علل
علت بیماری چرخیده بودن استخوان ران به داخل در زمان جنینی است. بعد از تولد هم این مشکل تا مدتها برای کودک باقی می ماند. چون استخوان ران به داخل چرخیده است، زانو و به دنبال آن ساق و مچ و کف پا هم به طرف داخل می چرخند. این دفورمیتی (تغییر شکل) مادرزادی در اغلب موارد دو طرفه بوده و در هر دو اندام تحتانی وجود دارد.
علائم
مقصود از آنته ورژن یا چرخیده بودن استخوان ران، تمایل گردن استخوان ران به جلو است. آنته ورژن در نوزاد تازه متولد شده حدود 40 درجه است و با بالا رفتن سن این مقدار کم می شود تا در انسان بالغ به حدود 15 درجه برسد.
پس آنته ورژن گردن استخوان ران در همه کودکان وجود دارد و وقتی از این بیماری صحبت می شود مقصود مواردی است که مقدار این زاویه بیش از حد طبیعی است.چرخیده بودن استخوان ران در ده درصد کودکان تا حدودی وجود دارد. این تغییر شکل، شایعترین علت به داخل گذاشتن پا در بچه های بالاتر از سه سال است و والدین بیشتر وقتی بچه در سنین 6-4 سالگی است متوجه چرخیده بودن استخوان ران می شوند.
این تغییر شکل استخوانی در دختران دو برابر پسران وجود دارد. بچه های مبتلا به آنته ورژن موقع نشستن روی زمین ساق هایشان را در دو طرف بدن قرار می دهند و به اصطلاح به شکل W یا قورباغه می نشینند. به نظر نمی رسد ممانعت بچه از این طریقه نشستن تاثیری در روند بهبودی داشته باشد پس بهتر است بچه را آزاد بگذاریم تا هر طور که مایل بود بنشیند. چرخش استخوان کشکک زانو به داخل از دیگر علائم بیماری چرخیده بودن استخوان ران درکودک است.
وقتی بچه سر پا می ایستد و از جلو به او نگاه می کنیم می بینیم که استخوان کشکک زانو در طرف مبتلا به سمت داخل چرخیده و به نظر میرسد کشکک زانو به سمت جلو نیست بلکه به سمت زانوی دیگر متمایل شده است. در موارد دو طرفه به نظر می رسد هر دو کشکک به طرف هم متمایل و نزدیک شده اند. در این بچه ها به نظر میرسد ساق ها قوس بیشتی دارند ولی در واقع این طور نیست و به خاطر به داخل آمدن کشکک و چرخش ساق ( بدنبال چرخش ران) این تصور ایجاد می شود.
درمان
این تغییر شکل استخوان ران در تقریبا همه بچه ها ( حدود 99 درصد موارد) با بالا رفتن سن و تا سن 10-8 خوب می شود. به نظر نمی رسد اگر تا این سن چرخش ران به حد طبیعی نرسد بعد از آن بهبودی ایجاد شود.در صورت ماندگار شدن این تغییر شکل، ممکن است احتمال ایجاد کندرومالاسی یا نرمی کشکک زانو در سنین بالاتر بیش از معمول باشد. اسپلینت، کفش های مخصوص و ورزش و نرمش هیچ تاثیری بر روی این تغییر شکل مادرزادی ندارد.
در صورتی که چرخش استخوان ران تا سن ده سالگی به قدر کافی خوب نشود و بچه در این سن در راه رفتن و ورزش مشکل داشته باشد نیاز به عمل جراحی وجود دارد. معمولا وقتی در اندازه گیری هایی که پزشک متخصص از روی سی تی اسکن انجام میدهد آنته ورژن گردن استخوان ران در سن ده سالگی بیش از 50 درجه است بیمار برای تصحیح چرخش استخوان ران نیاز به جراحی دارد.
جراحی که برای این بچه ها انجام می شود نوعی استئوتومی استخوان ران است. در این جراحی پزشک جراح تنه استخوان ران را میشکاند و سپس قطعه پایین را در جهت مناسب چرخانده و سپس دو قطعه بالا و پایین را با میله داخل استخوانی و یا پلاک به یکدیگر متصل میکند تا استخوان در وضعیت جدید جوش بخورند.