عصب سیاتیک بلندترین عصب بدن انسان است و کارکرد آن به علل مختلفی می تواند دچار اختلال شود. درد عصب سیاتیک کمر و پا به صورت حاد،مزمن و خفیف از پشت و پایین ساق پا شروع می شود و در قسمت نشیمنگاه و قسمت پشت و پایین ساق پا منتشر می شود و منجر به درد زانو، لگن و ران میشود.
درد سیاتیک باعث محدودیت حرکت بیمار میشود و با تغییر وضع از خوابیده به ایستاده درد ناشی از رگ سیاتیک تشدید میشودوالبته تشخیص قطعی سیاتیک و این که علت سیاتیک مربوط به عنصر نگهدارنده یا دیسک کمر است توسط پزشک متخصص و انجام آزمایشات تشخیصی است که در ادامه به بررسی علائم سیاتیک می پردازیم:
علائم و نشانه ها
در صورت آسیب به عصب سیاتیک از لگن تا بالای ساق هر کدام از علائم زیر می توانند ایجاد شوند که باید هرچه زودتر اقدام به درمان درد سیاتیک نمود:
اختلال در کارکرد عصب پرونئال عمقی و بدنبال آن عدم توانایی در بالا آوردن مچ و انگشتان پا بر اثر فلج شدن عضلات اکستانسور مچ پا و انگشتان پا
اختلال در کارکرد عصب پرونئال سطحی و بدنبال آن کاهش یا از بین رفتن حی پشت پا و انگشتان پا
اختلال در کارکرد عصب تیبیال و بدنبال آن عدم توانایی در پایین آوردن مچ پا و خم کردن انگشتان پا و کاهش حس یا از بین رفتن حس کف پا و زیر انگشتان پا از علائم درد سیاتیک است.
به بیان دیگر به دنبال وارد شدن فشار بیش از حد به ستون مهرهها به ریشههای عصبی که در حال بیرون آمدن از نخاع و مهره است، فشار زیادی وارد میشود.
همچنین تماس مواد شیمیایی تشکیل دهنده قسمت ژلاتینی دیسک با ریشههای عصبی موجب تحریک و التهاب آن ها میشود و این فشار و التهاب عصب موجب بروز نشانه های سیاتیک میشود.
معمولاً به صورت سنتی توصیه میشود که بیمار برای درمان سیاتیک فقط باید استراحت مطلق داشته باشد. اما تجارب و شواهد علمی جدیدتر نشان داده است که خوابیدن در بستر ممکن است حتی باعث بدتر شدن این عارضه نیز بشود. در واقع سیاتیک هرگز به خودی خود بعد از چند روز بهبود پیدا نمیکند و باید از مراقبتها و درمان توسط پزشک متخصص دیسک کمر برای آن استفاده شود. مهمترین روشهای درمانی حرفهای برای درد سیاتیک عبارتند از:
درمان کمر درد با دارو شامل استفاده از مسکنها و داروهای ضد التهاب
تزریق اپیدورال – در این روش، داروهایی مستقیماً به داخل ستون فقرات تزریق میشود.
درمانهای دستی مانند کایروپرکتیک
تحریک الکتریکی ماهیچههای کمر
درمانهای تکمیلی از جمله طب سوزنی
ورزش و درمانهای فیزیکی