دلایل شیوع آرتروز
یکی از اصلی ترین دلایل شیوع آرتروز زانو در جامعه ما نشستن روی زمین است. متاسفانه عادت های بد ایرانی ها در دو زانو یا چهار زانو نشستن یکی از دلایل اصلی بروز آرتروز است اما مردم به جای اصلاح سبک زندگی و تغییر رفتار گمان می کنند که با دارو می توانند عارضه خود را درمان کنند. واقعیت این است که آرتروز، فرآیند پیرشدگی مفاصل است و همه زانوها دیر یا زود دچار آرتروز می شود.ممکن است این عارضه در یک نفر زودتر و در فرد دیگر دیرتر اتفاق بیفتد.اما زانویی که به آرتروز مبتلا شده است، هرگز مثل زانوی سالم نمی شود، درست مثل تایر خودرویی که بر اثر ساییدگی کهنه می شود و مثل تایر نو نمی شود.
نکته این جاست که برخی عوامل، آرتروز زانو را به جلو می اندازد. در کشور ما نشستن های طولانی مدت روی زانو و استفاده از توالت غیرفرنگی مهم ترین دلایل شیوع آرتروز است. دکتر امیدی کاشانی با اشاره به این که در مفصل زانو، استخوان ران و ساق و کشکک زانو وجود دارد، تصریح می کند: آرتروز شایع در مردم آرتروزی است که در مفصل کشکک و استخوان ران بروز پیدا می کند.علایم خطر دیگری که در بروز آرتروز زانو نقش دارد، سابقه عفونت زانو، سابقه شکستگی داخل مفصل زانو و تزریق داخل مفصلی است و فردی که این علایم خطر را دارد بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به آرتروز قرار دارد.همچنین افرادی که انحراف خاصی در زانوهای خود دارند، ممکن است بیشتر در معرض این عارضه باشند.
پوکی استخوان و آرتروز زانو
پوکی استخوان با ایجاد انحراف در ساق پا ممکن است روی مفاصل تاثیر بدی بگذارد و موجب ایجاد یا تشدید آرتروز شودودر بروز پوکی استخوان عوامل مختلفی مثل تغذیه نامناسب، عوامل ژنتیکی، سابقه فامیلی و اختلالات هورمونی دخالت دارد و این بیماری می تواند باعث آرتروز شود.البته گاهی انحراف ساق پا در پی اصابت ضربه به زانو یا شکستگی در تصادفات رخ می دهد و باعث ایجاد یا تشدید آرتروز می شود.از سوی دیگر وزن نامناسب، رانندگی طولانی مدت، بالا و پایین رفتن مداوم از پله، به کارگیری نامناسب از زانوها ازجمله عوامل موثر در بروز درد زانو و در نهایت ابتلا به آرتروز زانوست و در عین حال برخی مشاغل به آرتروز زانو منجر می شود.
جراحی آرتروز زانو
1.تعویض مفصل زانو(آرتروپلاستی)
2.برداشتن کشکک در مواردی که مفصل پاتلوفمورال شدیداً درگیراست (پاتلکتومی)
3.تنظیم سطوح و عناصر مفصلی درگیر(Debridement).شامل برداشتن استئوفیت ها، سینوکتومی(به هنگام افزایش ضخامت غشای سینویال) و برداشت اجسام آزاد(loose body) در مفصل است.گاهی کناره غضروفها و منیسکهای ریش ریش شده برداشته شده و مفصل پاک و تمیز می گردد[۸].تمیزکردن و یا تنظیم عناصر مفصلی درگیر زانو ممکن است با آرتروسکوپی و یا بدون آرتروسکوپی انجام گردد.
4.استئوتومی.زمانیکه دفورمیتی یا تغییرشکل در زانو وجود دارد(مثلاً به هنگام ایجاد پای پرانتزی یا ژنوواروم)
5.برداشتن سطوح مفصلی و جوش دادن دو استخوان که به این عمل آرترودز(Arthrodesis) یا فیوژن می گویند.
منبع:پرشین پرشیا,ویکی پدیا