درمان آب آوردن زانو
درمان بدون جراحی
آب اوردن و ورم زانو به علت تجمع بیش از حد مایع مفصلی در اطراف زانو ایجاد می شود و فرد مبتلا به این مشکل با درد های شدید در ناحیه ی زانو مواجه می گردد به طوری که در راه رفتن هم با مشکل روبرو می گردد. راه های درمان آب آوردن زانو بر حسب علت آب آوردن زانو تفاوت دارند و پزشک باید نوع و نحوه ی درمان اب اوردن زانو را تعیین کند.
استراحت
اگر شدت اب اوردن زانو کم باشد پزشک معالج در ابتدا توصیه به استراحت و پرهیز از انجام فعالیت هایی را که به زانو فشار وارد می کنند مثل خودداری از ایستادن و راه رفتن زیاد را به بیمار مبتلا به اب اوردن زانو می دهد.
استفاده از یخ و بالا بردن زانو
در صورتی که فردی دچار اب اوردن زانو شده باشد و بخواهد در منزل از شدت تورم ودردهای ناشی از ان بکاهداستفاده از یخ روی زانو باعث کاهش درد و ورم آن می شود.به این طریق که هر 2 تا 4 ساعت یک بار، برای مدت 15تا 20 دقیقه یخ را روی زانوی آب آورده قرار داد. برای این کار می توان از قطعات یخ در داخل یک کیسه پلاستیکی و یا از کمپرس سرد (که در داروخانه ها می فروشند) استفاده کرد.و پس از گذاشتن یخ روی زانو یک بالش زیر پا قرار داده و زانوها را بالا نگه داشت.
درمان دارویی اب اوردن زانومصرف داروهای مسکن مثل بروفن و استامینوفن که بدون نسخه پزشک هم در داروخانه ها به فروش می رسند می توانند درد زانو را کم کنند. اگر نیاز به داروی مسکن قوی تری بود، باید پزشک آن را تجویز می کند.
درمان با عمل جراحی
آسپیراسیون مفصل زانو
در این روش، پزشک مایع موجود در مفصل زانو را توسط یک سرنگ بیرون می کشد. خارج کردن آب زانو باعث کاهش فشار در این قسمت می شود.بعد از آسپیراسیون، پزشک یک داروی کورتونی در مفصل زانو تزریق می کند تا التهاب را کم کند.
آرتروسکوپی
در آرتروسکوپی با وارد کردن لوله ای باریک که سر آن لامپی روشن و دوربین دارد، از طریق برشی در پوست بالای زانو، پزشک داخل زانو را روی صفحه نمایش (مانیتور) مشاهده می کند. همچنین جراح ممکن است در طی این کار با وسایل خاصی، بافت اضافی و شل زانو را خارج کند یا آسیب زانو را ترمیم نماید.
جایگزینی مفصل زانو
اگر سنگینی وزن بدن روی زانو های آب آورده غیر قابل تحمل باشد، جراح ارتوپد ممکن است مفصل زانو را تعویض کند تا اب اوردن زانو درمان شود.
پیشگیری
برای پیشگیری از آب آوردن زانو باید نکاتی را رعایت کرد و از انجام برخی کارها و فعالیت ها در زندگی خودداری نمود.برخی از این نکات عبارت اند از:
1- مراجعه به پزشک و انجام چکاپ ماهیانه :اگر فرد ی که مبتلا به اب اوردن زانوشده باشد دچار یک بیماری مزمن مفصلی مثل استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید و یا نقرس و…. باشد به طور منظم باید به پزشک مراجعه کند و درمان بیماری خود را به طور منظم پیگیری کند.زیرا وجود چنین بیماری هایی در افراد باعث ایجاد مشکلات در ناحیه ی زانو و اب اوردن زانو می شود.
2- توصیه به دستورات پزشک:داروهایی را که پزشک برای درمان آب آوردن زانو تجویز کرده است، باید به طور کامل و منظم مصرف نمود. اگر پزشک یا متخصص فیزیوتراپی، بستن آتل یا بریس زانو را برای درمان اب اوردن زانو و دیگرمشکلات ناحیه ی زانو تجویز کرد ، حتما باید این کار انجام شود.
3-قوی تر کردن عضلات ران:اگر عضلات ران ضعیف باشند به زانوها فشار زیادی اورده و موجب اب اوردن زانو می شوند.به همین دلیل پزشک فرد مبتلا به مشکلات زانورا به یک متخصص فیزیوتراپی معرفی می کند تا راه های تقویت این عضلات را به وی اموزش دهد. عضلات قوی ران بهتر از زانوها حمایت می کنند. و مانع ایجاد اب اوردن زانو می شوند.
4- کاهش وزن و انجام ورزش های مناسب زانو:باید وزن را به حد نرمال و مطلوب رسانید تا از کلیه ی مشکلات زانو و دردهای ناشیاز ان ها کاسته شود. اگر افراد از ورزش برای کاهش وزن استفاده می کنند ، ان ورزش ها نباید سنگین بوده و به ناحیه ی زانو فشار وارد اورند . انجام ورزش شنا و دیگر ورزش های ابی برای درمان دردها و مشکلات زانو مفید و مناسب می باشند.