سندروم کمپارتمان مزمن (Chronic exertional compartment syndrome (CECS نوعی بیماری است که بیشتر در کسانی که زیاد راه میروند یا میدوند ایجاد شده و علت آن بالا رفتن فشار در یکی از کمپارتمان های عضلانی ساق است.
علائم و نشانه های درد ساق پا (سندروم کمپارتمان)
مهمترین علامت سندروم کمپارتمان مزمن درد ساق است. درد ساق پا (سندروم کمپارتمان) با شدت یافتن فعالیت بدنی ایجاد شده و بیمار را مجبور به قطع فعالیت میکند. با قطع فعالیت بدنی درد از بین میرود. در 80-70 درصد موارد درد در هر دو ساق احساس میشود.
دیگر علائم آن شامل احساس گزگز و مورمور و یا بیحسی در پوست جلوی ساق و یا احساس ضعف ساق پا است. شکل معمول بیماری بصورت احساس سورش در جلوی ساق و احساس بیحسی در پشت پا است. علائم درد ساق پا (سندروم کمپارتمان) معمولا بعد از 15 دقیقه از شروع دویدن ایجاد شده و پس از نیم ساعت از گذشت استراحت بهبود میابند.
در معاینه بیماران مبتلا عضلات جلوی ساق سفت و دردناک هستند و پایین آوردن مچ پا و انگشتان میتواند شدت درد را افزایش دهد. در نیمی از بیماران مشاهده میشود که قسمتی از عضلات جلوی ساق از طریق یک هرنی در فاشیای آن به سمت بیرون برجسته شده اند. ممکن است در معاینه بیمار مشاهده شود که قدرت عضلات جلو و بیرون ساق کاهش پیدا کرده اند.
- سندروم استرسی در سطح داخلی ساق (Medial Tibial Stress Syndrome (MTSS که به آن شین اسپلینت هم میگویند. این بیماری به علت التهاب پریوست ( پرده بافتی که بر روی استخوان کشیده شده است) در قسمت داخلی و پشتی استخوان درشت نی ایجاد شده و موجب درد در جلو ساق شده که با فعالیت زیاد و با استراحت کم میشود. در این بیماران فشار به لبه داخلی استخوان درشت نی موجب بروز درد ساق پا (سندروم کمپارتمان) میگردد.
- شکستگی استرسی ساق در استخوان های درشت نی و نازک نی هم میتواند موجب در ساق شود که با فعالیت زیاد و با استراحت کم میشود. در این بیماران فشار موضعی به محل شکستگی موجب افزایش درد شده و زدن ضربات آهسته با انگشت به استخوان موجب بروز درد میگردد. تایید تشخیص معمولا با استفاده از ام آر آی و یا اسکن رادیوایزوتوپ است
- گیر کردن عصب پرونئال در جلوی ساق میتواند موجب درد ساق شود. در این بیماران فشار به محل خروج عصب پرونئال در حین خروج از فاشیای جلوی ساق موجب بروز درد ساق پا میشود. همچنین با بالا آوردن مچ پا و انگشتان در مقابل مقاومت موجب بروز درد جلوی ساق میشود. ضربات آهسته انگشت به عصب هم موجب گزگز ساق و پشت پا میشود. تایید تشخیص این بیماری معمولا با استفاده از نوار عصبی است.
بیماران مبتلا به درد ساق پا می توانند برای درمان به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی) مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.
-
اطلاعات بیشتر….
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید
ساق پا و علل درد ساق پا
کشیدگی و پارگی عضلات پشت ساق
درمان درد ساق پا (سندروم کمپارتمان)
منبع:ایران ارتوپد