقتی سطح غضروف مفصل زانو آسیب می بیند در ابتدا دردی احساس نمیشود. علت اینست که غضروف پایانه های عصبی برای حس درد ندارد. وقتی آسیب به حد کافی بزرگ باشد استخوان زیر آن که روکش حمایت کننده خود را از دست داده تحت فشار و سایش بیش از حد قرار گرفته و درد ایجاد میشود.
انواع آسیب ها
آسیب های غضروف مفصل زانو را به چهار نوع تقسیم میکنند این چهار نوع اسیب عبارت اند از:
1-در آسیب درجه یک غضروف مفصل زانو در یک محدوده خاص نرم می شود.
2-در آسیب درجه دو پارگی های خفیفی در غضروف مفصل زانو به وجود می اید.
3-آسیب درجه سه همراه است با کم شدن قطر و کلفتی غضروف مفصل زانو در یک محدوده خاص
4-در آسیب درجه چهار تمام غضروف مفصل زانودر یک محدوده از بین رفته و در آن ناحیه استخوان کاملا لخت و بدون پوشش غضروفی میشود. در این نوع آسیب ممکن است تکه ای از غضروف مفصل زانو آزاد شده و به درون مفصل زانوبیفتد و سپس آزادانه در درون مفصل حرکت کرده و موجب آسیب بیشتر به مفصل زانو شود.
تشخیص
ضایعات غضروفی زانو در بسیاری از موارد برای بیمار دردی ایجاد نمیکنند و ممکن است بیمار و حتی پزشک معالج وی تا مدت ها از وجود این ضایعات بی خبر باشند. در واقع بسیاری از این ضایعات به صورت تصادفی وخود به خودو در حین بررسی زانو برای مشکل دیگری کشف میشوند. با این حال وقتی ضایعه غضروف زانو وسیع باشد بعد از مدتی می تواند با تغییر در بیومکانیک زانو موجب تسریع در تخریب غضروف های اطراف خود شده و در نتیجه آسیب غضروفی گسترش یابد. با گسترش این آسیب مفصل زانو بطرف آرتروز پیش رفته و با پیشرفت آرتروز بیمار دچار علائم آن یعنی درد، محدودیت حرکت و تورم مفصل زانو میشود.
برای تشخیص دقیق ضایعات و آسیب های غضروف مفصل زانو پزشک معالج پس از دقت به توضیحات بیمار در مورد مشکل خود و سپس معاینه وی از روش های تصویربرداری مانند رادیوگرافی و ام آر آی و از آرتروسکوپی استفاده میکند.
درمان
غضروف مفصل زانو رگ خونی ندارد و بنابراین به خوبی تغذیه نمیشود. بدون تغذیه مناسب غضروف نمیتواند بعد از آسیب های وارد شده خودش را ترمیم کند. با این حال وقتی تمام کلفتی غضروف از بین رفته و استخوان بدون پوشش میشود. بر اثر فعالیت استخوان، پوششی شبیه غضروف روی آن را میگیرد. این پوشش که از جنس فیبروکارتیلاژ (یعنی ترکیبی از بافت تاندون و غضروف) گرچه شبیه غضروف است ولی خواص بیومکانیک آن را نداشته و نمیتواند جایگزین مناسبی برای آن باشد. در مواقعی که تمام کلفتی غضروف زانو دچار کندگی و پارگی میشود معمولا بیمار نیاز به عمل جراحی دارد. جراحی این بیماران و بازپروری بعد از جراحی مشکل است و نتایج متفاوتی در بر دارد. درمان اسیب دیگی غضروف مفصل زانو و تعیین نوع جراحی ان به نظر پزشک معالج و شرایط بیمار بستگی دارد.
خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب آسیب غضروف زانو را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه آسیب غضروف مفصل زانو مطالعه فرمایید.