علائم شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم
شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم معمولا بدنبال ضربات شدید وارده به بدن و به علت سقوط از ارتفاع یا تصادف اتومبیل ایجاد میشوند.
معمولا بر اثر شکستگی استابولوم درد شدیدی در ناحیه لگن بوجود میاید و حرکت اندام تحتانی دردناک میشود. ایستادن روی پای مبتلا، بسیار دردناک یا غیر ممکن است.
بدنبال این شکستگی محدودیت حرکتی در ناحیه مفصل ران بوجود میاید. به عبارت دیگر بیمار مبتلا به شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم نمیتواند به راحتی ران خود را حرکت دهد. این محدودیت حرکتی تا حد زیادی به علت درد ناشی از شکستگی است ولی میتواند بر اثر از دست رفتن شکل شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم هم بوجود آید.
در صورت شدید بودن شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم ، بیمار ممکن است دچار خونریزی داخل لگن شده و مقدار زیادی از خون خود را از دست بدهد. این از دست دادن خون میتواند منجر به بروز علائم شوک در بیمار شود.
در اطراف شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم بافت های مهمی مانند عروق و اعصاب، دستگاه ادراری و دستگاه گوارش وجود دارند. ممکن است همراه با شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم این بافت ها هم دچار آسیب شوند.
با آسیب اعصاب ناحیه لگن، بیمار ممکن است دچار کاهش حس لمس در اندام تحتانی شود و یا اینکه نتواند پا یا انگشتان پای خود را به راحتی حرکت دهد. با آسیب عروق اطراف شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم بیمار ممکن است دچار خونریزی های شدید داخل لگنی شود. آسیب دستگاه ادراری و یا گوارش هم میتواند مشکلات جدی را برای بیمار ایجاد کند.
برای تشخیص شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم اولین اقدام تصویربرداری از ناحیه لگن با استفاده از رادیوگرافی ساده است. در صورتیکه پزشک معالج در تصویر بدست آمده علائمی دال بر وجود شکستگی مشاهده کند معمولا تصویربرداری های تکمیلی با استفاده از سی تی اسکن ضرورت پیدا میکند.
در سی تی اسکن پزشک ارتوپد (بهترین پزشک ارتوپد دکتر وریانی در تهران) میتواند شکل دقیق شکستگی، تعداد قطعات شکسته شده، مقدار جابجایی قطعات، مسیر جابجایی قطعات و بسیاری اطلاعات دیگر را بدست آورد. با استفاده از این اطلاعات وی تصمیم میگیرد که آیا برای درمان شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم، بیمار نیاز به عمل جراحی دارد و یا بدون جراحی درمان صورت میپذیرد.
درمان بدون جراحی شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم
این روش معمولا با استفاده از کشش اسکلتی است و از لحاظ تاریخی اولین روشی است که برای درمان این شکستگیها از آن استفاده شده است. در این روش یک میله فلزی به قطر حدود پنج میلیمتر از قسمت بالایی استخوان بزرگ ساق یا قسمت پایینی استخوان ران بصورت عرضی عبور داده میشود و در حالی که بیمار رو به بالا روی تخت دراز کشیده است این میله به توسط یک طناب باریک و از طریق قرقره به وزنه هایی متصل میشود.
این عمل شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم ممکن است بتواند تا حدودی قطعات شکسته شده استابولوم را به یکدیگر نزدیکتر کند ولی نمیتواند جااندازی دقیقی را صورت داده و قطعات شکسته شده را در وضعیت دقیق و آناتومیک اولیه خود قرار دهد.
بیمار مبتلا به شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم باید به مدت طولانی که معمولا حدود سه ماه است در همین وضعیت باقی بماند تا قطعات شکسته شده جوش بخورند. گرچه استفاده از این روش نسبتا ساده است ولی معمولا نتایج خوبی را به دنبال ندارد چون:
- کشش نمیتواند شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم را به درستی و بصورت دقیق و آناتومیک در وضعیت اولیه شان قراد دهد. در نتیجه بعد از جوش خوردن شکستگی، سطح داخلی استابولوم کاملا صاف و یکنواخت نخواهد بود که در نهایت موجب بوجود آمدن آرتروز میشود.
- بیمار مبتلا به شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم باید به مدت طولانی که معمولا سه ماه است روی تخت به پشت دراز بکشد و در تمام این مدت وزنه ها به او متصل باشند. این زمان مدتی است که شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم برای جوش خوردن به آن نیاز دارد. تحمل این وضعیت در این مدت طولانی برای بیمار بسیار مشکل است. معمولا بیماران به علت هزینه های بالای تخت های بیمارستانی و مشکلات روحی که در اثر ماندن بمدت طولانی در بیمارستان برای آنها بوجود میاید، ترجیح میدهند این مدت را در منزل خود باشند. متاسفانه در حین انتقال بیمار از بیمارستان به منزل کشش اسکلتی باید باز شود که موجب جابجایی مجدد شکستگی میشود.
- دراز کشیدن به مدت طولانی در تخت عوارض مختلفی دارد مانند: ایجاد شدن زخم بستر در نواحی پشتی بیمار، عفونت ادراری بر اثر اختلال در فعالیت مثانه، اختلال کارکرد ریه و عفونت ریه، انعقاد خون در ساق پاها و آمبولی ریوی، خشکی مفصلی در مفاصل ران و زانو، ضعیف شدن عضلات اندام تحتانی به علت بیحرکت شدن اندام به مدت طولانی و …
جراحی شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم
امروزه اکثریت قریب به اتفاق شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم با عمل جراحی درمان میشوند. هدف از جراحی شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم قرار دادن دقیق قطعات شکسته شده در کنار یکدیگر است تا بعد از جوش خوردن آنها، داخل شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم سطح صاف و یکنواختی برای حرکت و لغزش سر فمور داشته باشد.
بعد از جراحی، دیگر نیازی به استراحت در بستر نیست که نتیجه آن اجتناب از مشکلاتی است که بر اثر استراحت طولانی مدت در بستر بوجود میاید و به آنها اشاره شد.
بیماران مبتلا به شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم می توانند برای درمان شکستگی لگن در ناحیه حفره استابولوم خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی) مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند
-
اطلاعات بیشتر….
جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.