پلانتار فاسیا یک رباط بلند و نازک است که زیر پوست کف پا قرار گرفته است. این رباط از پاشنه پا تا زیر پنجه ادامه دارد و استخوان پاشنه را به انگشتان پا متصل می کند.التهاب این رباط یا غلاف کف پا، باعث ایجاد پا درد و درد پاشنه پا می گردد.اگر این رباط کشیده شود، ضعیف، متورم و تحریک پذیر می شود و وقتی می ایستید و یا راه می روید، پا درد می گیرد.
در برخی موارد التهاب غلاف کف پا، موجب ایجاد خار پاشنه می گردد. خار پاشنه یک زائده استخوانی است که در محل اتصال پلانتار فاسیا به استخوان پاشنه پا رخ می دهد.
علل پا درد
هنگامی که یک نوار بافتی ضخیم در کف پا، بیش از حد کشیده شود و یا مورد استفاده قرار گیرد، پا درد بوجود می آید.
یکی از علل شایع این التهاب، گرفتگی عضلات ساق پا می باشد.
اگر رباط کف پا مرتبا دچار کشیدگی شود، پاره می گردد و درد و ورم نیز بوجود می آید.
این التهاب باعث بروز پا درد و مشکل در راه رفتن و از دست دادن انعطاف پذیری و قدرت پا می شود.
برخی شغل ها از قبیل: کارگران کارخانه، معلمان و شغل هایی که باید مدت زیادی راه بروند و یا در یک سطح سفت بایستند، نیز در معرض پا درد و درد پاشنه پا هستند.
عوامل پا درد
– پا درد بیشتر در سنین ۴۰ تا ۶۰ سالگی شایع است.
– زنان نسبت به مردان بیشتر دچار پا درد می شوند.
– افرادی که فشار زیادی را بر پاشنه پا وارد می کنند بیشتر دچار پا درد می شوند.
– مشکل در قوس کف پا (کف هر دو پا صاف و یا دارای قوس زیاد است) باعث پا درد می شود.
درمان
درمان درد ساق پا ، بی حسی ضعف رفتن یا گزگز پا و ساق پا بستگی به نتایج تشخیص متخصص طب فیزیکی و توان بخشی از علت بیماری دارد
پیشگیری از پا درد
اگر پا درد مرتبا شما را آزار میدهد، میتوانید از شروع آن جلوگیری کنید.
– پا را مثل قلب خود بدانید. همان طرز زندگی که از حمله قلبی جلوگیری میکند، از دردهای عروقی پا هم مانع میشود. سیگار نکشید، چربی نخورید و وزن اضافی را کم کنید. ورزش منظم، مخصوصا پیادهروی، جریان خون پاها را بهخوبی حفظ میکند.
– ورزش خود را تغییر دهید. کسانی که دچار کشیدگی پا هستند، باید فعالیتی را که باعثپا درد میشود کنار بگذارند و به ورزش ملایمتری مثل دوچرخهسواری یا شنا روی آورند.
– شکم را ورزش دهید. راست نشستن و کارهایی که ناحیه شکم را ورزش میدهند، خستگی و ناراحتی کمر را هم کاهش داده و پا درد ناشی از آن را تسکین میدهد.
– جیب خود را خالی کنید. گذاشتن کیف پول در جیب عقب شلوار میتواند باعث درد سیاتیک شود. بستن کمربند سفت و پوشیدن شلوار تنگ هم عصب سیاتیک را تحریک میکند.
-بالشتک بگذارید. بالشتک زانو و صندلیهای بالشدار، درد ناشی از سطوح سفت و فشار بر عصب سیاتیک را کم می کنند.
برای آشنایی با درمان پا درد بر روی لینک کلیک کنید
منبع:متخصص طب فیزیکی و توانبخشی تهران 1 . 2