آب آوردن زانو و تورم زانو به علل متفاوتی ایجاد میشود. ورم زانو به علت آب آوردن آن و اصولا به علت افزایش مایع مفصلی است. این مایع مفصلی بطور طبیعی به اندازه چند سی سی در زانوی همه افراد وجود دشته و به توسط سلول های لایه سینوویال مفصل ترشح میشود. وقتی حجم این مایع مفصلی زیاد میشود به اصطلاح میگویند زانو آب آورده است.
آب آوردن زانو میتواند به علت عفونت باشد. این عفونت میتواند بصورت یک عفونت کلی در بدن مثلا یک بیماری ویروسی باشد که در زانو هم تورم ایجاد کرده و یا ممکن است اختصاصا خود زانو عفونت کرده باشد. تشخیص این موارد معمولا با معاینه بالینی و بررسی آزمایشگاهی مایع مفصلی امکانپذیر است. پزشک ارتوپد با سرنگ مقداری از مایع مفصلی را خارج کرده و به آزمایشگاه ارسال میکند و آزمایشگاه مواد شیمیایی و سلول های شناور در آن را بررسی و به پزشک گزارش میدهد. پزشک با بررسی این اطلاعات متوجه میشود که آیا عفونت در کار است یا خیر.
بعضی بیماری های متابولیک هم میتوانند موجب ورم و آب آوردن زانو شوند مانند رسوب املاح کلسیم در داخل مفصل.
ورم و آب آوردن زانو در غالب اوقات به علت مشکلات منیسک یا رباط های زانو، به علت آرتروز زانو و یا پیچ خوردن آن ایجاد میشود. در این موارد پزشک با معاینه بیمار و انجام بررسی های تصویربرداری مانند رادیوگرافی و ام آر آی و در صورت لزوم انجام آرتروسکوپی علت ورم را تشخیص داده و آن را درمان میکند.
کمبود کلسیم معمولا نمیتواند علت ورم زانو باشد.
این احتمال وجود دارد که عفونتی در بدن فرد باشد ولی آزمایش خون و ادرار آن را نشان ندهد. پزشک برای تشخیص بیماری محدود به یک روش نیست. وی با صحبت با بیمار، معاینه وی و انجام آزمایشات و تصویریرداری و دیگر روش های تشخیصی علت مشکلات بیمار خود را مشخص میکند
منبع:ایران ارتوپد