جابجایی کشکک زانو

علل و دلایل جابجایی کشکک زانو

وقتی عضله چهارسر که به کشکک زانو متصل است منقبض میشود کشکک زانو را در شیاری که بستر آن است و در آن قرار گرفته به بالا میکشد. با بالا آمدن آن کشکک زانو هم به حالت مستقیم قرار میگیرد. بعضی از عوامل میتوانند شرایطی را ایجاد کنند که کشکک زانو در حین حرکت در شیار خود به راحتی به طرفین هم حرکت کرده و احتمالا دچار دررفتگی کشکک زانو شود. مهمترین این عوامل عبارتند از :

  • در بعضی افراد این شیار از عمق کافی برخوردار نیست و کشکک زانو ممکن است به راحتی به چپ یا راست بلغزد و از جای خود خارج شود.
  • جابجایی کشکک زانو  می تواند ناشی از کم بودن ارتفاع کندیل خارجی استخوان ران باشد .
  • والگوس زانو یا ژنو واروم یا زانوی پرانتزی  به این معنی که ساق نسبت به ران از خط محوری وسط بدن دور شده باشد.
  • بلند بودن تاندون کشکک زانو و بالا قرار گرفتن استخوان کشکک زانو در شیار زیر خود باعث جابجایی کشکک زانو می شود.
  • چرخش غیر طبیعی استخوان درشت نی به طرف خارج باعث جابجایی کشکک زانو می گردد .
  • جابجایی کشکک زانو ناشی از اتصال غیر طبیعی تاندون کشکک زانو به توبرکل تیبیا نیز می تواند ایجاد شود.
  • کوچک بودن استخوان کشکک زانو باعث جابجایی کشکک زانو می شود .
  • جابجایی کشکک زانو می تواند به علت عدم تعادل در عضلات چهارسر ران به وجود بیاید .
  • شلی رباط ها  ی زانو  می تواند باعث جابجایی کشکک زانو می شود .

وقتی کشکک زانو برای اولین بار در میرود بافت پرده مانندی که در سمت داخل کشکک زانو قرار داشته و واستوس مدیالس را از سمت داخل به کشکک زانو متصل میکند (رتیناکولوم داخلی) پاره میشود. بعد از جااندازی کشکک زانو این بافت خودبخود ترمیم میشود ولی معمولا این ترمیم ناقص بوده و رتیناکولوم شل باقی میماند. این شلی موجب میشود در آینده کشکک زانو ناپایدار شده و با نیروهای کمتری هم دچار دررفتگی مکرر شود. با هر جابجایی کشکک زانو غضروف آن صدمه دیده و این روند در دراز مدت میتواند موجب استئوآرتریت یا ساییدگی مفصل بین کشکک زانو و ران یا مفصل پاتلوفمورال شود.

علائم و نشانه ها

جابجایی کشکک زانو در دختران بیشتر از پسران دیده میشود. در جابجایی کشکک زانو ، زانو به راحتی به یک طرف جابجا میشود. در حین راه رفتن زانو میگیرد. جلوی زانو دردناک است و این درد با فعالیت بیشتر می شود. نشستن دردناک است. زانو خشکی دارد. زانو در حین حرکت صدا می دهد و گاهی متورم می شود. در رادیوگرافی ممکن است بالا بودن کشکک زانو و یا کم بودن ارتفاع کندیل خارجی ران دیده شود. در رادیوگرافی خاصی که از زانو به عمل میاید و به آن نمای کشکک Patellar view میگویند ممکن است انحراف کشک زانو به یک سمت دیده شود.

تشخیص

تشخیص جابجایی کشکک زانو با معاینه و استفاده از رادیوگرافی ساده و سی تی اسکن امکانپذیر است. در حین معاینه وقتی پزشک میخواهد با انگشت کشکک زانو را به سمت خارج هل بدهد بیمار از جابجایی کشکک زانو میترسد و مانع این معاینه میشود. به این معاینه تست وحشت Apprehension test میگویند.

درمان

اگر کشکک زانو از جای خود خارج شده است پزشک ارتوپد سعی در جااندازی کشکک زانو جابجا شده میکند. ممکن است کشکک زانو جابجا شده بطور خودبخودی جا بیفتد. در حین این جابجا شدن کشکک زانو ، ممکن است غضروف و یا حتی استخوان سطح مفصلی بین کشکک و ران آسیب دیده و ایجاد درد کند.جابجایی کشکک زانو اگر کم باشد درمان آن غیر جراحی است. با استفاده از نرمش های خاص و تقویت عضلات چهارسر سعی میشود پایداری کشکک زانو در شیارش بیشتر شود. گاهی ار بریس های خاصی برای کمک به پایداری کشکک زانو در محل خود استفاده میشود. اما اگر جابجایی کشکک زانو شدید باشد ممکن است نیاز به عمل جراحی پیدا شود. در این اعمال جراحی معمولاً با سفت کردن قسمتی از تاندون های حمایت کننده کشکک و یا با شل کردن تعدادی دیگر سعی میشود مسیر حرکت تاندون در شیار به حالت طبیعی نزدیک شود.

  • خواننده گرامی

  • پیشنهاد می شود مطالب زیر را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه جابجایی کشکک زانو مطالعه فرمایید.

1-دررفتگی و شکستگی کشکک زانو

2-علل و علائم دررفتگی کشکک زانو

3-درمان و علائم در رفتگی مکرر کشکک زانو

تماس