پزشک ارتوپد (دکتر وریانی بهترین پزشک ارتوپد در تهران) برای انتخاب نوع درمان شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) متغیر های گوناگونی را باید مد نظر داشته باشد. سن بیمار، انتظارات بیمار از درجه فعالیت بدنی که بعدا خواهد داشت، روش زندگی و کار وی و بیماری هایی که وی ممکن است از قبل داشته باشد همه و همه میتوانند در تعیین نوع درمان مهم باشند.
پس در انتخاب نوع درمان شکستگی ساق پا (استخوان درشت نی) نه تنها پزشک، بلکه خود بیمار و خانواده وی هم باید دخالت فعال داشته باشند.
در یک فرد جوان و فعال (از نظر بدنی) که از مفصل زانویش کار زیادی خواهد کشید، باید هر تلاشی انجام شود تا قطعات شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) بطور دقیق در کنار یکدیگر قرار گیرند تا از احتمال ایجاد استئوآرتریت بعدی ممانعت به عمل آید.
برعکس در افراد مسن که فعالیت بدنی زیادی ندارند و ممکن است حتی مفصل زانویشان از قبل سائیدگی داشته باشد یا اینکه دچار بیماری زمینه ای مثل فشار خون یا دیابت هستند، عمل جراحی شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) ممکن است نه تنها نتواند کمک زیادی به ایشان بکند بلکه ممکن است آنها را در معرض خطرات بیشتری مثل مشکلات حین بیهوشی یا عفونت بعد از عمل جراحی قرار دهد.
اقدامات اورژانس شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی)
اگر پوست اطراف زانو زخمی شده باشد ممکن است شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) را به یک شکستگی باز تبدیل کند خطر این موقعیت، افزایش احتمال عفونت استخوان است و اولویت پزشک ارتوپد(دکتر وریانی) در این موقعیت ها رسیدگی به زخم بیمار است.
ممکن است بدنبال شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) ، تورم بسیار زیادی در ناحیه بوجود آید و همین تورم موجب شود عروقی که از ناحیه زانو عبور میکنند بسته شده و خون به ساق و پا نرسد که نتیجه آن مردن و سیاه شده پا است.
به این فرایند سندرم کمپارتمان میگویند. در این مواقع پزشک معالج بصورت اورژانس با انجام اقداماتی مانند عمل جراحی فشار را بر روی عروق کم میکند. اگر برای درمان سندرم کمپارتمان نیاز به عمل جراحی باشد این کار را معمولا با شکافتن پوست روی ساق بصورت طولی انجام میدهند تا بدین وسیله فشار داخل ساق کم شود. این شکاف ها مدتی باز میمانند و بعد از کم شدن تورم پزشک آنها را بخیه میزند.
درمان غیر جراحی شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی)
در مورد شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) با جابجایی کم ممکن است پزشک معالج تصمیم به درمان غیر جراحی بگیرد. در این روش خون داخل مفصل زانو با سرنگ خارج شده و برای ممانعت از افزایش تورم زانو بانداژ شده، بالا نگه داشته شده و سرد میشود.
بمدت 3-2 هفته با استفاده از آتل زانو بیحرکت میشود و بعد از این مدت نرمش های خاصی برای ممانعت از محدود شدن حرکات زانو انجام میشود. بیمار باید از زمان شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) بمدت 3-2 ماه از دو عصای زیر بغل استفاده کرده و روی اندام تحتانی شکسته شده وزن نیندازد.
درمان جراحی شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی)
روند جراحی شکستگی استخوان ران (استخوان درشت نی) مانند دیگر شکستگی ها شامل دو مرحله جااندازی و بیحرکتی است. در مواقعی که شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) جابجایی دارد باید ابتدا قطعات شکسته شده در کنار یکدیگر قرار داده شوند.
پزشک ارتوپد (بهترین دکتر ارتوپد دکتر وریانی در تهران) این کار را ممکن است بصورت بسته یعنی بدون شکافتن محل شکستگی انجام دهد که این کار معمولا با کشش و مانورهای خاصی انجام میشود.
اگر جااندازی به روش بسته امکانپذیر نباشد پزشک معالج اقدام به جااندازی باز میکند یعنی پوست و عضلات روی شکستگی را باز کرده و قطعات شکستگی را زیر دید مستقیم در کنار یکدیگر قرار میدهد.
بعد از جااندازی باید تا چند ماه مانع از جابجا شدن مجدد قطعات شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) شد تا استخوان فرصت کافی برای جوش خوردن استخوان را بدست آورد. این کار را تثبیت استخوان مینامند. برای تثبیت استخوان در این شکستگی ها ممکن است از میخ های داخل استخوانی یا از پیچ و پلاک یا از اکسترنال فیکساتور استفاده شود.
بازپروری شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی)
بعد از درمان چه جراحی و چه غیر جراحی بیمار باید تا مدتی از وزن گذاشتن روی پا اجتناب کند تا نیروی اضافی به محل شکستگی استخوان ساق پا (استخوان درشت نی) وارد نشده و شکستگی مجدداً جابجا نشود.
بیمار مبتلا به جراحی شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) باید در زمان هایی که پزشک معالج مشخص میکند اقدام به تقویت عضلات ران و شروع حرکات زانو برای بدست آوردن دامنه حرکات زانو کند.
این کار معمولا با نظارت یک فیزیوتراپ انجام میشود. در مواردی که از عمل جراحی برای درمان استفاده میشود حرکات زانو باید به فاصله چند روز پس از جراحی شروع شود چون بیحرکتی زانو پس از جراحی بسیار خطرناک بوده و میتواند منجر به محدود شدن حرکات زانو شود.
در موارد شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) بدون جابجایی معمولا حرکات مفصل زانو پس از چند هفته شروع میشود.
شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) در این ناحیه معمولا نیاز به سه ماه زمان برای جوش خوردن دارد و در این مدت بیمار باید برای راه رفتن از عصای زیر بغل استفاده کند.
عوارض شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی)
- بد جوش خوردن شکستگی و شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی): بد جوش خوردن شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) به علت جااندازی نامناسب شکستگی و یا جابجا شدن شکستگی پس از جااندازی بوجود میاید. هر گونه بد جوش خوردن این شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) بخصوص اگر خط شکستگی داخل مفصلی باشد میتواند منجر به ساییدگی و آرتروز مفصل زانو شود.
- آرتروز زانو و شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) : سائیدگی یا استئوآرتریت میتواند به علت بد جوش خوردن شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) و یا به علت آسیب غضروف یا منیسک یا لیگامان های زانو که در حین شکستگی ایجاد شده اند بوجود آید.
- محدودیت حرکتی زانو و شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) : به علت انجام ندادن به موقع نرمش ها و حرکات زانو یا به علت بد جوش خوردن زانو و یا به علت آرتروز زانو ایجاد میشود.
بیماران مبتلا به شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) می توانند برای درمان شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی) خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی) مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.
-
اطلاعات بیشتر….
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید
درمان های موثر شکستگی استخوان ساق پا
شکستگی استخوان های ساق پا (درشت نی و نازک نی)
شکستگی استخوان بالای ساق پا (استخوان درشت نی)
منبع:ایران ارتوپد