عوامل و شایعترین ناهنجاری مادرزادی اندام ها در کودکان

ارتوپدی کودکان

ناهنجاریهای مادرزادی اندام ها و ستون فقرات در کودکان نسبتاً فراوان است و به تنهایی و یا همراه با سایر ناهنجاریهای مادرزادی دیده می شود. با توجه به اینکه درمان اکثر این ناهنجاری ها در بدو تولد بسیار ساده و نتایج حاصله از آن غالباً رضایت بخش است، بهتر است این ناهنجاریها در بدو تولد تشخیص داده شده و درمان میشود.

معاینه اندام ها و ستون فقرات نوزاد در بدو تولد باید همراه با معاینه سایر قسمتهای بدن توسط متخصص اطفال انجام شده و در صورت وجود ناهنجاریهای مادرزادی اندام ها در کودکان و یا در صورت شک به وجود این ناهنجاریها، برای تشخیص قطعی و درمان ناهنجاریهای مادرزادی اندام ها در کودکان به متخصص ارتوپدی معرفی گردد.

سبب شناسی ناهنجاریهای مادرزادی اندام ها در کودکان

تقریباً دو درصد از نوزدان ناهنجاریهای مادرزادی اندام ها در کودکان مختلف دارند، احتمالاً 25 درصد از آنها مبدأ ارثی داشته و 75 درصد بقیه به علت عوامل خارجی به وجود می آید.

عوامل خارجی ناهنجاریهای مادرزادی اندام ها در کودکان

1-  بیماری های ویروسی مادر در سه ماه اول آبستنی مثل سرخجه

2-  مصرف بعضی از داروها مثل تالیدومید

3-  توکسوپلاسموز

4-  اشعه ایکس خواه به صورت رادیوگرافی و یا رادیوتراپی در سه ماه اول آبستنی

5-  کمبود بعضی از ویتامین ها مثل ویتامین A و E و B2

6-  ضربه های وارده به جنین در سه ماه اول آبستنی

طبقه بندی ناهنجاریهای مادرزادی اندام ها در کودکان

طبقه بندی های گوناگونی برای ناهنجاریهای مادرزادی اندام ها و ستون فقرات در کودکان  پیشنهاد شده که بحث درباره آنها در این مختصر نمی گنجد. در اینجا به ذکر شایعترین آنها می پردازیم.

به طور کلی ناهنجاریهای مادرزادی اندام ها در کودکان را به دو گروه عمومی و موضعی تقسیم می کنیم.

شایعترین ناهنجاریهای مادرزادی عمومی عبارتند از

دیسپلازی های مختلف که غالباً باعث کوتاهی قد می شوند و نیز بیماری های ناشی از غیر طبیعی بودن بافت همبند که اغلب باعث هیپرلاکسیته و شلی مفاصل می شوند، بیماری های ناشی از اختلال در مینرالیزاسیون استخوان

شایعترین ناهنجاریهای مادرزادی موضعی در اندام های تحتانی عبارتند از

در رفتگی و نیمه در رفتگی مادرزادی مفصل ران، کم شدن زاویه بین سر و گردن استخوان ران، کوتاه بودن مادرزادی استخوان ران، تیبیا همی ملیا، فیبولا همی ملیا، پا چنبری، متاتاروس واروس، وجود انگشتان اضافی در پاها، چسبیدن انگشتان پا به یکدیگر، وجود باندهای فشار دهنده در اندام تحتانی و بالاخره فقدان قسمتی یا تمامی استخوان های اندام تحتانی

شایع ترین ناهنجاریهای مادرزادی موضعی در اندام فوقانی عبارتند از

بالا بودن مادرزادی استخوان کتف، مفصل کاذب مادرزادی استخوان ترقوه، دررفتگی مادرزادی سررادیوس، چسبیدن مادرزیادی استخوان های رادیوس و اولنا، فقردان مادرزادی قسمتی یا تمامی استخوان های اندام های فوقانی، وجود نوارهای فشار دهنده در اندام فوقانی، چسبیدن انگشتان به یکدیگر و بالاخره وجود انگشتان اضافی

شایعترین ناهنجاریهای مادرزادی در ستون فقرات عبارتند از

تورتیکولی یا گردن کجی مادرزادی، سندرم کلیپل فایل، دنده گردنی، اسکولیوز مادرزادی، مننگوسل، مننگومیوسیل، کم بودن و یا زیاد بودن مهره ها و بالاخره تغییر شکل مادرزادی و یا نقص مادرزادی در آنها (مثل اسپوندیلولیزیس)

  • بازدید کنندگان گرامی

منبع:برگرفته از کتاب

تماس