بیماری های زانو
مقدمه: زانو بزرگترین مفصل بدن است. گرچه در ظاهر یک مفصل لولایی است ولی در واقع مفصل پیچیده ای است که علاوه بر حرکات خم و راست شدن حرکات چرخشی نیز دارد. این مفصل از به هم پیوستن انتهای پایینی استخوان ران، انتهایی بالایی درشت نی و استخوان کشکک تشکیل شده است.
زانو بر خلاف مفصل ران کم عمق است و برای استحکام و ثبات آن رباط های نسبتاً قوی استخوان ها را به هم وصل می کنند و در حقیقت پایداری مفصل بیشتر وابسته به نسج نرم می باشد. به علت فشار نسبتاً زیادی که در موقع راه رفتن، دویدن و پریدن به زانو وارد می شود، بیش از مفصل های دیگر بدن آسیب پذیر است.
بین انتهای بالایی استخوان درشت نی و انتهای پایینی استخوان ران دو غضروف هلالی (از نوع لیفی) وجود دارد که منیسک نامیده می شود که ضمن کمک به پایداری مفصل یکی از عناصر اصلی جهت عملکرد طبیعی زانوست.
سایر عناص نگهدارنده زانو شامل رباط های جانبی زانو (رباط های جانبی داخلی و خارجی) (medial and lateral collateral ligament)، رباط های متقاطع (قدامی و خلفی) (PCL and ACL or posterior cruciate ligament) بوده، این رباط ها به پایداری زانو کمک می کنند و آسیب آنها باعث ناپایداری جلو به عقب زانو می شود.
یکی دیگر از عناصر نگهدارنده ی زانو عضلات اطراف زانو هستند که شامل عضله چهار سر در جلو ران، و عضلات خم کننده زانو در عقب ران می باشند. استخوان کشکک که در جلوی مفصل زانو قرار گرفته است، موجب بالا نگه داشتن عضله چهار سر و افزایش قدرت و کارایی آن می شود. درد شایعترین علت مراجعه بیماران با بیماری های زانو است. درد ممکن است در جلو، عقب، داخل یاخارج زانو باشد.
گاه محل درد مشخص نیست و به طور پراکنده در همه قسمت های زانو وجود دارد. درد ممکن است دائمی باشد و یا فقط در موقع خم و راست کردن زانو جهت داشته باشد. در بعضی از موارد در موقع بالا و پایین رفتن از پله شدت می یابد. گاه ممکن است به خصوص در کودکان درد مفصل ران به زانو انتشار یابد.
درد زانو که توأم با بیماری های التهابی یا آرتروز باشد، اغلب منتشر بوده در حالی که اگر مثلاً بعد از ضربه باشد، ممکن است موضع بوده و بیمار اغلب نقطه دردناک را نشان می دهد. درد اغلب همراه با خشکی زانو بوده و ممکن است سبب لنگش بیمار شود.
دردهای سمت داخلی زانو
شایعترین الگوی درد بیماران دچار درد زانو، درد قسمت داخلی زانو می باشد و به دلیل عللی مثل آرتروز ساختمان های داخلی زانو، بورسیت ها، ضایعات رباط (رباط داخلیی جانبی زانو) و پارگی منیسک داخلی می باشد.
بورسیت پنجه غازی
تعریف بورس و بورسیت در قسمت بیماری های آرنج وجود دارد، لطفاً مطالعه فرمایید. این بورس در قسمت داخلی زانو و پایین تر از مفصل بین تاندون چند عضله و استخوان درشت نی قرار گرفته است.
بورسیت پنجه غازی به طور شایعی با آرتروز سمت داخلی مفصل زانو همراهی دارد و حتی می تواند منشأ اصلی درد نیز همین بورسیت باشد نه آرتروز. همچنین بورسیت پنجه غازی می تواند در اثر ضربه ها و انجام حرکات تکراری مثل تمیز کردن پله ها ایجاد شود، ولی بورسیت پنجه غازی بیشتر به دلیل راه رفتن غیر طبیعی مثل لنگیدن رخ می دهد.علائم بورسیت پنجه غازی شامل درد سمت داخلی و پایین مفصل زانو به خصوص در هنگام شب و اغلب دو طرفه است.
تشخیص بورسیت پنجه غازی بر اساس معاینه و وجود درد موضعی هنگام لمس قسمت داخلی و پایین مفصل زانو است و علل دیگر بورسیت پنجه غازی درد این قسمت نیز عکس رادیوگرافی می تواند گرفته شود که در این مورد طبیعی است.
درمان بورسیت پنجه غازی
استراحت دادن به مفصل زانو- گذاشتن یک بالش بین دو زانو در هنگام خوابیدن- گذاشتن یخ برای 15 دقیقه هر 6-4 ساعت یکبار جهت کاهش درد- استفاده از یک داروی ضدالتهابی غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن، دیکلوفناک، ناپروکسن و… جهت کاهش درد و تورم- در صورتیکه با انجام اقدامات فوق درد و تورم طی 8- 6 هفته بهبود نیافت، شاید لازم به تزریق کورتون و یا یک داروی بی حسی موضعی بنا به صلاح دید پزشک معالج باشد.
تمرین های فیزیوتراپی بورسیت پنجه غازی
نکته مهم: در صورتی که هر کدام از تمرین ها باعث تشدید درد شما شدند از انجام زیاده از حد آن خودداری کنید.
1. برای درمان بورسیت پنجه غازی به پشت دراز بکشید کف پاها روی زمین باشد در حالی که زانوها خم هستند پاها را از ناحیه ران باز کنید احساس کشش در ناحیه داخل ران است .
2. برای درمان بورسیت پنجه غازی مقابل دیوار بایستید یک پا جلو و پای بعدی عقب باشد دست ها را به دیوار فشار داده و پایی که عقب قرار دارد کشیدگی در پشت ساق را احساس کند.
3.برای درمان بورسیت پنجه غازی در حالت نشسته با زانوی صاف پشت زانو را به زمین فشار دهید و تا 8 ثانیه نگه دارید.
بیماران مبتلا به دردهای زانو می توانند برای درمان دردهای زانو خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی) مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.
-
اطلاعات بیشتر….
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.