علت دررفتگی مفصل مصنوعی

مفصل مصنوعی ران از دو جزء اصلی تشکیل شده است. یک سر فلزی یا سرامیکی که در بالای استخوان ران قرار گرفته و یک کاسه از جنس پلی اتیلن یا سرامیک و این دو بصورتی قرار میگیرند که سر فلزی درون کاسه پلی اتیلنی جای گیرد.

دررفتگی مفصل ران وضعیتی است که در آن سر کروی مفصل مصنوعی از درون کاسه آن خارج میشود. دررفتگی مفصل مصنوعی ران یکی از عوارض احتمالی است که گرچه در درصد بسیار کمی از بیماران اتفاق میفتد در صورت ایجاد میتواند مشکلات زیادی را برای بیمار ایجاد کند. احتمال دررفتگی مفصل مصنوعی ران کمتر از یک درصد است.

دررفتگی مفصل مصنوعی بعد از لق شدن Loosening دومین علتی است که بموجب آن بیماران نیاز به تکرار عمل جراحی تعویض مفصل (رویژن Revision ) پیدا میکنند. با این حال وقتی عمل جراحی تعویض مفصل به هر علتی برای بار دوم یا چندم انجام میشود خطر دررفتگی مفصل مصنوعی افزایش پیدا میکند.

در حدود یک سوم دررفتگی مفصل مصنوعی ران در شش هفته اول بعد از جراحی ایجاد میشود که به آن دررفتگی مفصل مصنوعی زودرس میگویند. دررفتگی های دیررس بعد از شش هفته ایجاد میشوند.

وقتی دررفتگی مفصل مصنوعی لگن درمیرود بیمار در ناحیه لگن احساس درد کرده، شکل لگن تغییر میکند، بیمار نمیتواند راه برود و اندام تحتانی دررفته کوتاه میشود.

علت دررفتگی مفصل مصنوعی

دررفتگی مفصل مصنوعی ران به دلایل متعددی ایجاد میشود. مهمترین آنها عبارتند از:

اشکال در قرار گرفتن اجزاء مفاصل مصنوعی و دررفتگی مفصل مصنوعی: دو جزء مهم دررفتگی مفصل مصنوعی کاسه و سر آن هستند. در حین جراحی پزشک جراح باید کاسه را در زاویه ای خاص قرار دهد بطوریکه قدری متمایل به پایین و جلو باشد و سر مفصل مصنوعی هم باید طوری در بالای استخوان ران قرار گیرد که قدری به سمت جلو باشد.

در صورتی که زوایای قرارگرفتن کاسه و سر مفصل مصنوعی در ناحیه لگن در محدوده خاصی نباشد این دو به راحتی از درون هم خارج شده و دررفتگی مفصل مصنوعی ایجاد میشود.

در صورتی که علت دررفتگی مفصل مصنوعی اشکال در قرار گرفتن این اجزاء باشد ممکن است نیاز شود تا با عمل جراحی مجدد این زوایا تغییر کنند. در این وضعیت جزء یا اجزائی از مفصل مصنوعی که در وضعیت نامناسبی هستند از بدن خارج شده و اجراء جدید با زوایای مناسب در محل قرار خواهند گرفت.

گیر یا ایمپینجمنت و دررفتگی مفصل مصنوعی: به این معنا است که قسمتی از مفصل مصنوعی بر روی قسمت دیگر یا بر روی یافت های طبیعی بدن گیر کرده و موجب دررفتگی مفصل مصنوعی میشود.

در این وضعیت اجزاء مفاصل مصنوعی طوری درون استخوان های لگن جای گرفته اند که وقتی استخوان ران در کنار استخوان لگن حرکت میکند در بعضی زوایا استخوان بالایی ران یا گردن مفصل مصنوعی بر روی استخوان لگن یا بر روی لبه کاسه مفصل مصنوعی گیر میکند.

این گیر کردن موجب میشود تا ران بر روی لگن اهرم شده و سر کروی مفصل منوعی از درون کاسه خارج گردد.

در صورتی که علت دررفتگی مفصل مصنوعی ایمپینجمنت باشد ممکن است پزشک معالج تصمیم به انجام جراحی مجدد بگیرد. در این جراحی مجدد یا رویژن Revision جزء یا اجزایی از مفصل مصنوعی خارج شده و اجزایی دیگر در وضعیت مناسب قرار میگیرند تا گیر ایجاد نشود.

شل بودن بافت های اطراف مفصل مصنوعی و دررفتگی مفصل مصنوعی : گاهی اوقات بنابه دلایلی بافت های عضلانی که در اطراف مفصل مصنوعی قرار میگیرند شل هستند و نمیتوانند سر مصنوعی را به خوبی درون کاسه نگه دارند. در این حالت احتمال دررفتگی مفصل مصنوعی بیشتر میشود.

بطور مثال در کسانی که قبلا یک بار یا چند بار در ناحیه لگن عمل جراحی داشته اند ممکن است در حین اعمال قبلی عضلات اطراف لگن و بخصوص عضله دورکننده آن (عضلات ابدکتور) آسیب دیده و ضعیف شده باشند.

در کسانی که دچار بیماری های عصبی یا عضلانی هستند مانند کسانی که سکته مغزی کرده اند هم قدرت این عضلات کم میشود. وقتی که محل اتصال این عضلات به بالای استخوان ران کنده میشود (مانند شکستگی تروکانتر بزرگ که محل اتصال عضلات ابدکتور یا دور کننده ران است) هم قدرت عضلات کم شده و احتمال دررفتگی مفصل مصنوعی بیشتر میشود.

عدم همکاری بیمار و دررفتگی مفصل مصنوعی : بعد از جراحی دررفتگی مفصل مصنوعی به بیمار آمورش داده میشود تا مدتی بعد از جراحی از انجام حرکات خاصی اجتناب کند. در صورتی که بیمار همکاری نداشته باشد و حرکات نامناسبی انجام دهد و یا زمین بخورد ممکن است باز دچار دررفتگی مفصل مصنوعی شوید.

بیماران مبتلا به دررفتگی مفصل مصنوعی می توانند برای درمان دررفتگی مفصل مصنوعی خود به بهترین مرکز جامع ارتوپدی و فوق تخصص زانو در تهران (دکتر وریانی)  مراجعه کرده واز بهترین و جدید ترین و پیشرفته ترین روش های درمانی این مرکز استفاده کنند.

  • اطلاعات بیشتر….

جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با هر کدام از مقاله های زیر بر روی آن ها کلیک کرده ومقاله موردنظر را مطالعه کنید.

تعویض مفصل لگن یا ران ( مفصل مصنوعی لگن)

                                                           مفصل مصنوعی لگن چیست

                                                                                          عمر مفصل مصنوعی لگن

منبع:ایران ارتوپد

تماس