نرمی غضروف کشکک زانو و درمان آن

بسیاری از مردم در سنین مختلف از درد زانو رنج می‌برند، این در حالی است که پزشکان معتقدند کم‌تحرکی و دوری از ورزش علل اصلی درد زانوان است.بیماری نرمی غضروف زانو اغلب در نوجوانان و جوانان بین 10 تا 25 سال شایع است و اگر محور ران در امتداد محور ساق نباشد، در نتیجه استخوان کشکک در جای خود قرار نگرفته و دچار کجی می‌شود که می‌تواند به داخل، خارج و حتی عقب منحرف شود.در چنین حالتی، به دلیل این که استخوان کشکک در جای خود قرار ندارد، بیمار دچار نرمی غضروف استخوان کشکک خواهد شد.نرمی استخوان کشکک در افراد بسیار فعال و برخی ورزشکاران شایع می باشد این دسته از افراد با فشار زیاد روی زانوی خود، ناخواسته استخوان کشکک خود را نرم می‌کنند.بیماری نرمی غضروف کشکک زانو در بین  افرادی که اصلا ورزش نمی‌‌کنند نیز وجود دارد این امر بیشتر در بین خانم‌ها مشهود است چرا که آنها به‌طور کلی هیچ‌گونه حرکتی به اندام به خصوص پاهای خود نمی‌دهند و در نتیجه عضلات ناحیه ران (عضله چهارسر)‌ آنها لاغر می‌شود. وقتی این عضله  ی چهارسربه هر علتی لاغر شود، استخوان کشکک نیز نرم می‌شود.

علائم و نشانه ها

علائم بالینی افرادی که دچار نرمی غضروف استخوان می‌شوند «درد» است، بخصوص هنگامی که در مواقع بالا یا پایین آمدن از کوه و پله‌های زیاده از حد، آن را احساس می‌کنند. این فوق تخصص زانو با اشاره به این مطلب خاطرنشان می‌کند: دومین علامت بالینی پس از درد، قفل شدن زانو است که به صورت موقتی زانو قفل می‌شود و پس از مدت کوتاهی، از این حالت خارج می‌شود.
«تورم» هم از علائم این بیماری است که در ناحیه زانوها به وجود می‌آید و باعث پیدایش ترشحاتی در مفصل زانو می‌شود که معمولا رادیوگرافی ساده می‌تواند در تشخیص آن، بسیار کمک‌کننده باشد.گاه برای بهتر دیدن مشکل زانو از«MRI» و آرتروزکپی استفاده می‌شود.
از نظر علایم آسیب‌شناسی، این بیماری به چهار دسته تقسیم می‌شود که معمولا در مرحله اول غضروف استخوان کشکک نرم می‌شود و در مراحل بعدی به ترتیب غضروف استخوان خط‌خطی و سپس تکه‌ای از غضروف استخوان کشکک از جای خود جدا می‌شود و در مرحله آخر، قطعه‌ای از استخوان جدا شده در بستر می‌افتد.

درمان

بهترین درمان این بیماری را تقویت عضله چهارسر می باشد که چون لاغر شده است بایستی در راستای قوی کردن آن ورزش‌‌های مخصوصی انجام داد. در این ورزش بیمار را روی تخت خوابانده و در حالتی که انگشتان پا رو به صورت است، عضلات بالای زانو را سفت می‌کنند و در حالت خوابیده 5 ثانیه گرفته و سپس آن را رها می‌کنند که این ورزش بایستی روزی 3 بار و در هر وعده 20مرتبه انجام داد.در حرکت دوم با قرار دادن بالش زیر زانو، سر انگشتان را به سمت صورت گرفته و عضلات چهارسر را منقبض می‌کنند. یا با بستن وزنه‌ای 2 کیلویی به مچ پا، سر انگشتان را به سمت صورت برده و عضله چهارسر را به مدت 5 ثانیه منقبض می‌کنند.
با انقباض عضلات چهارسر، درد از بین می‌رود و به مرور نرمی غضروف استخوان نیز رفع می‌شود. بتدریج مایع داخل مفصل زانو نیز از بین می‌رود. برای حل مشکل نرمی غضروف استخوان زانو، بایستی سبک و روش زندگی‌مان را تغییر داده و از دو زانو و چهار زانو نشستن خودداری کرد.همچنین تا جایی که ممکن است باید از توالت فرنگی استفاده کرد و با خواندن نماز روی صندلی، از کوهنوردی، دوچرخه‌سواری و عبور از پله‌های زیاد خودداری ورزید تا دیگر نیازی به عمل جراحی ایجاد نشود.در هر صورت، اگر مشکل لاغر بودن عضله چهارسر این گروه حل نشود، بیمار در سال‌های آتی دچار آرتروز خواهد شد.افرادی که دچار این مشکل در سنین جوانی هستند، می‌توانند با منقبض کردن عضله چهارسر زانوان خود، مشکل خود را مرتفع سازند، ولی در کنار این ورزش، شنا و استخر جهت حل هرچه بهتر بیماری نباید فراموش شود.

خواننده گرامی ، پیشنهاد می شود مطالب زیر را جهت کسب اطلاعات بیشتر در زمینه نرمی غضروف کشکک زانو و درمان آن مطالعه فرمایید.

1درمان بیماری نرمی کشکک غضروف زانو

2-کندرومالاسی کشکک زانو

تماس