زانو از پيچيدهترين مفاصل بدن انسان است كه براي راه رفتن طبيعي، كارايي و سلامت كامل آن الزامي است. تكامل زانو به شكلي است كه براي گام طبيعي طراحي شده است و در مقابل حركات غير از گام طبيعي آسيبپذير است.
منظور از گام طبيعي، حركات متناوب دورهاي راه رفتن است و هر دوره حركت از بلند شدن پاشنه يك پا شروع ميشود و قبل از بلند شدن همان پاشنه خاتمه مييابد و مجموع اين گام، راه رفتن طبيعي را تشكيل ميدهد. گام، خود نيز به مراحلي تقسيم ميشود. برخي بيماريهاي ارتوپدي اندام تحتاني، باعث اختلال در اين گام شده و باعث لنگيدن ميشوند.
زانو مفصل نزديككننده سر و دست به زمين است و از 2 استخوان بلند ران و ساق درست شده است كه كشكك جلوي آن قرار دارد.
تشخيص و درمان پارگی مینیسک زانو
تشخيص پارگي با گرفتن سابقه دقيق از شكل حادثه و معاينه مريض و كارهاي تكميلي بعدي انجام ميگيرد. در موارد حاد، معاينه و انجام آزمايشهاي اختصاصي براي تشخيص مشكل است و بيشتر به كارهاي پاراكلينيك تصويربرداري روي ميآورند، ولي در مواردي كه حالت حاد و التهابي زانو برطرف شده و به اصطلاح ضايعه كهنه شده است، باانجام آزمايشهايي ميشود حدس زد كه مينيسك پاره شده است.
به نظر ميرسد دقيقترين روش تشخيصي پارگي مينيسك، آرتروگرافي است كه به بهترين شكل، پارگي را نشان ميدهد. تشخيص و درمان با آرتروسكوپ به درمان ليزري در جامعه معروف است.
آرتروسكوپ يك كابل نوري است كه منشورهاي متعددي داخل كابل با شكست 45 درجه وجود دارد و از داخل اين منشورها عبور ميكند تا به نوك آن برسد. اين كابل به علت وجود منشورهاي متعدد انعطافپذيري دارد اما آرتروسكوپ يك لوله سخت است و نياز به انعطاف نداردا. نوك آن يك ذرهبين دارد و تصوير با دوربين به يك مانيتور وصل ميشود؛ شفافيت بالايي دارد و با آن ميتوان داخل زانو را ديد.
عوارض پارگي مينيسک زانو
زانويي كه مينيسك آن پاره شده، اگر درمان نشود بتدريج آرام ميشود و التهاب آن از بين ميرود. مايع داخل زانو كم ميشود تا اين كه در مرحله ديگري ضربهاي مشابه به مينيسك وارد آيد. پارگي قبلي اغلب بيشتر ميشود و حمله ديگري به زانو وارد ميآيد. به علت تمركز فشار وزن در محل مينيسك پاره و جمع شدن نيرو در اين محل، بتدريج غضروف مفصل استخوان درشتني در اين محل خورده ميشود و سطح ناصافي پيدا ميكند و مفصل ساييدگي پيدا ميكند (آرتروز).
پارگي مينيسك مختص ورزشكاران نيست؛ تصادفات موتورسيكلت، زمين خوردن همراه چرخش و باز شدن يا خم شدن سريع هم باعث اين مشكل ميشود.
منبع:سلام دکتر.موسسه علمی