انواع شکستگی لگن

شکستگی لگن

شکستگی لگن خاصره معمولا در اثر ضربه مستقیم همراه با فشار به لگن خاصره ایجاد می‌شود. اما گاهی نیز بر اثر نیروی غیر مستقیم ایجاد می‌گردد. به عنوان مثال در تصادفات رانندگی زمانی که زانوی شخص به داشبورد اتومبیل می‌خورد، نیروی زیادی به سر استخوان ران وارد می‌شود که می‌تواند باعث شکستگی لگن شود.

عوارض

از عوارض عمده شکستگی لگن خاصره ، آسیب به احشاء (از جمله مجاری ادراری و مثانه ، رکتوم یا واژن) و خونریزی داخلی می‌باشد که ممکن است مصدوم مقدار زیادی خون از دست بدهد. مصدوم حتی ممکن است تا 4 لیتر خون از دست بدهد و همین سبب شوک و مرگ مصدومین بشود. میزان مرگ و میر به ویژه در شکستگی باز لگن خاصره ، بسیار بالا است.

علائم ونشانه ها

درد و حساسیت در ناحیه باسن و کشاله ران که بر اثر حرکت ، بیشتر می‌شود.
مصدوم به حالت خوابیده به پشت با وجود اینکه سالم به نظر می‌رسد قادر به نشستن یا برخاستن نیست و پای سمت آسیب دیده معمولا به سمت بیرون چرخیده است.
اگر مثانه یا مجاری ادراری آسیب دیده باشند مصدوم میل شدیدی به دفع ادرار دارد و اگر ادرار کند ممکن است آغشته به خون باشد.
در صورت خونریزی داخلی یا خارجی علائم و نشانه‌های شوک مانند افت فشار خون و تند شدن نبض و … ممکن است وجود داشته باشد.

انواع شکستگی

شکستگی لگن به 3 دسته تقسیم می شوند. این شکستگی ها عبارت اند از:

دسته اول شکستگی هایی هستند که در آنها خط شکستگی از درون حفره استابولوم عبور میکند. به این دسته، شکستگی های استابولوم Acetabular fracture میگویند.
دسته دوم آنهایی هستند که خط شکستگی از محل های دیگر هر کدام از این سه استخوان ( دو استخوان بی نام و یک استخوان ساکروم) میگذرد. به این دسته، شکستگی های حلقه لگنی Pelvic ring fractures میگویند. البته چون غیر از شکستگی ممکن است دررفتگی هم در حلقه لگنی ایجاد شود بطور کلی لفظ آسیب های حلقه لگنی Pelvic ring injuries را برای این دسته بکار میبرند.
دسته دیگری از شکستگی ها در اطراف مفصل ران قرار دارند. این شکستگی ها در افراد مسن دیده شده و شیوع آنها از دو دسته قبلی بسیار بیشتر است. در بین مردم رایج است که به این دسته از شکستگی ها هم شکستگی لگن میگویند. شاید به این علت که درد آن در ناحیه لگن احساس میشود. ولی از لحاظ ارتوپدی و استخوان شناسی این شکستگی ها جزو شکستگی های لگن محسوب نشده و در دسته شکستگی های قسمت بالای استخوان ران قرار میگیرند.

خواننده گرامی، پیشنهاد می شود مطلب شکستگی لگن و عوامل آن (قسمت 1) و شکستگی لگن و عوامل آن (قسمت 2) را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه شکستگی لگن مطالعه فرمایید.

تماس