در تقسیم بندی کلی علل کمردرد شامل
۱. علل مکانیکال
۲. علل بیماریهای مختلف مهره ها، دیسک مانند عفونت ها و بیماریهای روماتیسمی ستون فقرات
۳. بیماریهای احشایی که به کمر انتشار می یابند (مانند سنگ کلیه، زخم ها دستگاه گوارش و …) در تقسیم بندی فوق بیش از ۹۰ درصد کمردردها علل مکانیکال هستند که در حدود ۳.۲ موارد، در تصویر برداری از کمر یافته ای وجود ندارد.
کمردرد بر اساس مدت زمان ایجادی آن به ۱. حاد (کمتر از یکماه) ۲. نیمه حاد (یک تا سه ماه) ۳. مزمن (بیشتر از سه ماه) تقسیم بندی می شوند
هرچه مدت زمان کمردرد طولانی تر شود بایستی بررسی بیشتری در جهت کشف علت آن صورت گیرد
درمان
امروزه جهت درمان کمردرد، روشهای مختلف زیادی از جمله سرما درمانی (Cryothrapy)، گرما درمانی (Thermothraphy) ، روان درمانی (Psychotheraphy)، مانیپولاسیون مانند (Chiropractic, osteopathy)، کشش درمانی (traction )، انرژی درمانی و طب فیزیکی مورد استفاده قرار می گیرد.
جالب است بدانیم در مقاله مروری صورت گرفته بر روی ۷۰۰۰ مقاله که مجلات معتبر منتشر شده نشان داده شده، استراحت کوتاه مدت (Bed rest) مدرسه کمر و در موارد بسیار اندک اقدامات جراحی موثرترین اقدامات بوده اند.
دارو
آمیتریپتلین: اگر مسکن های معمول موثر واقع نشوند.پزشک برای شما این دارو را تجویز می نماید.آمیتریپتلین باعث شل شدن عضلات وبهبود خواب شما می شود.برای دردهای رایج کمری معمولا کمترین دوز این دارو تجویز می شود.
گاباتین: گاباتین معمولا برای کمر درد های معولی تجویز نمی شود.در واقع این دارو مسکن نیست و با کاهش التهاب سیاتیک باعث کاهش درد می شود.در حالت معمول این دارو برای شش هفته تجویز می شود و در موارد خاصی طبق نظر پزشک دوره درمان افزایش پیدا می کند.این دارو مثل تمامی داروها دارای عوارض جانبی می باشد برای همین اکیدا توصیه می شود ایمن دارو را تحت نظر پزشک مصرف نمایید
مسکن ها: مسکن های ساده مثل پاراستامول و ایبوبروفن(داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی) می توانند به شما کمک کنند.از مصرف دوز بالای این داروها بپرهیزید و فقط زمانی که به آنها نیاز دارید از آنها استفاده کنید.در صورتی که درد شما بعد از ۲ هفته تسکین نیافت با پزشک معالج خود مشورت کنید.
ورزش:
ورزش یکی از مهمترین کارهایی است که می تواند برای بهبود درد کمر انجام داد.تحقیقات نشان می دهد استراحت در بستر بیشتر از ۲ روز نه تنها باعث بهبود نمی شود بلکه در طولانی مدت باعث کاهش قدرت عضله های کمر شده که می تواند باعث تشدید بیماری شود.در ابتدا ممکن است با ورزش کمی احساس درد شما تشدید شود ولی هیچ آسیب جدییی ایجاد نمی کند.در ابتدا با ورزش های آرام و کششی شروع کنید خواهید دید که رفته رفته عضلات شما قوی تر و درد شما کمتر می شود
ورزش هایی که می توانند مفید باشند:
شنا
پیاده روی
یوگا
ورزشهای ایزومتریک
عمل جراحی:
کمتر از ۲ درصد از افراد مبتلا به کمر درد نیاز به عمل جراحی پیدا می کنند. گاهی این اعمل جراحی به خاطر تنگی ستون فقرات انجام می شود و گاهی برای آزاد کردن عصب تحت فشار.اکثرا پزشکان به عمل جراحی به عنوان آخرین اقدام درمانی توجه می کنند
در مواردی که فرد کنترل مثانه و روده خود را از دست می دهد عمل جراحی اورژانسی پیشنهاد می شود
سیر درمان:
بین ۷۵-۹۰ درصد افرادی که مبتلا به کمر درد می شوند طی چند هفته بهبود میابند.با این حال احتمال دارد درد پس از مدتی بازگردد
دو سوم افرادی که به وسیله درمان های دارویی و… کمر درد خود را درمان کرده اند پس از یک سال دوباره به کمر درد مبتلا می شوند با این حال ۹۰% می توانند به زندگی عادی خود ادامه دهند.
تنها یک سوم از افراد مبتلا شده پس از یک سال بهبود کامل میابند.تحقیقات نشان داده افرادی که بهبود کامل نیافته اند نیز به وسیله مسکن ها و ورزش ها و درمان های مختلف به زندگی عادی خود بازگشته اند.
همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می دهد افرادی که دچار اضطراب های روحی و روانی هستند با سرعت کمتری بهبود میابند.
با توجه به شیوع کمردرد و سیر رو به بهبودی آن، رسالت عمده گروه پزشکی این است که به قسمت عمده ی بیماران با کمردرد تفهیم کرد. بیمار با کمردرد، شخص با کمردرد است بدین معنا که بیمار بایستی زندگی و فعالیت های روزمره خود را با کمردرد تطبیق داده و با اقدامات درمانی و ورزشها، زندگی بدون دغدغه ای داشته باشد.