عوارض جوش خوردن شکستگی استخوان
عوارض ناشی از جوش خوردن شکستگی ها عبارتند از:
- دیر جوش خوردن شکستگی استخوان
- جوش نخوردن استخوان
- بد جوش خوردن
-
دیرجوش خوردن
عللی که موجب دیر جوش خوردن استخوان می شوند معمولاً همان هایی هستند که موجب جوش نخوردن استخوان می شوند، تشخیص این که شکستگی استخوان جزء دسته دیرجوش خورده ها یا جوش نخورده هاست مهم و گاهی مشکل است که معمولاً با بررسی های رادیوگرافی سریالی که از اندام شکسته به عمل می آید قابل افتراق است .
می توان گفت که اگر بعد از 3-4 ماه استخوان ها در محل شکستگی نسبت به یکدیگر حرکت داشته باشند، شکستگی استخوان را می توان در این دسته قرار داد. در جوش خوردن استخوان معمولاً نیاز به درمان وجود ندارد و باید صبر کرد تا آن جوش بخورد، اگر پزشک شکستگی استخوان را جوش نخورده بداند نیاز به درمان با عمل جراحی وجود دارد.
-
جوش نخوردن
جوش نخوردن استخوان به وضعیتی اطلاق می شود که دو استخوان نتوانند به یکدیگر جوش بخورند و نسبت به یکدیگر فاصله داشته باشند، در بعضی استخوان ها مانند استخوان های اندام تحتانی که وزن بدن را تحمل می کنند این جوش خوردن می تواند مشکل ایجاد کند در صورتیکه بعضی استخوان ها مثل استخوان های کف دست حتی اگر جوش هم نخورند ممکن است مشکلی برای بیمار ایجاد نکنند.
** علائم و نشانه ها
مهمترین نشانه ها و علائم جوش نخوردن استخوان ” درد ” است. این درد مدتی بعد از این که درد ناشی از شکستگی استخوان فروکش کرد ایجاد شده و ادامه می یابد، درد ممکن است دائمی باشد و یا ممکن است فقط در حین حرکت دادن اندام و راه رفتن ایجاد شود، تورم، محدودیت حرکت در مفاصل اطراف شکستگی استخوان و حرکات غیر طبیعی در استخوان هم می توانند ازدیگر علائم جوش نخوردگی شکستگی استخوان باشند.
-
بد جوش خوردن
بدجوش خوردن به وضعیتی اطلاق می شود که در آن قطعات شکسته شده کاملاً محکم به یکدیگر جوش خورده اند ولی نه در وضعیت مطلوب، این مشکل وقتی به وجود می آید که شکستگی استخوان به درستی جا انداخته نشده است و یا جااندازی شده ولی بعداً مجدداً جابجا شده است.
البته این که قطعات شکسته شده به همان شکل اولیه خود جوش نخورند، همیشه مشکل ساز نیست. بد جوش خوردن شکستگی استخوان می تواند موجب تغییر شکل و یا کوتاه شدن استخوان شود. این تغییر شکل بخصوص اگر در سطح مفصلی ایجاد شود موجب بروز آرتروز و ساییدگی مفصل می شود.
وقتی بدجوش خوردگی شدید باشد پزشک اقدام به استئوتومی (osteotomy) محل می کند یعنی پزشک توسط عمل جراحی محل بدجوش خوردگی را مجدداً می شکند و بعد از قرار دادن قطعات شکسته شده در وضعیت مناسب آنها را توسط پیچ و پلاک یا میله به یکدیگر متصل می کند.