درد کشاله ی ران و جلوی لگن به علت التهاب تاندون ایلیوویسواس

کشیدگی و التهاب عضله ایلیوپسواس و بورس آن بعد از کشیدگی عضلات ادکتور یا نزدیک کننده ران، از علل مهم درد کشاله ران و جلوی لگن است. این بیماری بیشتر در جوانان و ورزش کاران دیده می شود.عضله ایلیوپسواس از دو جزء تشکیل شده است. جزء پسواس آن از جلوی مهره های پایینی کمر منشا گرفته و جزء ایلیاک آن از سطح داخلی حفره ایلیاک لگن شروع می شود. این عضلات پس از پیوستن به هم پایین آمده و تاندون ایلیوپسواس را درست می کنند. این تاندون از جلوی استخوان لگن عبور کرده و به تروکانتر کوچک استخوان ران می چسبد. وظیفه عضله و تاندون ایلیوپسواس فلکشن مفصل ران  خم کردن مفصل ران با به جلو آوردن ران و چرخش خارجی مفصل ران است. بین تاندون ایلیوپسواس و استخوان لگن بزرگترین بورس بدن به نام بورس ایلیوپسواس وجود دارد.

علت التهاب تاندون ایلیوپسواس

فعالیت های بدنی و ورزشی که موجب خم شدن مکرر و چرخش خارجی مکرر مفصل ران شوند میتوانند موجب کشیدگی و التهاب تاندون ایلیوپسواس شوند که بیشتر شامل ورزش های فوتبال، ژیمناستیک، باله، دویدن در سربالایی و پارو زدن است. سایش مکرر تاندون ایلیوپسواس بر روی لبه جلویی استخوان لگن میتواند موجب التهاب بورس بین این دو یعنی بورس ایلیوپسواس شود. التهاب بورس را بورسیت مینامند.
در نوجوانان رشد عضلات نسبت به رشد استخوان ها کمی تاخیر دارد و همین امر موجب کوتاه بودن نسبی عضلات نسبت به استخوان ها در این گروه سنی میشود. این کوتاهی موجی اعمال کشش بیش از حد به تاندون شده و احتمال آسیب آن بصورت کشیدگی و التهاب را بیشتر میکند.التهاب تاندون ایلیوپسواس معمولا یک بیماری مزمن و طولانی مدت است که بدنبال کشش های مکرر و بیش از توان تاندون به آن وارد میشود و کمتر پیش میاید که یک کشیدگی ناگهانی واحد موجب بروز این بیماری شود.

علائم التهاب تاندون ایلیوپسواس

مهمترین علامت بیماری شروع آهسته و تدریجی درد در جلوی مفصل ران و درد کشاله ران است. در ابتدا که بیماری خفیف است درد بعد از مدتی بی حرکتی ایجاد شده و بعد از چند دقیقه حرکت و فعالیت از بین می رود. با شدیدتر شدن بیماری درد با فعالیت بدنی شدیدتر می شود و با استراحت کاهش می یابد. در شدیدترین وضعیت، بیمار در حالت استراحت هم درد دارد.
درد در ابتدا در فعالیت های شدیدتر مانند دویدن و لگد زدن بیشتر می شود و بعد از مدتی در فعالیت های سبک تر مانند پوشیدن کفش، بلند شدن از صندلی بالا و پایین رفتن از پله و یا حتی تند راه رفتن هم ایجاد میشود. درد ممکن است به پایینتر یعنی ران و زانو هم انتشار پیدا کند.این بیماران معمولا مفصل ران خود را در حالت قدری خم و چرخیده به خارج نگه میدارند تا درد کمتری احساس کنند. قدم های این افراد در حین راه رفتن در پای دردناک کوتاه تر است. در این بیماران خم کردن مفصل ران موجب شدت یافتن درد می شود.

تشخیص التهاب تاندون ایلیوپسواس

یکی از معایناتی که پزشک برای تشخیص این بیماری از آن استفاده میکند به این صورت است که از این بیماران خواسته می شود بر روی تخت نشسته و در حالی که زانوی خود را مستقیم نگه داشته اند پاشنه پا را از زمین بلند کنند. این حرکت موجب افزایش درد بیمار میشود.انجام سونوگرافی و ام آر آی میتوانند به تشخیص این بیماری کمک کنند.

درمان التهاب تاندون ایلیوپسواس

مهمترین اقدام درمانی در درمان التهاب تاندون ایلیوپسواس و بورس آن دوری از فعالیت های بدنی شدید و پرهیز از حرکاتی است که شدت درد را افزایش می دهند. پس از مدتی استراحت و دوری از فعالیت های شدید، بیمار باید با انجام نرمش های کششی مخصوص، قابلیت کششی و ارتجاعی تاندون و عضله ایلیوپسواس را بیشتر کند. پس از چند ماه انجام این نرمش ها و استراحت بیمار می تواند به تدریج به فعالیت های ورزشی قبل برگردد.داروهای ضد درد و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی میتواند به این بیماران کمک کند.
بندرت و در مواقعیکه درمان های فوق موثر واقع نشوند ممکن است پزشک معالج تصمیم به عمل جراحی بگیرد. در حین جراحی تمام یا قسمتی از تاندون ایلیوپسواس در محل اتصال به تروکانتر بزرگ قطع میشود که معمولا موجب کاهش درد بیمار میگردد.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب هرنی ورزشی را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تاندون ایلیوپسواس مطالعه فرمایید.

تماس