1-تعویض زانوی خراب
عمل جراحی تعویض زانو می تواند دردهای شدید ناشی از آرتروز زانو را از بین برده و راه رفتن را برای فرد آسان تر کند. ساییدگی و پارگی، بیماری و آسیب به زانو باعث آسیب رسیدن به بافت غضروف اطراف استخوان زانو شده و مانع از انجام صحیح وظایف مفصل زانو می گردد. اگر نشانه های آرتروز زانو شدید باشد ممکن است پزشک پیشنهاد به تعویض زانو کند.
2-عمل تعویض زانو
در طول عمل جراحی، جراح غضروف و استخوان آسیب دیده را از مفصل زانو خارج کرده و آن را با یک مفصل مصنوعی جایگزین می کند. به این عمل آرتروپلاستی زانو نیز گفته می شود که یکی از شایع ترین اعمال جراحی در آمریکا است.
3-نشانه های آرتروز
انواع شایع آرتروز شامل استئوآرتریت، روماتوئید آرتریت و آرتروز ناشی از بروز یک حادثه و آسیب به مفاصل می باشد. صرفنظر از اینکه فرد به چه نوعی از آرتروز مبتلاست نشانه های اصلی آرتروز زانو درد، تورم و خشکی در زانو می باشد. با گذشت زمان، زانو ممکن است آنقدر دچار خشکی شود که راه رفتن سخت و گاهی ناممکن گردد. البته ممکن است علائم دیگری نیز بسته به نوع و شدت آرتروز در فرد بروز کند.
4-استئو آرتریت زانو
غضروف مفصلی زانو که از جنس غضروف هیالن است بافتی سفید، با قوام شبیه لاستیک و لغزنده است. کلفتی غضروف زانو حدود شش میلیمتر است. وظیفه غضروف ایجاد سطحی لغزنده است که به توسط آن استخوان ها بتوانند در سطوح مفصلی به راحتی بر روی یکدیگر حرکت کنند. این بافت همچنین به خاطر قوام لاستیکی که دارد یک جذب کننده شوک است و موجب میشود تا نیروهای شدید و ناگهانی که به مفصل زانو وارد میشود در آن مستهلک شده و به استخوان صدمه ای وارد نشود.
با افزایش سن، غضروف زانو دچار ساییدگی می شود. نتیجه آنکه حرکات معمولی و طبیعی زانو به شدت دردناک می شود. این “ساییدگی و پارگی” به استئو آرتریت معروف است و بیشتر در افراد بالای 50 سال شایع است.
5-روماتوئید آرتریت
روماتوئید آرتریت یک بیماری مزمن است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به مفاصل حمله می کند و باعث ایجاد درد و تورم می شود. درحالیکه در استئو آرتریت ممکن است فقط یک زانو درگیر نشانه های بیماری شود، در روماتوئید آرتریت هر دو زانو ممکن است تحت تاثیر بیماری قرار گیرند. حتی ممکن است دست ها، مچ ها و پاها نیز درگیر شوند. روماتوئید آرتیت باعث بروز علائم دیگری از جمله تب و خستگی نیز می گردد.
6-آرتروز پس از حوادث
گاهی آرتروز پس از بروز یک حادثه مثلا شکستگی استخوان یا پارگی رباط زانو بوجود می آید. البته آرتروز بلافاصله پس از حادثه ایجاد نمی شود و در طول زمان استخوان و رباط آسیب دیده منجر به تخریب غضروف و در نهایت درد و خشکی می گردند.
7-زمان مناسب به جراحی تعویض زانو
عمل تعویض زانو زمانی انجام می شود که دیگر درمان های انجام شده باعث بهبودی علائم آرتروز نشده باشد و فرد هیچ یک از نشانه های زیر را نیز نداشته باشد:
-عدم توانایی یا توانایی کم برای راه رفتن
-عدم توانایی برای نشستن یا بلند شدن از صندلی
-خمیدگی در داخل یا خارج از زانو
-درد شدید تا متوسط هنگام استراحت
8-آماده کردن خانه قبل از انجام عمل
اگر برای انجام عمل تعویض زانو تصمیم قطعی گرفته اید لازم است قبل از آن در خانه تغییراتی را انجام دهید:
-نصب میله ایمنی در حمام یا زیر دوش
-جمع کردن فرش، قالیچه و چیزهایی که احتمال سر خوردن روی آنها وجود دارد.
-خرید یک میز کوتاه برای اینکه بتوانید پای خود را روی آن بالا نگه دارید.
منبع:ایران ارتوپد دکتر دقاق زاده