اضافه وزن و درد زانو

mid section view of a man sitting on a bench in a park

درد زانو چیست؟ آیا درد زانو خودبه‌خود در فرد ایجاد می‌شود یا اینکه معلول علت‌های خاصی نظیر چاقی و اضافه وزن است؟

اضافه وزن یکی از عوارضی است که می‌تواند کل ارگان‌های بدن را با موجی از تخریب تدریجی مواجه کند. اما درد زانو و آرتروز چگونه فرد را تحت ‌تأثیر قرار می‌دهد. درد زانو دردی نیست که یکباره فرد دچار آن شود بلکه بر اثر اضافه‌ دوزن و به‌تدریج فرد به آن مبتلا می‌شود. بیماری متابولیکی نیز به دلیل استمرار خوردن مواد غذایی پرچرب و شیرین در دراز مدت باعث بروز بیماری‌هایی نظیر دیابت و عوارض قلبی و عروقی می‌شود. در این مطلب تلاش شده است تا به عوارض اضافه‌ دوزن ، چه در زمینه درد مفاصل و چه در زمینه بیماری‌های متابولیکی ناشی از اضافه ‌وزن پرداخته شود.

عوارض اضافه وزن

اضافه وزن نه ‌تنها عوارض قلبی و عروقی و متابولیکی به‌ دنبال دارد که موجب درد و سایش مفاصل می‌شود و در سنین بالاتر نیز احتمال اینکه افراد مسن به آرتروز ناشی از اضافه وزن مبتلا شوند وجود دارد. چاقی در کل باعث فشار شدید روی استخوان‌ها و مفاصل می‌شود. افرادی که چاق هستند به‌ دلیل وزن بالایی که مفاصل زانو یا قوزک‌های پای آنان تحمل می‌کنند، اغلب به زانو درد یا پیچش پا دچار می‌شوند، حتی پای یک فرد بسیار چاق امکان دارد 2 یا 3 بار طی یک سال پیچ بخورد که باعث ضعف تاندون‌های پای وی می‌شود. این افراد در حالت عادی که از پله یا سربالایی بالا می‌روند نیز دچار درد زانو می‌شوند. بنابراین ما باید بپذیریم که اضافه وزن یک بیماری است و به‌طور خزنده‌ای بر تمام ارگان‌های حساس بدن مسلط می‌شود و آنها ازجمله مفاصل را ناتوان می‌کند چرا که چاقی از 2 بعد باعث افزایش التهاب مفاصل زانو می‌شود؛ یکی به‌ دلیل فشار ناشی از اضافه وزن‌های متوسط و سنگین روی مفاصل است و دیگر اینکه افراد چاق بیشتر فست‌فود و روغن‌ مصرف می‌کنند به‌ویژه روغن‌هایی که حاوی آراشیدوریک اسید هستند، این روغن‌ها در گوشت‌های فراوری شده نظیر سوسیس و کالباس به‌کار می‌روند، بنابراین این روغن‌ها عامل میانجی التهاب هستند؛ بدین‌ترتیب که به التهاب مفاصل زانو و آرتریت‌ها کمک می‌کند. به افراد مبتلا به درد زانو و اضافه وزن توصیه می‌کنیم از منابع غذایی حاوی آراشیدوریک نظیر گوشت قرمز و نیز خوردن روغنی که از جوانه ذرت و تخم آفتابگردان تولید شده است خودداری کنند. چاقی عامل خطرزایی برای آرتروز زانو و دست محسوب می‌شود و طبق بررسی‌های به عمل آمده کاهش وزنی معادل ۵ کیلوگرم احتمال پیدایش آرتروز و درد زانو را تا ۵۰ درصد کاهش می‌دهد؛ البته درمان آرتروز درصورت عدم‌بازگشت وزن دائمی خواهد بود و در غیراین صورت هربار که وزن فرد دوباره اضافه شود، درد مفاصل نیز بازخواهد گشت.

درمان درد زانو

رژیم غذایی مناسب به همراه فعالیت‌های‌ ورزشی بهترین راه برای درمان چاقی و برطرف شدن درد زانو و بیماری آرتروز است؛ غیر از این نمی ‌توان اضافه وزن را با داروهای لاغری درمان کرد چرا که داروهای لاغری برای قلب مضرند. اگر فردی دچار دیابت شد راه درمانی نمی ‌توان برای وی متصور شد مگر اینکه مدام پرهیز کند و تحت نظر پزشک باشد. چاقی عارضه‌ای است که باید از ابتلا به آن پیشگیری کرد. توجه به زندگی سالم و فعالیت ورزشی می‌تواند در پیشگیری از بروز درد زانو و آرتروز مؤثر باشد. البته افرادی که درصدد انجام ورزش برای کاهش وزن و رفع درد زانو هستند باید با مراجعه پزشک متخصص از برنامه ورزشی و تغذیه‌ای که پزشک با توجه به وضعیت جسمانی هر فرد ارائه می‌کند پیروی کنند.

خواننده گرامی ، پیشنهاد می شود مطالب زیر را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه آسیب زانو مطالعه فرمایید.

– درمان زانو درد شدید

– درمان زانو درد در سالمندان

– درمان زانو درد در جوانی

– تغذیه مناسب برای زانو درد 

تماس